35 مایلی آدیس آبابا، پایتخت این کشور سقوط کرد حادثهای وحشتناک بود که موجب مرگ 149 مسافر و هشت خدمه شد. این هواپیما در مسیر سفر به کنیا بود که این اتفاق افتاد. اما نمونه دیگری از این مدل هواپیمای بوئینگ نیز در ماه اکتبر 2018 در اندونزی سقوط کرد که موجب شد همه 189 سرنشینان جان خود را از دست بدهند. هواپیمای اندونزی نیز دقیقاً چند دقیقه بعد از پرواز درحالیکه خلبان درخواست بازگشت به فرودگاه را داده بود سقوط کرده بود. گزارشها نشان میدهد که در هر دو مورد این سوانح هوایی، بوئینگ پیشرفته 737 مکس، اندکی بعد از پرواز به صورت ناگهانی و با دماغه به زمین خورده است.
در مورد سقوط این هواپیماها محققان اندونزیایی و آمریکایی میگویند که شاید دلیل سقوط هواپیما که
با سرعت ارتفاعش را از دست داده بود، به روز کردن نرمافزار سیستم کامپیوتری هواپیما بوده باشد. برخی اتحادیههای خلبانی هم میگویند که تغییر در سیستم کنترل پرواز، که میتواند تنظیمات کنترل دستی را در مدل مکس-8 لغو کند، به خلبانها توضیح داده نشده است.
نیویورک تایمز نیز در گزارشی که دیروز منتشر کرد، آورده است: طبق گفته وبسایت بوئینگ، 737 مکس سریعترین هواپیمای فروخته شده در تاریخ این شرکت است و از سراسر جهان آن را خریدهاند. این روزنامه آمریکایی نوشت، هنوز زود است که قضاوت کنیم آیا دلیل سقوط هواپیما در اتیوپی با علت سقوط هواپیما در اندونزی یکی بوده است یا خیر اما در بدو امر برخی شباهتها قابل مشاهده است. بعد از سقوط در اندونزی، شرکت بوئینگ اعلام کرد که بنابر یافتههای آنها از این سانحه، آنها به تکامل نیازهای نرمافزاری یا دیگر تغییرات ادامه خواهند داد اما مشخص نیست که شرکت تغییری در هواپیماها داده است یا خیر. تحقیقات و بررسیها درباره سقوط هر دو مورد در دست اقدام است اما سقوط بوئینگ 737 مکس در اتیوپی سؤالات و ابهاماتی را در زمینه امنیت این مدل هواپیماها ایجاد کرده است؛ هواپیماهایی که شرکت آمریکایی بوئینگ در سال 2017 از آن رونمایی کرد و بهعنوان یک هواپیمای تکنولوژیک پیشرفته با سوخت کافی و نسخه ارتقاء یافته بوئینگ 737 به مشتریان فروخته شد. یکی از نکات جالب درباره سوانح روی داده برای این هواپیما به موردی مربوط میشود که اواخر آذرماه امسال در آسمان کشورمان روی داد.
خط از بیخ گوش هواپیمای نروژی گذشت
در این حادثه نیز یک فروند هواپیمای بوئینگ 737 نو، متعلق به خطوط هواپیمایی نروژ که از دوبی به اسلو در حال پرواز بود به دلیل نقص فنی در موتور مجبور به فرود در فرودگاه شیراز شد. این هواپیما حدود یکماه در ایران زمینگیر بود و بعد از رسیدن موتور جدید و انجام روند اداری چندی قبل توانست شیراز را به مقصد اسلو ترک کند.
ایران مشتری 737 مکس
خردادماه سال 96 بود که قراردادهای پر سر و صدای خرید هواپیماهای نو در رسانههای ایران خبری شد. بر اساس اخباری که از سوی مسوولان وقت وزارت راه و شهرسازی اعلام شد دو شرکت بزرگ تولید کننده هواپیما در جهان یعنی بوئینگ و ایرباس پای میز آمده و با ایران قراردادهایی را امضا کردند. بر اساس قراردادهایی که شرکتهای ایرانایر و آسمان با شرکت بوئینگ داشتند قرار شد که این شرکت آمریکایی 50 فروند هواپیمای بوئینگ 737 مکس به شرکت ایرانایر و 20 فروند نیز به شرکت هواپیمایی آسمان تحویل دهد. البته بعد از خروج آمریکا از برجام این قراردادها نیز لغو شدند و هواپیماهای جدید مکس به ایران نرسیدند.
چین پرواز مکس را ممنوع کرد
هواپیمای بوئینگ 737 مکس در بسیاری از شرکتهای هوایی جهان از جمله خود آمریکا در حال پرواز هستند. اما سوانحی که در چند ماه اخیر برای این هواپیما روی داده موجب شده است که کشور چین پرواز این نوع هواپیما را در خطوط هوایی خود ممنوع کند. همچنین کشورهای دیگری چون آرژانتین، لهستان و ایسلند هم از بابت در اختیار داشتن این نوع از هواپیما نگران شدهاند. سه شرکت بزرگ هوایی در کشور آمریکا نیز بیشترین تعداد از این هواپیما را در اختیار دارند.