نوبت به سخنرانی نمایندگان رسید که آقای نقوی حسینی بهعنوان مخالف کلیات این لایحه، با تاکید بر اینکه مجلس به تصمیمی مدرسگونه نیاز دارد، گفت: پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم آثار منفی برای ایران دارد که یکی از بزرگترین این آثار آن است که آمریکاییها ما را نقطهزن تحریم میکنند.
خودتحریمی، راهی برای مقابله با آمریکا
در ادامه آقای مصطفیکواکبیان، عضو کمیسیون امنیت ملی بهعنوان موافق کلیات این لایحه پشت تریبون رفت و با بیان اینکه عربستان، رژیم صهیونیستی و آمریکا بهدنبال الحاق نشدن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم هستند، گفت: باید برای تأمین منافع ملی کشور این لایحه را تصویب کنیم.
CFT نوعی مقابله با آمریکاست.در هنگام سخنرانی نقوی حسینی بود که جنبوجوشهایی از گوشهوکنار صحن علنی به چشم میخورد و حتی تعدادی از وکلای ملت در مقابل جایگاه هیاترییسه تجمع کردند، از یکسو آقای تاجگردون نماینده اصلاحطلب در حال جمعآوری امضاء برای مسکوت ماندن این لایحه و به تعویق انداختن دو ماهه آن بود، از سویی دیگر هم آقایان پژمانفر و ابطحی شروع به پهن کردن پلاکاردهایی روی مانیتور بزرگ مقابل جایگاه هیاترییسه و دیگر قسمتهای آن کردند.
عصبانیت لاریجانی
در میانه تلاش نمایندگان مخالفت لایحه CFT، آقای کریمیقدوسی، نماینده مشهد هم در تلاش بود که طوماری مقابل لاریجانی نصب کند که رییس مجلس با اعتراض مانع کار این نماینده شد و درحالیکه طومار مردمی در اعتراض به FATF را از مقابل جایگاه هیاترییسه جمع میکرد، گفت: «مجلس جای این کارها نیست. مجلس جای بیان، گفتوگو و بحث است بهجای این کارها صحبت کنید تا مجلس رأی دهد.»
اما نمایندگان اصولگرا همچنان پلاکاردهای امضای مردم در مخالفت با FATF و لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم را روی موکت سبز صحن مجلس و دیوارههای جایگاه هیاترییسه نصب میکردند.
طوماری که به گفته نقوی حسینی امضای 50هزار نفر از اقشار مختلف مردم در مخالفت با این لایحه را داشت.
در این بین لاریجانی مجدد طومار مردمی را که مقابلش پهن شده بود پایین انداخت و به این اقدام اعتراض کرد؛ پژمانفر خطاب به رییس مجلس اظهار داشت، شما خلاف آییننامه عمل میکنید؛ که لاریجانی پاسخ داد این کارهای شما خلاف آییننامه است؛ جمع کنید!با وجود سخنان لاریجانی، باز هم نمایندگان اصولگرا به تجمع خود مقابل جایگاه هیاترییسه ادامه دادند و حتی تعدادی از آنها پلاکارهایی با مضمون «آقای رییس حق دانستن را از نمایندگان نگیرید و بگذارید درباره مفاد کنوانسیون شفافسازی شود» در دست داشتند.
رایزنی دولت و مجلس در جایگاه هیاترییسه
حاشیههای بررسی لایحه CFT لحظهای صحن بهارستان را ترک نکرد، بعد از ورود آقای سیدعباس عراقچی به صحن علنی، برخی از نمایندگان در اطراف صندلی او تجمع کرده و درباره این لایحه سخن میگفتند، در جایی دیگر از صحن علنی هم نمایندگانی چون آقایان مجتبی ذوالنور، حسینعلی حاجیدلیگانی، جواد کریمی قدوسی و... در جایگاه هیاترییسه و اطراف لاریجانی رییس جلسه تجمع کرده و از او درخواست مسکوت ماندن لایحه را داشتند تا اینکه ذوالنور با عجله به سمت معاون سیاسی وزیرخارجه رفت و او را تا جایگاه هیاترییسه همراهی کرد.
