حشدالشعبی از نیروهای معتقد به مبارزه با فتنه داعش شکل گرفت و از فتوای مرجع بزرگ عراق آیتالله سیستانی برای مبارزه با تروریستهای داعش برخوردار بود. موفقیتهای حشدالشعبی آنقدر با اهمیت است که اگر نبود، امروز از عراق نیز خبری نبود. این گروه مردمی و انقلابی فقط به پیروزی چشمگیر در مبارزه با تروریستهای داعش بسنده نکرد و توانست در عرصه سیاست داخلی کشورش هم تأثیرگذار شود و در جریان انتخابات اردیبهشت سال گذشته مجلس عراق، عناصری از نیروهای خود را به مجلس بفرستد و در امور سیاست داخلی و منطقهای نقشآفرین شود.
اکنون و با گذشت چند سال مبارزه و تلاش و پاکسازی عراق از وجود تروریستهای داعش، عادل عبدالمهدی، نخستوزیر و فرمانده کل قوای عراق، در فرمانی 10بندی الحاق گروه شبهنظامی حشدالشعبی به ارتش این کشور را صادر کرد. براساس این فرمان ۱۰مادهای که دهم تیر صادر شده و در ۳۰ روز آینده اجرایی میشود، تمامی فعالیتهای حشدالشعبی تحت نظارت و فرماندهی ارتش عراق قرار خواهد گرفت و نام یگانها و درجات نظامی آن با نامهای رسمی ارتشی جایگزین خواهد شد. طبق این دستور، آن دسته از یگانهای نظامی حشدالشعبی که به ارتش نمیپیوندند، اجازه فعالیت نظامی نخواهند داشت و تنها میتوانند در قالب گروه سیاسی در ساختار حکومتی و پارلمانی شرکت کنند.
الاسدی: فرمان عبدالمهدی
برای نظمبخشیدن به امور بود
حجتالاسلام شیخ علی الاسدی، رییس شورای سیاسی مقاومت اسلامی نجباء عراق، درباره پیوستن الحشدالشعبی به ارتش عراق به روزنامه «صبحنو» میگوید: آنچه در دستور نخستوزیر آمد، فقط برای نظمبخشیدن به امور بود؛ ولی امر بر بسیاری از
اصحاب رسانه مشتبه شد و گمان کردند دستور ادغام صادر شده است. شاید هم در پسِ این خبرسازی، اهداف دیگری وجود داشته باشد.
الاسدی با اشاره به اینکه درهرصورت، به نظر ما ادغام بنابر دلایلی به مصلحت کشور نیست و با اقتضائات امنیتی منافات دارد، افزود: نخستین دلیل این است که حشدالشعبی با فتوای مرجعیت دینی، عقیده و ایمان رزمندگان تشکیل شد؛ بنابراین، باید از این عقیده محافظت کرد؛ عقیدهای که وحشتناکترین گروه تروریستی در کره زمین را شکست داد که استکبار جهانی از آن پشتیبانی میکرد.
رییس شورای سیاسی مقاومت اسلامی نجباء عراق افزود: دلیل دوم اینکه سازمان نظامی کشور به تغییراتی نیاز دارد که از جمله آن، اخراج بقایای رژیم بعثی-صدامی است که بهدنبال بازگرداندن کشور به دوره سابق هستند. نمونهاش خیانت یکی از افسران ارتش عراق بود که اخیرا گروههای مقاومت کشف کردند. با وجود این خیانتکاران، نمیتوانیم مجاهدان را در امنیت کامل فرض کنیم. وی در پاسخ به چرایی اینکه رسانههای خارجی پیوستن حشدالشعبی به ارتش عراق را محدودیت تلقی میکنند، یادآور شد: همانطورکه گفتیم، ادغام در دستور نخستوزیر مطرح نشده است؛ اما رسانههای خارجی با چنین القاهایی درصدد غبارآلودکردن فضا برای افکار عمومی هستند تا اهداف دشمنان عراق و حشدالشعبی را محقق کنند.
