با اشاره به فشارهای اقتصادی به ایران، اظهارداشت: وقتی سرمایهگذاری در ایران با مانع مواجه شود، توسعه صنایعی که از این سرمایهگذاری بهرهمند شده و باعث شده بودند در این سالها درآمد غیرنفتی کشور از درآمد نفتی بالاتر برود، مختل خواهد شد. نتیجه اعمال فشار بر روابط بانکی و بیمهای، در نهایت بر ملت ایران وارد خواهد شد.
روحانی با اشاره به دستاوردهای بهدستآمده در حدود پنجسال گذشته در زمینه تولید بنزین، گاز و گازوئیل، گسترش و بهبود خدمات بهداشتی و درمانی به مردم، گردشگری، ترانزیت، فضای مجازی و امثال آنها اظهار داشت: فشار بر روابط بانکی و بیمهای و صادرات نفت ایران، یعنی فشار روی تداوم و توسعه این موفقیتها و فشار و توطئهای که امروز طراحی شده است، فشار و توطئه علیه توسعه و رفاه ملت ایران است.
رییسجمهوری تصریح کرد: همه در برابر این وضعیت مسوولیت داریم. ایرانیان خارج از کشور بهعنوان سفرای ملت ایران میتوانند در بیان واقعیتها و سرمایهگذاری و تداوم روابط علمی و تجاری به ایرانیان داخل کشور، کمک کنند و آنجا که دولت ایران یا بخش خصوصی ایران نتواند کاری را انجام دهد، آنها به کمک بیایند.
روحانی با تأکید بر اینکه «همه باید دست به دست هم دهیم»، خاطرنشان کرد: ملت ایران هیچوقت در برابر فشار خارجی بهزانو در نیامده و درنخواهد آمد. مگر 30سال پیش در این روزها آمریکاییها هواپیمای مسافربری ایران را سرنگون نکردند و مگر در جنگ به سکوی نفتی ایران حمله نکردند و مگر کشتی معمولی لجستیک ایران را تصرف نکردند؟ آیا توانستند با همه این جنایات، ملت ایران را تسلیم کنند؟
رییسجمهوری با بیان اینکه تمام نمایندگیهای کشور در خارج، باید خدمتگزار هموطنان باشند، گفت: امروز فشار جدید بر مردم و جامعه ایران، مقطعی است که همه بهعنوان ایرانی و برای عظمت ایران باید کنار هم بایستیم و تلاشمان را افزایش دهیم. امروز مسوولیت همه، چه ایرانیان خارج از کشور و چه ایرانیان داخل کشور سنگینتر و مهمتر از دیروز است.
روحانی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: مقامات سوییسی هم گفتهاند که «میدانیم حق با ایران است و حامی برجام و تداوم روابط اقتصادی با ایران هستیم» و 40شرکت اقتصادی سوییس فردا با همکاران ایرانی خود جلسه دارند.
در این مقطع که آمریکاییها در مواجهه با ایران بهجز چند کشور از طرف همه کشورهای دیگر جهان در زبان و عمل محکوم شدهاند، امیدوارم بتوانیم با همکاری و همدلی با کمترین هزینه از این مسیر عبور کرده و شاهد ایرانی سرزندهتر، آبادتر و عزتمندتر باشیم.
روحانی با بیان اینکه هدف واقعی آمریکا از تحریم، فشار به زندگی مردم است، گفت: آنها ادعا میکنند که میخواهند به دولت ایران فشار وارد کنند، اما وقتی واردات مایحتاج ضروری مثل دارو و نهادههای دامی را تحریم کنند، به چهکسی فشار وارد خواهد شد؟
رییسجمهوری تاکید کرد: «آمریکاییها مدعی شدهاند که میخواهند بهطورکامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمیفهمند، زیرا این اصلاً معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آنوقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما میتوانید این کار را انجام دهید تا نتیجه آن را ببینید.»
آمریکا از امضاکنندگان توافق اتمی با ایران (برجام) بود، در ماه می سال جاری از آن بیرون رفت و اعلام کرد، تحریمهای اقتصادی علیه این کشور را از سر میگیرد. ترامپ خواستار به صفر رسیدن صادرات نفت ایران تا چهارم نوامبر (۱۳ آبان) است.
بهخلاف دولت اوباما که صادرات نفت ایران را از طریق تحریمها بهصورت تدریجی کاهش داد، دولت ترامپ بهوضوح اعلام کرده که قصد دارد از ماه نوامبر صادرات نفت ایران را به صفر برساند. بر اساس آمارهای موجود، ایران روزانه بیش از دومیلیون بشکه نفت و میعانات صادر میکند.
از سویی دیگر اوپک و متحدانش تحت فشار آمریکا توافق کردهاند که تولید خود را از ابتدای ماه جولای به میزان یک میلیون بشکه افزایش دهند. عربستان بخش عمدهای از این افزایش را به عهده خواهد گرفت و کشورهای امارات، کویت و روسیه نیز هر کدام به میزانی تولید خود را بالا میبرند. اما این توافق هم نتوانسته قیمت نفت را پایین بیاورد و مقامات ارشد دولت آمریکا گفتهاند خواهان افزایش بیشتر تولید نفت هستند. ترامپ در تماس تلفنی با پادشاه عربستان از وی خواسته که تولید نفت را دومیلیون بشکه در روز افزایش دهد.
او در توییتری از این توطئه خود پرده برداشت و نوشت: «من با ملکسلمان عربستان سعودی حرف زدم و توضیح دادم، بهدلیل آشفتگی و اختلال عملکرد در ایران و ونزوئلا از او میخواهم، تولید نفت را برای جبران کسری و ایجاد توازن در بازار، شاید تا دو میلیون بشکه در روز افزایش دهد. ملکسلمان موافقت کرده است.»
افزایش روزانه دومیلیون بشکه تولید نفت عربستان تقریباً معادل رشد ۲۰درصدی صادرات نفت این کشور است. حال روز گذشته خبرها حاکی از آن بود که عربستان این پیشنهاد آمریکا را پذیرفته است.
اگر صادرات نفت ایران از ماه نوامبر به نزدیکی صفر برسد، عربستان و متحدانش اقدام به پر کردن جای خالی نفت ایران خواهند کرد و این مسأله ظرفیت ذخیره تولید این کشورها را تا پایان سال 2018 به یک میلیون بشکه یا حتی کمتر خواهد رساند. حال رییسجمهوری ایران در سوییس تهدید کرد که اگر نفتی از ایران صادر نشود، نفت منطقه نیز صادر نخواهد شد.