بعد از بررسی کامل هزینههای ثابت و هزینههای جاری در یادداشتهای قبل در نوشتار امروز هزینههای متغیر را موشکافانه مورد ارزیابی قرار میدهیم تا بتوانیم قدمی ارزشمند در درک درست این موضوع هم برای خانوادههای ایرانی برداریم.
خوب است در ابتدای امر بدانیم هزینههای متغیر در اقتصاد خانواده به کدام هزینهها گفته میشود؟ هزینههای متغیر هزینههایی هستند از بعد زمان صاحب تغییر و دگرگونی نمیشوند بلکه به شکل یکپارچه در یک برهه زمانی میتوانند صاحب تغییرات ملموسی باشند. یعنی شما در یک زمان و یک مکان یک نوع هزینه را انجام بدهید با دو عدد مختلف! باید این را بدانید هزینههای متغیر به هزینههایی مانند اجاره بها و هزینه آب و برق و گاز و.... نیز مصداق پیدا نمیکند بلکه هزینههای متغیر خود یک سرفصل جدا از هزینهها هست که بدون شک صاحب ابعاد مختلفی میباشد . هزینه متغیر شامل هزینههای مستقیم خانواده برای یک پروژه و برنامه خاص است. یعنی وقتی فردی از افراد خانواده یا تعدادی از افراد خانواده برای انجام یک کار خاص دست به اقدام می زند، هزینهای که از محل انجام آن هزینه به خانواده تحمیل میشود هزینه متغیر است. برای مثال پسر خانواده برای آنکه سطح سواد بین المللی خود را ارتقا دهد دست به تحصیل کلاسهای زبان خارجی می زند این تحصیل و هزینهای که از آن به خانواده تحمیل میشود جزو هزینههای متغیر است. یا پدر خانواده برای پیشبرد اهداف خود وسایل جدیدی مانند «مینی کامپیوتر» را خریداری میکند که این نه در صورت هزینههای ثابت وارد میشود و نه هزینههای جاری ! بلکه در صورت هزینههای متغیر وارد میشود. شاید در تعریف هزینههای متغیر اینگونه بگوییم بهتر باشد «هزینههای متغیر هزینه انجام یک پروژه خاص در خانواده است که صاحب یک دستاورد خاص برای خانواده باشد.» با این تعریف ما هزینههای زاید را از هزینههای متغیر جدا کردیم. برای مثال وقتی دختر خانواده یک گوشی با کارایی هایی که به درد او میخورد و نیازهای او را برطرف میکند دارد و برای آنکه از جدیدترینها! عقب نماند دست به خرید یک گوشی جدید می زند این هزینه دیگر در هزینههای متغیر وارد نمیشود؛ زیرا در هزینههای متغیر اصل «داشتن یک دستاورد خاص باری خانواده» بسیار مهم است و عملاً تعویض گوشی از مبنای جدید و قدیم بودنش در بخش هزینههای زاید است و نه هزینههای متغیر. در تعریف هزینههای متغیر عنوان شد گاهی این هزینهها در یک مکان و یک زمان با هم متفاوت هستند. برای مثال همان تحصیل زبان خارجی گاهی مدرسی نسبت به مدرس دیگر هزینه بیشتری را دریافت میکند و این همان قسمت متغیر بودن آن در یک مکان و یک زمان و یک موضوع است و دلیل آن به وضوح پیداست! چرا که اساتید به اندازه تبحرشان هزینه دریافت میکنند. به قول ضرب المثل دوست داشتنی ما ایرانیان«هرکه بامش بیش، برفش بیشتر.»
هزینههای متغیر جالبترین هزینهها هستند! زیرا شما این هزینهها را برای امرار معاش روزانه یا گذر عمر انجام نمیدهید بلکه این هزینه را برای به دست آوردن دستاوردی خاص صرف میکنید برای اینکه بتوانید پروژهای ارزشمند را برای خانواده به سرانجام برسانید؛ برای اینکه بتوانید آینده متفاوتتری را با انجام این هزینه برای اعضای خانواده خلق کنید. بی دلیل نمیدانم در اینجا حدیث شریفی را از حضرت امیرالمؤمنین علی؟ع؟نقل کنم که در کتاب شریف غرر الحکم صفحه 374 آمده که حضرت فرمودند:«مال و ثروت در دست انسان تنها یک امانت است.» بله یک امانت که باید دانست از این امانت به چه شکل بهترین بهره را برد. بنده فکر میکنم به نسبت مضمون این حدیث شریف و کوتاه که بسیار پر مغز است بهترین شاهد همین هزینههای متغیر است که میتواند باعث صرف درست پول و ثروت در راه پیشرفت و اقتدار کانون خانواده باشد.چراکه با صرف درآمد خانواده در هر ماه به هزینههای متغیر خانواده میتواند با اولویت بنده بسیاری از پروژههای کارآمد را مدیریت و اجرا کند. به نظر این حقیر خانوادهای که به هزینه برای تعویض گوشیهای رنگ به رنگ و لباسهای نوع به نوع بتواند باری فراگیری زبانهای مختلف خارجی یا انجام پروژه های مختلف مالی و فرهنگی و حتی اجتماعی به جای بالا بردن هزینههای جاری هزینههای متغیر خود را افزایش دهد، در نسلهای بعد با یک بنیان مستحکم خانوادگی روبرو و پیشرفت جزو جدا نشدنی از آن خانواده خواهد بود.