«نظریه ولایت فقیه»، در سیر تاریخی خود از عصر حضور تاکنون، از دو مولفه مهم «نص» و «زمان و مکان» تغذیه کرده و تجربه اندوخته است. بدین لحاظ این نظریه صرفا آرمانی نیست، بلکه آرمانی است که در متن واقعیتهای تاریخی صیقل داده شده است. در درون نظریه ولایت مطلقه فقیه مفاهیم کلیدی چون اسلام، ولایت، مردم،
نهاد دولت نهفته است که در یک روابط منطقی نظاموار و سیستمی، نظریه سیاسی شیعه را در عصر غیبت به تصویر میکشند و در یک شبکه ارتباطی مشروعیتی و مشارکتی، نظام سیاسی پویایی را سامان میدهند که امروز در قالب نظام سیاسی «جمهوری اسلامی» نمود یافته است.
هدف کتاب حاضر تدوین درسنامه جامع، روان و بهروز درمورد «ولایت فقیه» است تا نیازهای آموزشی مراکز علمی و نسل جوان درخصوص مباحث
ولایت سیاسی تامین شود.
همچنین مطالعات تصوری و انتزاعی مباحث ولایت سیاسی فقیه موجب شد تا ظرفیتهای تعاملی و شبکهای مفاهیم کلیدی آن کمتر موردتامل مراکز پژوهشی قرار گیرد. بدون لحاظ هدف دیگر این نوشتار، مطالعه و تبیین مباحث ولایتفقیه با رویکرد نظاموار و سیستمی است تا افقهای جدیدتری برای محققان گشوده شود.
این اثر در پنج فصل تالیف شده است که عناوین فصول آن عبارتند از: «مباحث مفهومی و نظری / ولایت مطلقه فقیه به مثابه نظام سیاسی / ساختار، کارکرد و شبکه درونی آن»، «پیشینه و سیر تطور تاریخی نظریه ولایت فقیه»، «مبانی، منشأ و ادله مشروعیت ولایت سیاسی فقیه / منبع تغدیه ولایت سیاسی»، «دامنه و حدود اختیارات ولایت سیاسی/ قرائتهای مختلف از ولایت فقیه و پیامدهای آنها»، «نقش مردم در ساختار ولایت سیاسی / جریان قدرت و ساختار نظام سیاسی ولایی».