توافق در انحلال کنست
درصورتیکه نمایندگان کنست رژیمصهیونیستی با پیشنویس قانون انحلال کنست موافقت کنند، «یائیر لاپید» تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام در ماه اکتبر، بهعنوان نخستوزیر موقت رژیمصهیونیستی نقشآفرینی خواهد کرد. توافق بنت و لاپید بر سر انحلال کنست نشان داد که سلسله تحلیلها و ارزیابیهای ناظران سیاسی طی یک سال گذشته درخصوص شکننده و سست بودن کابینه ائتلافی بیراه نبوده است.
هراس از هرجومرج در رژیم اسرائیل
«نفتالی بنت»، نخستوزیر رژیمصهیونیستی پس از اعلام خبر توافق بر سر انحلال کنست، در سخنانی اذعان کرد که این رژیم در آستانه مواجهه با هرجومرج قرار دارد. وی پس از نشست مشترک با لاپید در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «لحظه سختی است اما ما تصمیم درست را اتخاذ کردیم. ما تصمیم به انحلال کنست و تعیین زمان برگزاری انتخابات زودهنگام گرفتیم. پس از انجام گفتوگوها و مشورتهای حقوقی، به این نتیجه رسیدم که اسرائیل در آستانه ورود به هرجومرج قرار دارد و من اجازه این را نمیدهم.»
فروپاشی تاریخی رژیمصهیونیستی
درهمینحال، نفتالی بنت پیش از این نیز در واکنش به احتمال انحلال کنست گفته بود: «اسرائیل درحالحاضر بر سر یک دوراهی تاریخی قرار دارد. خطر فروپاشی همچنان به قوت خود باقی است و از بین نرفته است. اکنون به سختترین لحظههای انحطاط رسیدهایم.» وی افزود: «ما قبلا دوبار شاهد فروپاشی بودیم؛ فروپاشی اول بهعلت جنگهای داخلی او زمانی عمر دولت ما ۸۰سال بود و فروپاشی دوم زمانی که این سرزمین ۷۷ساله بود. ما اکنون در دوره سوم بهسر میبریم و به دهه هشتم نزدیک میشویم. همه ما در برابر یک آزمون واقعی قرار داریم. آیا میتوانیم مانع از فروپاشی شویم؟»
ادامه ناکامیها در انتخابات
تهیه پیشنویس قانون انحلال کنست، کابینه ائتلافی بنت - لاپید را در یک قدمی فروپاشی قرار داده است. همین مساله موجب شد تا بار دیگر گمانهزنیها درخصوص سریال ناکام انتخابات در اراضی اشغالی آغاز شود. رأی نمایندگان کنست رژیمصهیونیستی به پیشنویس قانون انحلال، برگزاری پنجمین انتخابات پارلمانی طی سهسال و نیم گذشته در اراضی اشغالی را به دنبال خواهد داشت؛ اتفاقی که بههیچوجه خوشایند صهیونیستها نیست.
پیشتر صهیونیستها در فروردینماه سال۱۳۹۸ انتخابات پارلمانی خود را در اراضی اشغالی برگزار کردند. اوجگیری بحران سیاسی در اراضی اشغالی موجب شد تا کابینه رژیمصهیونیستی بیش از ۶ماه عمر نکند. بدینترتیب، دومین انتخابات درطول ۶ماه ازسوی صهیونیستها برگزار شد. بااینحال، دومین انتخابات در اراضی اشغالی هم نتوانست مرهمی بر زخم تلآویو باشد، چراکه در اسفندماه همان سال، روند تحولات به سمتوسوی برگزاری سومین انتخابات پیش رفت.
انتخابات سوم در اراضی اشغالی همچون انتخاباتهای پیشین با شکست مواجه شد و نتوانست به حلوفصل بحرانهای متعدد در اراضی اشغالی پایان ببخشد؛ از همین رو، صهیونیستها در فروردینماه سال 1۴۰۰ به امید عبور از بحران و برقراری ثبات در صفوف خود، چهارمین انتخابات را برگزار کردند و بهدنبال آن، کابینه ائتلافی بنت - لاپید روی کار آمد؛ کابینهای که مقامات تلآویو تلاش کردند آن را قدرتمند، مستحکم و شکستناپذیر جلوه دهند.
تنها یک سال زمان لازم بود تا سستبودن و شکنندگی کابینه ائتلافی رژیمصهیونیستی برای همگان آشکار شود؛ از همین رو، میتوان نتیجه گرفت که سریال ناکام انتخابات در اراضی اشغالی شاید با برگزاری پنجمین انتخابات ازسوی رژیمصهیونیستی هم پایان نیابد و همچنان ادامه داشته باشد.