در میانه تجمع موافقان و مخالفان لایحه عضویت ایران در کنوانسیون تأمین مالی تروریسم، گفتوگو و رایزنی لاریجانی و عراقچی و حسینعلی امیری معاون امور مجلس رییسجمهوری یکربع به طول انجامید.در میانه این مذاکرات، آقای کوهکن، عضو فراکسیون نمایندگان ولایی شروع به جمعکردن اولین طومار از روی مانیتور مجلس کرد که نشان میداد مذاکرات به نفع اصولگرایان به نتیجه رسیده است، همچنین آقای نعمتی سخنگوی هیاترییسه به گفتوگو با پژمانفر پرداخت و در نهایت با یکدیگر اقدام به جمعآوری طومارها از روی زمین کردند.
قسم عراقچی
بعد از اتمام مذاکرات، عراقچی پشت تریبون قرار گرفت و در دفاع از لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT)، گفت: در اینجا و در پشت تریبون مجلس با زبان روزه شهادت میدهم که جز حرف حق نگویم. وی تأکید کرد که درباره این لایحه حدود دو سال بررسی از سوی دولت با همکاری وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه و شورایعالی امنیت انجام شده و به اینجا رسیده است.
فرصتی برای دیپلماتها
بعد از اظهارات عراقچی درخواست 50نفر از نمایندگان درباره مسکوت ماندن لایحه الحاق ایران به کنوانسیون تأمین مالی تروریسم به بررسی گذاشته شد، آقای غلامرضا تاجگردون، نماینده مردم گچساران بهعنوان نماینده تقاضاکنندگان مسکوت ماندن دو ماهه لایحه الحاق ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم، گفت: این درخواست با امضای 50نماینده به هیاترییسه مجلس تقدیم شده تا یک فرصت در اختیار دیپلماتهای کشور قرار گیرد که بتوانند با دست پُر در برابر اروپاییها مذاکره کنند.عضو فراکسیون امید مجلس با تأکید بر اینکه اروپاییها باید برای ادامه اجرای برجام به ایران تضمینهای لازم را بدهند، اظهار داشت: تعویق دو ماهه این لایحه فرصتی برای دولت ایجاد میکند تا بتواند تضمینهای لازم برای ادامه برجام را از اروپاییها بگیرد.
بنابراین نمایندگان مجلس باید فرصت دهند که دو ماه این لایحه به تعویق بیفتد تا نتایج مذاکره با اروپاییها نیز مشخص شود. باید وحدت اصولی بین تمام نیروهای نظام برای پایداری کشور که از ضروریات است، شکل بگیرد.بعد از آن پیشنهاد مسکوت ماندن لایحه CFT به رأی گذاشته شد، در خلال این رأیگیری آقای محمد دهقان، عضو هیاترییسه فراکسیون ولایی مجلس نیز در اخطار و تذکری به صحبتهای عراقچی واکنش نشان داد و گفت: آقای عراقچی مطالبی را در توضیح لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم مطرح کردند و صحبت از کار کارشناسی درباره این لایحه بیان کردند.
ایشان گفته که فقط چند گروه در لیست گروههای تروریستی هستند و تحریم شدند، حال اینکه همین الان نیز برخی از فرماندهان سپاه را تحریم کردند و به بهانه مبارزه با تروریسم نیز برخی از شرکتها را تحریم نمودند.
موافقت دولت با مسکوت ماندن CFT
از سویی دیگر، آقای علی ادیانی، نماینده قائمشهر در تذکری گفت: طبق آییننامه باید دولت نظرش را درباره مسکوت ماندن یا نماندن لایحه ارائه کند که چنین چیزی را دولت مطرح نکرده است، لاریجانی در پاسخ به این اخطار گفت که دولت مخالفتی با این موضوع ندارد.در نهایت با 138رأی موافق، 103رأی مخالف و 6رأی ممتنع از مجموع 253رأی مأخوذه با مسکوت ماندن و به تعویق افتادن این لایجه موافقت کردند؛ لاریجانی رییس مجلس هم بعد از این رأیگیری گفت: آقای بروجردی پیش از این اعلام کرده که یکسری ملاحظه وجود دارد که بهتر است در این دو ماه این مسائل را با حضور کارشناسان بررسی کند. همچنین آقای علی مطهری نیز گفت که مسکوت ماندن دو ماهه لایحه مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) موجب میشود نمایندگان با اطمینان بیشتری به این لایحه رأی دهند.