تنش میان چین و ایالاتمتحده بر سر تایوان بالا گرفته و کمتر از دو روز پس از تماس تلفنی جو بایدن، رییسجمهور ایالاتمتحده و شیجیپینگ، همتای چینیاش، ارتش پکن اعلام کرد مانوری یکروزه در تنگه تایوان برگزار و در آن از مهمات جنگی استفاده خواهد کرد و تردد در اطراف استان فوجیان ممنوع خواهد بود؛ رزمایشی که از دیروز رنگ واقعیت به خود گرفته و آسمان دریای چین جنوبی و تایوان، با این رزمایش نظامی روشن شد.
«شی» در تماس تلفنی چند روز پیش خود با بایدن با اشاره به چالش تایوان، هشدار داده بود که واشنگتن با آتش بازی نکند. این مانور نظامی واکنش چین به اعلام خبر سفر نانسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان آمریکا در روزهای آینده به تایوان ارزیابی شده است. پلوسی قرار است در سفر آسیایی خود به ژاپن، کرهجنوبی، مالزی و سنگاپور برود که پس از هشدارهای چین، سفر احتمالی او به تایوان «در دست بررسی» اعلام شده است.
چین از آمریکا خواسته تا تابع «اصل چین واحد» باشد و با صراحت تاکید کرد که «چین قاطعانه با استقلال تایوان و دخالت خارجی مخالف است». در مقابل رییسجمهور آمریکا نیز تاکید کرده که سیاستهای این کشور در قبال تایوان تغییری نکرده و «با تلاشهای یکجانبه برای تغییر وضعیت یا تضعیف صلح و ثبات در تنگه تایوان مخالف است». نانسی پلوسی، بلندپایهترین مقام آمریکایی از سال١٩٩٧ به اینسو خواهد بود که به این جزیره مستقل سفر میکند. بااینحال «بایدن» هفته پیش به خبرنگاران گفته بود مقامات نظامی آمریکا معتقدند سفر پلوسی به تایوان در این برهه زمانی «ایده خوبی نیست».
جمهوری خلق چین حکومت تایوان را غیرقانونی خوانده و خواهان بازگشت این سرزمین به خاک اصلی چین است. دولت آمریکا همچنین دکترین «ابهام استراتژیک» را حفظ میکند که در آن نه تایید و نه رد خواهد کرد که آیا در صورت حمله چین از تایوان دفاع خواهد کرد. تنشهای متعدد میان چین و ایالاتمتحده باعث شده روابط دو طرف به پایینترین حد خود در دهههای اخیر سقوط کند.
قهرمانپور: سفر بدون اجازه نانسی پلوسی به تایوان، نقض هوایی چین است
«رحمان قهرمانپور»، کارشناس مسائل بینالملل، با اشاره به نمایش قدرت پکن در آستانه سفر نانسی پلوسی به تایوان، به روزنامه «صبحنو»، عنوان کرد: چینیها از ابتدا گفتند سفر خانم نانسی پلوسی به تایوان درست نیست. چین که نسبتبه سالهای گذشته قدرتمندتر شده، مقام بلندپایهای از آمریکا به تایوان سفر نکرده است. تنها در زمان دونالد ترامپ بود که یک سناتور به تایوان رفت و چین هشدارهای لازم را داده بود. اکنون هم بایدن با سفر نانسی پلوسی به تایوان مخالفت کرده و در نشست مطبوعاتی اخیرش گفته که نانسی به تایوان نرود. اما نانسی بهخاطر رقابت حزبی که با بایدن دارد، میخواهد به تایوان برود. هم چین و هم جو بایدن موافق این سفر نیستند. حتی وزارت دفاع آمریکا هم با این سفر مخالفت کرده، چراکه ارتش متولی این سفرهاست.
وی با اشاره به اینکه سفر بدون اجازه نانسی پلوسی به تایوان، نقض هوایی چین است، تصریح کرد: این سفر بهنوعی باعث میشود که چین نگران شود چراکه آسمان چین است و نانسی بدون اجازه وارد تنگه تایوان میشود و این نقض هوایی چین است. اما آنچه از اخبار و گزارش رسانههای غربی برمیآید، بعید است که پلوسی به این سفر برود و حتی اعلام کرده که در سفرش به کشورهای آسیایی، هیات بلندپایهای به تایوان میفرستد.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه لغو این سفر به نفع رییسجمهور چین است، یادآور شد: لغو سفر نانسی پلوسی، از نظر داخلی به نفع شیجی پینگ شد؛ چراکه او قانون را تغییر داده و چنانچه دور دوم دولتش تمام شود، میتواند همچنان رییسجمهور باشد و با لغو این سفر، دیگر نیازی به تبلیغ خارجی ندارد. لغو این سفر یک پیروزی تبلیغاتی برای آقای شیجی پینگ به شمار میآید.
وی تاکید کرد: نه چین قصد جنگ دارد و نه آمریکا، چراکه این جنگ به نفع هیچکدام نیست و هر دو نمیخواهند خودشان را تضعیف کنند. چین به توسعه برنامههای اقتصادی خود در جهان میاندیشد و آمریکا هم گرفتار مسائل دیگر در داخل و خارج از کاخ سفید است. نباید فراموش کرد، تایوان تفاوتهای زیادی با اوکراین دارد، چون تایوان یک کشور مستقل نیست و ازسوی جامعه بینالملل از نظر حقوقی شناخته نشده و از طرف دیگر هم ازلحاظ تاریخی متعلق به چین بوده است. از جنس ادعاهای ساختگی شبیه اوکراین نیست. از سویی دیگر، خود آمریکا به سیاست چین واحد قائلاند و پذیرفتند که تایوان متعلق به چین است. چین هم در چنین شرایطی به ابزار نظامی و جنگ نمیاندیشد و دریای چین وارد مناقشه نمیکند چراکه چین با فیلیپین با تایوان و ژاپن و حتی هند بر سر برخی جزایر اختلاف دارند و با شعلهور شدن تنور جنگ در دریای چین جنوبی، تمرکز پکن از رشد اقتصادی دور میشود و به نفع چین نیست.