احترام نمیگذارند. رژیم کره شمالی مسوول گرسنگی مردمش است.» گویی اینکه گرسنگی مردم کره شمالی بر گرسنگی مردم آمریکا مقدم است.
ترامپ که در زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از پاره کردن قطعی برجام سخن میگفت، اکنون با مشاهده مقاومت مردم ایران در برابر تهدیدهایی که حالا برای عوام مردم ایران هم نخ نما شده، کمی موضعش را در برابر برجام تعدیل کرده و از ناچار بودن در پذیرفتن برجام سخن میگوید. او در موضوع برجام که حالا ترجیع بند سخنانش شده، در مجمع عمومی نیز گفت: «توافق هستهای با ایران، بدترین توافقنامه در طول تاریخ آمریکا بود. این توافقنامه یکجانبه است. بهصراحت بگویم این توافقنامه مایه شرمندگی و خجالت برای آمریکا بوده است. توافقنامه هستهای ایران را اگر پوششی برای توسعه برنامه هستهای باشد، نخواهیم پذیرفت.» رییس جمهور آمریکا در ادامه گفت: «ما دیگر نمیتوانیم اجازه دهیم از ما سوء استفاده شود یا ما را وارد توافقنامههای یک طرفه کنند که در آن آمریکا در مقابل، چیزی به دست نمیآورد.» وی افزود:« تا زمانی که من رییس جمهور هستم، از منافع آمریکا بالاتر از بقیه دفاع میکنم». این سخنان ترامپ در حالی است که پا را فراتر از یک توافق گذاشته و با رویکردی تاجرانه که مخصوص این برج ساز یانکی است، به دنبال کسب منافعی بیشتر نیز هست. ترامپ با اظهاراتش ثابت کرد او یک تاجر است و نه سیاستمدار؛ اوفاقد چارچوب ذهنی ایدئولوژیک است؛ در لحظه و بدون تفکر سخن میگوید و نظر خود را بهراحتی عوض میکند. چرخش دیدگاه ترامپ درباره عربستان یا تغییر موضع او در برابر چین یا حتی تلطیف دیدگاهش درباره ناتو و روسیه، به خوبی گویای این موضوع است. سیاستهای دوگانه ترامپ بهگونه ای است که وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای، روز پنج شنبه از اضافه شدن نام 5 شخص و 2 مؤسسه ایرانی به فهرست تحریمیهای این کشور خبر داد، در کنار این تحریمها «دونالد ترامپ» تعلیق تحریمهای ایران به موجب مفاد توافق هستهای «برجام» را نیز تمدید کرده است اما به دنبال راهی برای تغییر این توافق است.
این یاوه گویی ها درحالی است که موگرینی با پیشبینی سخنان جنجال برانگیز رییس جمهور آمریکا در مجمع عمومی، احتمال اقدامات یکجانبه آمریکا برای خروج از برجام یا تضعیف آن را نیز مطرح کرد و مدعی شد برخی نشانهها حاکی است که ترامپ در گزارش بعدی دولتش به کنگره، پایبندی ایران را تأیید نخواهد کرد.
این اظهارات ترامپ البته سریعاً مورد واکنش رییس جمهور فرانسه قرار گرفت و مکرون در جواب او گفت: برجام بهترین توافق ممکن بوده و بیرون رفتن از آن تصمیم اشتباهی است و آمریکا نباید این کار را انجام دهد.
در ادامه، ترامپ مدعی شد ایران از پول نفت برای تأمین مالی حزب الله استفاده میکند که عربها و مسلمانان بیگناه را به قتل میرسانند و گفت باید با ایران که فقط خشونت و هرج و مرج صادر میکند، مقابله کنیم. وی ادعا کرد ایران به تقویت دیکتاتوری بشار اسد کمک کرد و جنگ در یمن را هدایت میکند.
این اظهارات ترامپ در حالی است که روز گذشته (سهشنبه 28 شهریورماه) سخنگوی وزیر دفاع آمریکا از اعزام سه هزار نیروی جدید به افغانستان خبر داد. این اقدام به دنبال استراتژی جدید دونالد ترامپ درخصوص افغانستان اتخاذ شده است. ارتش آمریکا، اکنون 11 هزار نیرو در افغانستان دارد که طولانیترین مأموریت نیروهای آمریکایی است.
از سویی دیگر میتوان به بزرگترین قرارداد نظامی عربستان و آمریکا اشاره کرد. امضای بزرگترین قرارداد نظامی دنیا میان عربستان و آمریکا، سوء استفاده واشنگتن از نیاز ریاض به حمایت از این کشور در تحولات خاورمیانه است. لذا در آینده این عربستان خواهد بود که هزینه ماجراجوییهای ترامپ را در منطقه میپردازد و امروزه شاهد بمباران مردم بی دفاع یمن بر اثر تهاجم هواپیماهای گروههای ائتلاف به رهبری عربستان بر این کشورهستیم. هر چند نباید حمایت از گروههای تروریستی تکفیری سعودیها در سوریه و عراق را فراموش کرد که با حمایتهای مالی و تسلیحاتی ریاض
صورت میگیرد.
ارزش این قرارداد نظامی 100 میلیارد دلار عنوان شده و بدون اشاره به جزئیات مفاد آن، گفته میشود این بسته معاملاتی به طور کلی شامل خدمات تعمیر و نگهداری، کشتی، موشکهای دفاع دریایی و امنیت دریایی،15 - Fو سایر تجهیزات هوایی، زمینی و دریایی است. در همین خصوص یکی از مقامهای کاخ سفید که خواست نامش فاش نشود به رویترز اعلام کرد توافق مذکور در یک دهه آینده ممکن است از 300 میلیارد دلار هم فراتر برود.
ترامپ که به نظر میرسد پراکندهترین سخنرانی تاریخ آمریکا در مجمع عمومی را ارائه داده بود، در پایان سخنانش گفت: ما باید با همه گونه تهدیدات حاکمیتی از اوکراین گرفته تا دریای چین جنوبی مقابله کنیم و اینگونه از آسمان ریسمانی که بافته بود،پرده برداری کرد؛ گویی اینکه او نیز توهم کدخدا بودن را باور کرده و خود را مسوول نجات جهان میداند. شاید بهترین جواب برای این ادعاهای بی اساس ترامپ پاسخ کوتاهی است که دیانا فایناشتاین، سناتور دموکرات آمریکایی چندی پیش با «مخوف و حالبهم زن» خواندن رفتارهای ترامپ، خطاب به پرزیدنت ترامپ گفت: «بزرگ شو و
به کارت برس!»
البته این اظهارات تاجر آمریکایی یک حامی و مشوق داشت، بنیامین نتانیاهو. نخست وزیر رژیم صهیونیستی بعد از سخنان جنجالی ترامپ گفت: در ۳۰ سالی که با سازمان ملل سر و کار دارم، هیچ وقت سخنرانیای تا این حد شجاعانه و شاخص نشنیده بودم! رئیسجمهور ترامپ حقایق را در مورد خطرات جهان و لزوم رویارویی با آنها گفت. سخنرانیای که کارشناس بی بی سی آنرا شبیه نظرات هیتلر
خواند.