همزمانی این اتفاق با بازی دوگانه غربیها مبنی بر آمادگی برای احیای برجام و ارائه متن نهایی از یکسو و اعمال تحریمهای بیشتر از دیگر سو، پیامهای مهمی را مخابره میکند. ایران همزمان با کنش غربیها درخصوص مذاکرات مولفههای بیشتری را روی میز میگذارد تا ضمن تاکید بر مواضع خود، پیشرفتهایش در این زمینه را نیز به رخ طرفهای غربی بکشد تا دچار خطای محاسباتی نشوند.
در ادامه این راهبرد، وزارت خزانهداری آمریکا عصر دوشنبه ۶شرکت و یک کشتی را به بهانه ارتباط با ایران در فهرست تحریمها قرار داد و این موضوع واکنش تهران را در پی داشت. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران بلافاصله به تحریمهای جدید آمریکا علیه کشورمان واکنش نشان داد. وی بامداد (سهشنبه) ۱۱مرداد دراینباره گفت: اعتیاد کاخ سفید به تحریمها و استفاده ابزاری از آنها، شاخصی از نظام سلطه آمریکاست و تغییر دولتها در این کشور، در رویکرد آن فرقی ایجاد نمیکند.
گازدهی به سانتریفیوژهای زیرزمین نطنز
حسین امیرعبداللهیان نیز روز گذشته به اقدام جدید آمریکا واکنش نشان داد و تاکید کرد که در پاسخ به این اقدام آمریکا، نسبتبه گازدهی به صدها سانتریفیوژ نسل جدید، اقدام کردیم؛ آمریکاییها تصور نکنند با این اقدامات خود میتوانند در میز مذاکره امتیاز بگیرند، آمریکا باید زیادیخواهیهای خود را کنار بگذارد؛ ما اهل مذاکره و اهل منطق هستیم و برای رسیدن به توافق خوب، قوی و پایدار، جدی هستیم اما اگر طرف آمریکایی بخواهد این مسیر ار ادامه دهد، هرگز دستبسته نخواهیم بود.
همزمانی این اقدام آمریکا با زمزمهها درخصوص آغاز مذاکرات باعث شده است تا ایران با جدیت بیشتری به اقدام اخیر واکنش نشان دهد. گازدهی به صدها سانتریفیوژ نسل جدید موضوعی مهم است که روز گذشته سایت «نورنیوز» منتسب به شورای عالی امنیت ملی در گزارشی در اینباره نوشت که سانتریفیوژهایی که پس از اطلاعرسانی به آژانس، گازدهی به آنها آغاز شده یا مراحل گازدهی آن آغاز شده است از نوع IR1 و IR6 هستند که پیشتر در مجتمع هستهای شهید احمدیروشن در نطنز نصب و برای اجرای عملیات آماده شده بود.
ماشینهایی که روز گذشته وارد پروسه گازدهی شدند در سالنهای احداثشده در زیرزمین مجتمع نطنز قرار دارند که از نقطهنظر پدافند غیرعامل در وضعیت امنیتی و حفاظتی مناسبی است. اقدامات جدید سازمان انرژی اتمی کشورمان در حالی انجام شد که روز گذشته وزارت خزانهداری آمریکا از اعمال تحریمهای جدید ضد ایران خبر داد. معاون وزیر خزانهداری آمریکا بعد از اعلام فهرست تحریمهای جدید یکجانبه این کشور ضد ایران گفت: آمریکا تا زمان بازگشت ایران به برجام به اعمال تحریمهای بیشتر علیه فروش نفت خام و محصولات پتروشیمی ایران ادامه میدهد.
غرب به دنبال بازی با برگ ایران
در روزهای گذشته با یادداشت جوزپ بورل، ثانیهشماری برای آغاز مذاکرات بهطور جدی کلید خورد و پس از آن شاهد مواضع مقامات غربی و ایرانی بودیم. هماهنگکننده اروپا ابتکاری را ارائه داد و متنی را برای همه طرفها یعنی ایران، 1+4 و آمریکا ارائه کرد و همه طرفها در پایتختها درحال بررسی این متن و توافق برای جمع شدن دور میز و مرحله جدیدی از مذاکره در وین هستند. تهران که امیدی به وفای به عهد طرف آمریکایی ندارد به دنبال اطمینان و امتیاز قابلقبولی در جهت منفعت اقتصادی است؛ رویکردی که اگر دولت بایدن مورد توجه قرار دهد، این دوره از مذاکرات میتواند گامهای بلندی را به خود ببیند. ضربالاجل غرب برای پذیرش توافق ناقص روی میز اروپاییها صرفا با هدف فرار از پیامدهای بحرانهای پیشرو در نتیجه سیاستهای غلط خود در گسترش بحران در اوکراین تلقی میشود و آنها تلاش دارند تا با مطیع ساختن ایران، بحرانهای انرژی خود را پایان بدهند. از سوی دیگر، در آمریکا نیز با نزدیک شدن به زمان انتخابات میاندورهای کنگره، چشمانداز شکست دموکراتها بیش از پیش نمایان میشود و از طرف دیگر، با وخامت اوضاع سلامتی «جو بایدن»، رییسجمهور آمریکا، امیدها برای به پایان رساندن دوره ریاستجمهوری وی کمرنگ شده است. همه این عوامل شاید بار دیگر باعث شده است که غربیها بهدنبال بازی با برگ ایران باشند که در صورت انتفاع اقتصادی ایران دور از دسترس نیز نیست.