سودای بازگشت نتانیاهو به قدرت
پس از اعلام توافق بر سر انحلال کابینه رژیمصهیونیستی، «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیمصهیونیستی ضمن استقبال از این توافق اعلام کرد که بهدنبال تشکیل کابینهای فراگیر تحت رهبری حزب «لیکود» است. او همچنین برای تحقق این خواسته خود، وعده داد که در صورت تصدی مجدد پست نخستوزیری نسبتبه بهبود اوضاع معیشتی وخیم شهرکنشینان صهیونیست در اراضی اشغالی اقدام کند. اما سوالی که وجود دارد این است که آیا این اتفاق یعنی توافق بر سر انحلال کنست، به نفع نتانیاهو است؟ برخی معتقدند که این همان اتفاقی بود که نتانیاهو مدتها انتظارش را میکشید و اکنون نیز تلاشهای خود را با هدف تشکیل ائتلاف، تشدید خواهد کرد. در این میان، اما برخی رسانهها مانند «تایمز اسرائیل» اعلام کردهاند که نتانیاهو خواستار انحلال کنست نیست؛ زیرا وی به این نکته پی برده که همانند ادوار پیشین که از تشکیل کابینه ناتوان مانده بود، امکان تکرار چنین اتفاقی وجود دارد و در این صورت حمایت همحزبیهای خود را از دست خواهد داد. بههرحال، آنچه واضح به نظر میرسد این است که نتانیاهو از هماکنون سودای بازگشت به قدرت را در سر میپروراند. شواهد حاکی از آن است که نخستوزیر پیشین رژیمصهیونیستی که با پروندههای متعدد فساد مالی روبهرو ست، حاضر است برای رسیدن به قدرت یک بار دیگر دست به قمار بزند؛ ولو اینکه این اقدام درنهایت به ناتوانی وی در تشکیل کابینه و برگزاری ششمین انتخابات در اراضی اشغالی، منجر شود.
ازبینرفتن تدریجی رژیمصهیونیستی
پس از تصمیم کابینه دولت رژیمصهیونیستی برای انحلال پارلمان، رسانههای این رژیم از اسلوب انتخاباتی کنست بهعنوان عاملی برای ازبینرفتن تدریجی رژیم اسرائیل یاد کردند. «آمنون ابراموویچ»، تحلیلگر شبکه ۱۲رژیمصهیونیستی درباره این تصمیم تصریح کرد: «با روش انتخاباتی کنونی، ما عملا گامبهگام بهسمت ازبینبردن اسرائیل حرکت میکنیم». ابراموویچ در ادامه تحلیل خود گفت: «وقتی درباره تغییر روش انتخابات صحبت میکنیم، مقصودمان تغییر فنی یا تاکتیکی نیست؛ ما چهار دور انتخابات داشتیم و حالا به دور پنجم میرویم». این تحلیلگر اسرائیلی در توضیح این موضوع به یک مساله اشاره کرد و گفت: «یک عبارت جالب وجود دارد که میگوید اگر یک کار را بارها و بارها انجام دهید و انتظار نتایج مختلف داشته باشید، چنین چیزی رخ نخواهد داد». ابراموویچ درباره نتایج انتخابات پیشرو اذعان کرد: «حتی اگر ائتلاف نتانیاهو به حمایت ۶۱عضو کنست برسد، باز هم ما میدانیم که همچنان مدیریت اسرائیل با این تعداد نماینده غیرممکن خواهد بود».
برگزاری پنج دوره انتخابات پارلمانی در دو سال!
این تحلیلها درحالی ارائه میشوند که رسانههای رژیمصهیونیستی اعلام کردند «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر سابق، ضمن استقبال از «انحلال دولت» مدعی شده است: «امروز، حاوی اخبار مهمی برای اسرائیلیهاست. دولتی بزرگ و وسیع به رهبری حزب لیکود تشکیل خواهیم داد». در این بین، «عمیت سیگل»، تحلیلگر سیاسی شبکه۱۲ رژیمصهیونیستی نیز در واکنش به تصمیم جدید تلآویو ضمن اشاره به اینکه چنین رخدادی مناسب وضعیت کنونی اقتصادی رژیم نیست، گفت: «آخرین چیزی که اسرائیل اکنون به آن نیاز داشت یک نبرد انتخاباتی چهارماه و پنجروزه بود که نبردی بسیار طولانی است؛ نبردی که فعلا و حداقل در ۱۵سال اخیر طولانیترین رقابت اسرائیل خواهد بود». «نفتالی بنت»، نخستوزیر و «یائیر لاپید»، وزیر امورخارجه رژیم که بر سر انحلال کنست (پارلمان رژیمصهیونیستی) و برگزاری انتخابات زودهنگام توافق کردند. چنانچه این رأیگیری تصویب شود، لاپید نخستوزیر موقت بعدی اسرائیل خواهد شد.