حجتالاسلام شیخ علی الاسدی در پاسخ به اینکه فرمان عادل عبدالمهدی چه پیامدهای مثبتی برای الحشدالشعبی دربر دارد، گفت: دراینباره باید گفت که حفاظت از حقوق رزمندگان، شهدا و مجروحان حشدالشعبی همانند سایر ارگانهای امنیتی کشور، منظمکردن فعالیتهای نظامی بسیج مردمی ازلحاظ آموزش و تجهیزات و اخراج برخی عناصر ناسالم که از این عنوان مقدس سوءاستفاده میکنند، جزو نکات مثبت این دستور است. البته، ابومهدی المهندس، جانشین فرماندهی بسیج مردمی عراق، تقریبا یک سال پیش همین دستورها را صادر کرد و تاکنون به آنها عمل شده است.
ماجد غماس: فرمان نخستوزیر بهمنظور نظم بیشتر در قوای نظامی است
ماجد غماس، رییس دفتر مجلس اعلای عراق در تهران، در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «صبحنو» با اشاره به الحاق حشدالشعبی به ارتش عراق، گفت: فرمان 10مادهای نخستوزیر و فرمانده کل قوای عراق درباره الحاق گروه شبهنظامی حشدالشعبی در ارتش را از
دو جنبه باید ارزیابی کرد: نخست جنبه امنیتی که براساس فرمان او میتوان دریافت تکیه آن بر نظم هرچهبیشتر در نیروهای نظامی بوده است و هم اینکه بتواند دراینزمینه سوءاستفادهها را جلوگیری و کنترل کند؛ ازاینرو، عبدالمهدی چنین فرمانی صادر کرد.
وی با اشاره به پیامدهای مثبت فرمان عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق، درباره حشدالشعبی افزود: جنبه دومی که از فرمان نخستوزیر میتوان دریافت، این است که شکلگیری حشدالشعبی به مقولات فرهنگی معنوی برمیگردد که این بسیج عمومی برای حفاظت از میهن و صدور فتوای مرجعیت و بهصورت خودجوش شکل گرفت. مردم بدنه اصلی آن هستند و فقط با حمایت رزمندگان و موکبهای پشتیبانی و مردمی بود که مبارزه دربرابر تروریستها شکل گرفت. این گروه مردمی آنقدر توانایی و اراده دارد که اگر خدایینکرده به عراق حمله شود، بهصورت خودجوش با مهاجمان مقابله میکند و این را میتوان در هدایت درست رهبران حشدالشعبی و درک فراوان آنها از این موضوع دید.
تلاش رسانههای غربی
برای تفرقه میان دولت و حشدالشعبی
رییس دفتر مجلس اعلای عراق در تهران با اشاره به بازتاب این موضوع در رسانههای خارجی و بهکاربردن نوعی محدودیت برای حشدالشعبی، گفت: رسانههای غربی با خباثت و نفاقشان به این موضوع نگاه و تلاش میکنند با مطرحکردن این نوع موضوعات، میان عراقیها نفاق بهوجود آورند؛ کمااینکه این گونه رفتارهای رسانههای غربی را در ایجاد شکاف حزبالله با دولت لبنان دیدیم که تلاش کردند میان دولت و نیروهای مسلح و تشکلهای مردمی نفاق و تفرقه ایجاد کنند که موفق هم نشدند. خوشبختانه با درایتی که نخستوزیر عراق بهخرج داد، بر فتوای مرجعیت و روحیه مردمی و دفاع از کشور تأکید کرد. غماس با اشاره به اینکه پیوند اینچنینی خللی در توان و روحیه مبارزه حشدالشعبی ایجاد نمیکند، افزود: ازلحاظ قانونی که دراینباره دیده شده است، هیچکس نمیتواند حشدالشعبی را تضعیف کند؛ چراکه نمایندگان قانونی مردم عراق این موضوع را تصویب کردند و هر تلاشی در ایجاد تفرقه و نفاق موفق نخواهد بود.
حمایت مقتدا صدر از تصمیم دولت
گفتنی است پس از تصمیم نخستوزیر عراق مبنی بر الحاق حشدالشعبی به ارتش این کشور، گروهها و جریانهای سیاسی متعددی از تصمیم دولت استقبال کردند که مقتدا صدر، رهبر گروهی از شیعیان عراق موسوم به جریان صدر، ازجمله اینهاست. صدر در پیامی دستور بستهشدن تمام پایگاههای سرایاالسلام و لغو این گروه را صادر کرده و نوشته است که ازاینپس، تمامی نیروهای شبهنظامی باید دستورهای نظامی دولت را رعایت کنند.