اعضای کمیته هماهنگی شیعیان موسوم به «الاطار التنسیقی» (چارچوب هماهنگی) شامگاه پنجشنبه نشستی را برای بررسی مسائل امنیتی و سیاسی برگزار کردند. در این نشست، مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق هم حضور داشت. پایگاه خبری ناسنیوز ضمن نقل بیانیه این کمیته، گزارش داد، این نشست دارای دو محور بود؛ در محور نخست مصطفی الکاظمی، نخستوزیر با سران چارچوب هماهنگی مسائل امنیتی و تجاوزات ترکیه را بررسی کردند.
به گزارش این پایگاه، الکاظمی و چارچوب هماهنگی همچنین چالشهایی که عراق در زمینه جنگ با تروریسم با آن روبهروست و مشارکت این کشور در نشست انرژی ریاض را بررسی کردند. محور دوم این نشست، بررسی مسائل سیاسی بود؛ به نحوی که حضار این جلسه، گفتوگوهای جاری بین گروههای سیاسی برای تشکیل دولت ملی و شکل چارچوب کمیته مذاکراتی برای گفتوگو با سایر گروههای ملی را مورد بررسی قرار دادند.
گفتنی است، نخستوزیر عراق در پیامی توییتری، خواستار پایان دادن به اختلافات سیاسی شد. مصطفی الکاظمی در حساب توییتری خود نوشت: فرارسیدن عید سعید قربان را به مردم عراق، جهان اسلام و همه بشریت تبریک میگویم و از خداوند متعال مسئلت دارم که شادی و محبت و صلح را در عراق پایدار گرداند و روح محبت، همبستگی و گفتوگو را در همه جا جاری گرداند. وی افزود: فرصت را در این مناسبت غنیمت میشمارم و به پشت سر گذاشتن اختلافات دعوت میکند و اینکه منافع مردم، امنیت و رفاه آنها دغدغه اول و آخر ما باشد تا شاهد گشایش نزدیکی در اوضاع سیاسی کنونی در راستای خیر میهن و کرامت مردمش باشیم.
موضعگیری نوری المالکی درباره روند سیاسی
«نوری المالکی»، رییس ائتلاف دولت قانون، شب گذشته در سخنانی گفت که چارچوب هماهنگی شیعیان عراق (احزاب شیعه عراقی غیر از جریان صدر) به اهداف خود که مهمترین آنها تشکیل دولت و معرفی نخستوزیر بوده، نزدیک شده است. اظهارات نوری المالکی در یک کنفرانس خبری مجازی و در پاسخ به خبرنگاران درباره سقف زمانی لازم برای چارچوب هماهنگی بهمنظور تشکیل دولت با همراهی بقیه نیروهای سیاسی صورت گرفت.
براساس بیانیه دفتر نوری المالکی، وی دراینباره گفت: چارچوب هماهنگی گام مهمی در گفتوگوهای سیاسی خود برداشته و پیشرفت داشته است. ایدهها و راهکارهایی را ارائه کرده و نسبتبه همه شرکا و اقلیتهای سیاسی به دور از هرگونه سیاست انزوا منعطف بوده است. رییس ائتلاف دولت قانون با اشاره به اینکه چارچوب هماهنگی در چارچوب راهکارهایی از پیش آماده شده برای خدمت به عراق و مردم آن، به تشکیل دولتی قادر به ارتقای اوضاع امنیتی و خدماتی نزدیک شده است، بیان کرد: این چارچوب همه ایدهها و مکانیزمهایی را که باعث ارتقای عملکرد آن میشود و اعضا نیز بر سر آنها اتفاق نظر دارند، در نظر میگیرد.
فرصت تشکیل دولت جدید وجود دارد
از سویی دیگر، «قیس الخزعلی»، رهبر جنبش «عصائب اهل الحق» در عراق، اعلام کرد که فرصت تشکیل دولت اکنون وجود دارد. قیس الخزعلی اضافه کرد: «مردم دولتی جدید، موازنهای تصویب شده، اقتصادی پویا، زیرساخت و خدمات میخواهند. ملت خواهان هرجومرج نیستند همانطور که در سال۲۰۱۹ رخ داد. پیامهایی که از کشورهای منطقه و کشورهای بزرگ درباره تشکیل دولت وحدت ملی رسید، روشن بود. من مطمئنم که دولت جدید اگر درست کار کند، مردم از آن حمایت خواهند کرد، تاییدش خواهند کرد و خودشان فرصت موفقیت آن را فراهم میکنند.»
واکنش مقتدی صدر
این درحالی است که «سید مقتدی الصدر»، رهبر جریان صدر عراق در واپسین ساعات شامگاه چهارشنبه خروج خود را از فرایند سیاسی در این کشور اعلام کرد. الصدر گفت: من تصمیم به خروج از فرایند سیاسی گرفتهام تا تحت هیچ شرایطی با فاسدان نه در دنیا و نه در آخرت همراه نباشم. وی در پایان خطاب به اعضای فراکسیون خود گفت: در صورت مشارکتمان در انتخابات آینده، خانمها و آقایان کاملا آماده باشید و از هم گسسته نباشید. از نظر سیاسی، عقیدتی، از لحاظ قانونی و در پارلمان مکمل یکدیگر باشید و با مردم عراق در ارتباط باشید. رهبر جریان صدر پنجشنبه پیش از نمایندگان عضو فراکسیون خود در پارلمان خواسته بود که استعفای خود را بنویسند تا برای ارائه آن طی روزهای آینده به دستور وی، آماده باشند. وی در توضیح دلیل درخواست استعفای نمایندگان جریان صدر گفت: من دغدغه قدرت و سیاست نداشتم و فقط خواستار رسوا کردن هر فاسد ظالمی بودم. اکثریت برای ماست نه دیگران؛ در دولت توافقی شرکت نخواهم کرد. جریان صدر در انتخابات عراق موفق شده بود با کسب ۷۳کرسی از اصل ۳۲۹کرسی پارلمانی در صدر قرار گیرد و پس از آن، ائتلاف سنی تقدم با ۳۷کرسی و ائتلاف دولة القانون با ۳۳کرسی، حزب دموکرات کردستان عراق با ۳۱کرسی، ائتلاف کردستان و ائتلاف الفتح به رهبری هادی العامری با ۱۷کرسی در رتبههای بعدی قرار گرفتند.