این دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا گفت: من در تماس دائمی با همه طرفها هستم تا ترتیب بازگشت به برجام و اطمینان از اجرای کامل آن را بدهم.
طبق بیانیه منتشرشده روی پایگاه اینترنتی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، وی افزود: عناصر و شرایط اساسی برای انجام این کار شناختهشده و روی میز است. زمان تصمیمگیری اکنون است.
مسوول و هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از این گفته بود احتمال دستیابی به توافق با ایران روبهکاهش است. وی روز شنبه (۱۴خرداد) در توییتر نوشت: دوباره با حسین امیرعبداللهیان (وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران)، گفتوگو کردم. احتمال دستیابی به یک توافق و بازگشت به برجام رو به کاهش است. اما همچنان با تلاش مضاعف میتوانیم این کار را انجام دهیم. بهعنوان هماهنگکننده، در هر زمان آمادهام تا [دسترسی به] راهحل برای آخرین موضوعات باقیمانده را تسهیل کنم.
یک روز قبل از آن، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با بورل تاکید کرد که اقدام آمریکا و سه کشور اروپایی در تهیه پیشنویس قطعنامه ضدایرانی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی رفتاری برخلاف رویه دیپلماسی، شتابزده و غیرسازنده بوده که باعث سختتر و پیچیدهتر شدن روند مذاکرات خواهد شد. امیرعبداللهیان همچنین بار دیگر بر آمادگی و اراده ایران برای ادامه و به نتیجه رسیدن مذاکرات وین در مسیری واقعبینانه و مورد توافق تاکید کرد.
«سعید خطیبزاده»، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه (۲۳خرداد) درباره اظهارات امیرعبداللهیان مبنیبر ارسال ابتکارات ازسوی ایران برای آمریکا برای خروج از بنبست در مذاکرات گفت: چه پیش از (تصویب) قطعنامه و چه در حوالی آن مذاکرات ادامه یافت و امیرعبداللهیان علاوهبر یکیدو موردی که با آقای بورل تماس داشت، تماسهایش ادامه یافت، چه بهصورت پیامهای مکتوب و چه تلفنی. بورل مبتلابه کرونا بود و از داخل قرنطینه تماسهایش با امیرعبداللهیان ادامه یافت و از آن مسیر ابتکارات و بستههایی را فرستادیم.
وی ادامه داد: وضعیت کنونی این است که متاسفانه آمریکا میخواهد مذاکرات را تطویل کند و برخی موضوعات دوجانبه را از طریق گفتوگوهای وین حل کند که نشدنی است. آمریکا باید به تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ عمل کند و این دارودستهسازی و کارها با سه کشور اروپایی که انجام داد در این چارچوب دیده میشود که تبانی پیشپردهای بوده که فشاری بگذارند. آنچه ما بر آن تمرکز داریم این است که توافق اجرایی شود و این هم در دسترس است درصورتیکه آمریکا تغییر روش و منش بدهد. همچنین «ند پرایس»، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا پنجشنبهشب به وقت تهران گفت، امکان بازگشت به برجام وجود دارد. پرایس در نشستی خبری با تکرار مواضع واشنگتن و تلاش برای انداختن توپ در زمین جمهوری اسلامی ایران گفت: «درصورتیکه ایران مسائل خارج از توافق را کنار بگذارد، امکان بازگشت دوجانبه به توافق هستهای وجود دارد». این مقام آمریکایی گفت: «اگر دولت قبلی آمریکا از برجام که بهدرستی عمل میکرد خارج نشده بود اکنون در این وضعیت نبودیم. براساس ارزیابی این وزارتخانه، جامعه اطلاعاتی ما و آژانس بینالمللی انرژی اتمی این توافق بهدرستی کار میکرد.»
سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا افزود: «نمیتوانیم در زمان به عقب برگردیم اما میتوانیم به برجام برگردیم. اگر به برجام برگردیم، در موقعیت بهتری درمورد برنامه هستهای ایران قرار خواهیم گرفت».
پرایس مدعی شد آنچه زمان گریز هستهای ایران نامیده میشود اکنون نه در حد سال و ماه، بلکه در حد چند هفته یا کمتر است. این دیپلمات آمریکایی بار دیگر تکرار کرد مهلت بازگشت دوجانبه به پایبندی به توافق هستهای با ایران تا زمانی است که انجام این کار برای آمریکا نفعی داشته باشد و درحالحاضر بازگشت به برجام برای امنیت ملی آمریکا نفع دارد اما همیشه چنین نخواهد بود.