شکست کابینه ائتلافی در تحقق اهداف خارجی
واقعیت این است که بحرانهای متعدد داخلی و خارجی موجب شد تا کابینه ائتلافی در اراضی اشغالی در یک قدمی سقوط و فروپاشی قرار گیرد. کابینه ائتلافی در یکسال گذشته نه در عرصه داخلی و نه در عرصه خارجی موفق به تحقق اهداف خود نشد. افزون بر این، بر شدت بحرانها در اراضی اشغالی بهویژه در حوزههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی افزوده شد. کابینه ائتلافی رژیمصهیونیستی در این یکسال اهدافی را در عرصه سیاست خارجی دنبال کرد که ازجمله مهمترین آنها مقابله با ایران و تشکیل ائتلاف ضدایرانی و نیز تسریع روند عادیسازی روابط با کشورهای مختلف عربی و آفریقایی بود. بااینحال، کابینه بنت - لاپید علیرغم تمامی تلاشهایی که کردند، درست مانند اسلاف خود نتوانستند به اهداف خود در زمینههای مذکور جامه عمل بپوشانند. درواقع، کابینه ائتلافی رژیمصهیونیستی طی یکسال اخیر و پس از ناکامی تمامی تلاشها برای یارگیری از کشورهای مختلف جهت رویارویی با ایران، خود را در برابر تهران تنها دید. علیرغم اینکه آمریکاییها و غربیها همواره در اتخاذ مواضع ضد ایرانی، بنت و لاپید را همراهی کردند اما بههرحال، هدف اصلی کابینه ائتلافی مبنی بر تشکیل ائتلاف ضدایرانی فراگیر با شکست مفتضحانه مواجه شد.
مواجهه با بحران سیاسی
از سوی دیگر، کابینه ائتلاف در صحنه داخلی نیز به بنبست رسید. در صحنه سیاسی باید گفت که پس از خروج «عمیحای شیکلی» و «عیدیت سیلمان»، دو عضو کنست از ائتلاف وابسته به حزب بنت، کابینه نخستوزیر رژیمصهیونیستی رسما از اکثریت ساقط شد. بهدنبال این اتفاق، حملات حزب لیکود به کابینه بنت - لاپید بیشازپیش افزایش یافت و کابینه ائتلافی با یک بحران سیاسی فراگیر مواجه شد.
روزهای تاریک سیاست در اسرائیل
افزون بر این، کابینه ائتلافی رژیمصهیونیستی در یکسال گذشته یکی از بیسابقه ترین بحرانهای امنیتی در اراضی اشغالی را تجربه کرد. این بحران با تشدید عملیاتهای مقاومتی و استشهادی ازسوی فلسطینیان در نقاط مختلف اراضی اشغالی تشدید شد. در سایه تشدید عملیاتهای مقاومتی، اراضی اشغالی با مشکل ناامنی فراگیر مواجه شد تا جایی که روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» با انتشار مطلبی از بازگشت «تلآویو» به روزهای تاریک هشدار، سخن گفت.
فراگیر شدن بحران اقتصادی
همزمان با گسترش بحران سیاسی و امنیتی در اراضی اشغالی، بحران اقتصادی نیز در این اراضی فراگیر شده است. در همین راستا، باید به اعتراضات شهرکنشینان صهیونیست به وضعیت اقتصادی در اراضی اشغالی اشاره کرد؛ اعتراضاتی که اخیرا تشدید شدهاند. کابینه ائتلافی بنت - لاپید همچون دیگر عرصهها، در زمینه مهار بحران اقتصادی نیز با مشکل مواجه شدند و نتوانستند بر آن فائق آیند.
واکنش حماس به انحلال کنست
سخنگوی حماس: فروپاشی کابینه ائتلافی «نفتالی بنت» دلیل بر سستی و ضعف رژیمصهیونیستی و ساختار داخلی آن است. این اتفاق یکی از مظاهر ایستادگی ملت فلسطین و قدرت مقاومت در سردرگم کردن این رژیم است.