روحالله فرقانی / «ولادیمیر پوتین»، رییسجمهور روسیه، قانونی را برای تصویب پروتکل الحاقی توافقنامه منطقه آزاد بین اتحادیه اوراسیا و ایران امضا کرد که کشورهای روسیه، ایران، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان با همافزایی بیشتری در برابر تحریمها و هژمونی تکقطبی آمریکا مقابله کنند و به تقویت پول ملی و کالاهای اقتصادی خود بپردازند. «حمید حکیم»، پژوهشگر مسائل اوراسیا در گفتوگو با روزنامه «صبحنو»، میگوید: اینکه مزیتها و تبعات اینگونه پروتکلها فراتر از موضوعات اقتصادی است، وقتی این پروتکل را دنبال میکنیم فقط تبعات مثبت آن به موضوعات اقتصادی تنها نیست، در عرصههای فراتر از تجاری و اقتصادی میتوان تاثیراتش را دید. ارتقای نقش ایران در موضوعات سیاسی، امنیتی و همافزایی همکاریها درخصوص انرژی و حتی مقابله با تحریمهای ظالمانه غرب، میتواند تاثیرگذار باشد.
رییس مجلس عصر روز سهشنبه 21تیرماه در رأس هیات پارلمانی به دعوت رییس مجلس قانونگذاری جمهوری ازبکستان با هدف تحکیم روابط پارلمانی و تسهیل ارتقای روابط اقتصادی، فرهنگی و سیاسی بین تهران و تاشکند به این کشور سفر کرد. این سفر سهروزه که روز پنجشنبه سپریشده به پایان رسید، واجد ابعاد مختلفی در زمینه توسعه روابط دوجانبه بود.
مهدی فضائلی
حضور بایدن در منطقه و لفاظیهایش علیه ایران اگرچه رویه جدیدی در رفتار مقامات آمریکایی نیست اما باعث شده است تا حواشی سفرش به منطقه بیشازپیش مورد توجه رسانهها و افکارعمومی مردم منطقه و جهان قرار بگیرد. رییسجمهور ایالاتمتحده روز پنجشنبه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی۱۲ رژیم اشغالگر گفت که طرح خود را برای برگشت به توافقنامه هستهای سال۲۰۱۵ به ایران ارائه کردهایم و منتظر پاسخ آنان هستیم اما تا ابد منتظر نخواهیم ماند.
قاضی دادگاهی در سوئد به اتهاماتی بیاساس، «حمید نوری»، یکی از شهروندان ایرانی در سوئد را به حبس ابد محکوم کرد. این اقدام دادگاه سوئد درحالی شکل گرفته است که چندی پیش، «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امورخارجه در گفتوگوی تلفنی با همتای سوئدی خواستار آزادی فوری نوری شد و وزیر خارجه سوئد هم گفت که دولت و سیستم قضایی این کشور تحتتاثیر تبلیغات گروهک منافقین قرار نمیگیرد.
مرضیه کیان / در ۲۱تیرماه ۱۳۱۴ تظاهرات نسبتبه ممنوعیت حجاب در مسجد گوهرشاد انجام شد که به واقعه مسجد گوهرشاد منجر شد؛ روزی که دژخیمان رضاخان، مردم معترض به کشف حجاب را در مسجد گوهرشاد به خاک و خون کشیدند. بهدنبال اجباری شدن کلاه شاپو و ممنوعیت حجاب و سیاستهای تغییر لباس در دوران پهلوی اول، در تیرماه ۱۳۱۴، آیتالله سیدحسین طباطبایی قمی به پیشنهاد علمای مشهد جهت مذاکره با رضاخان درمورد این سیاستها راهی تهران شد. قمی در تهران در حصر قرار گرفت و ممنوعالملاقات شد. در ۲۱تیرماه ۱۳۱۴ مردم مشهد در اعتراض به این اقدام حکومت در مسجد گوهرشاد تجمع کردند. با حضور قوای نظامی، این تحصن بهشدت سرکوب و بیش از ۱۶۰۰نفر کشته و زخمی شدند. شورای فرهنگ عمومی کشور، این روز را بهعنوان روز عفاف و حجاب نامگذاری کرد و اکنون هفتهای باعنوان هفته «عفاف و حجاب» در تقویم ثبت شده است.
فائزه مومنی / این روزها حال جنگلهای زاگرس بهعنوان وسیعترین و اصلیترین رویشگاه گونههای مختلف بلوط که از منتهیالیه شمالغربی ایران در استان آذربایجان غربی آغاز و در منطقه غرب استانهای کرمانشاه، ایلام، چهارمحالوبختیاری، خوزستان، لرستان، جنوبغرب استانهای کهگیلویهوبویراحمد و فارس را دربرمیگیرد، خوش نیست. در نگاه نخست، این ذخیرهگاه جنگلی در بین ۱۱استان توزیع شده و مساحتی در حدود 6میلیون هکتار و ۴۰درصد جنگل های ایران را تشکیل میدهد که حدود ۷۰درصد تیپ گونههای جنگلی زاگرس را بلوطها شامل میشوند. امسال علاوهبر خشکسالی و کاهش بارندگیها، آفت جوانهخوار بلوط تهدیدی در کمین درختان بلوط جنگلهای زاگرس است و مبارزه زمینی و هوایی علیه این آفت میتواند درختان جنگلی این منطقه را نجات دهد اما تعلل مسوولان باعث شده تا زمان نجات یافتن بلوطهای بیمار از دست برود. به گفته کارشناسان، آفت برگخوار و جوانهخوار بلوط (Tortrix viridana L) در چند سال اخیر، گونههای مختلف بلوط در جنگلهای زاگرس بهویژه در استان کردستان و شهرستان باشت را مورد حمله قرار داده و آفتی خطرناک است که باعث کاهش رویش چوب، زوال جنگل، تغییر در زادآوری و توالی و حتی باعث مرگومیر درختان میشود.
موضوع تخصیص ارز ترجیحی به دارو از سال۱۳۹۷ به مرحله اجرا درآمد که بهواسطه این موضوع، مشکلات فراوانی در زنجیره تولید و توزیع دارو در صنعت داروسازی کشور ایجاد شد و به همین منظور در دولت سیزدهم تلاش برای اصلاح یارانه دارو و درواقع سیاستهای ارزی دارو انجام شده است. دولت سیزدهم با همراهی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بیمهها، طرح «دارویار» را به اجرا گذاشته است تا ضمن جلوگیری از قاچاق معکوس دارو، مانع آسیب به حوزه صنعت داروسازی شود و چرخه تامین و توزیع دارو نیز روند مطلوبتری داشته باشد. اصلاح سیاستهای ارزی بهمنظور جلوگیری از آسیب به حوزه صنعت، قطع منافع سوءاستفادهکنندگان ارز ترجیحی، از بین بردن آثار وابستگی به زمان و نوع ارز ترجیحی اختصاصی به حوزه دارو و آسیب ناشی از ایجاد کمبودهای دارویی، مدیریت بیشتر منابع، منطقی کردن مصرف دارو و از همه مهمتر جلوگیری از افزایش پرداختی از جیب بیمار در دستورکار دولت قرار گرفته است.