همچنین دیروز دکتر بهرام دارایی، رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه وقتی تورم حادث میشود برای همه کالاها اتفاق میافتد که دارو هم یکی از آنهاست، گفت: «اصلاح قیمت را همراه با اصلاح پوشش بیمه انجام دهیم؛ یعنی همزمان پوشش بیمهای با قیمت جدید اعمال میشود و مردم هزینه اضافهای را برای داروهای بیمهای نسبتبه سال۱۴۰۰ پرداخت نخواهند کرد.» وی تاکید کرد: «صنعت دارو هم حق دارد که در زمینه نگرانیهایشان صحبت کنند و درست هم هست اما ما مطمئنا اجازه نمیدهیم تولید آنها دچار مشکل شود و جلسات مکرری هم با حضور ریاستجمهوری و ستاد تنظیم بازار داشتیم که به نحو مقتضی این اصلاح را قبل آن تاریخ انجام دهیم.»
رییس سازمان غذاودارو درباره ذخایر دارویی و وضعیت کمبودها، اظهار کرد: «کمبودهای دارویی که اخیرا داریم به دلیل بحث تولید داخلی است که اگر انشاءالله قیمتهایشان بهزودی اصلاح شود، این کمبودها هم برطرف میشوند.» اگرچه گوش تولیدکننده و واردکننده دارو از شنیدن چنین وعده و وعیدهای پر است اما بااینحال آنها چنین واکنشی را مثمرثمر میدانند.
صنعت داروسازی بیپناه است
محمد عبدهزاده، رییس هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران همچنین در انتقاد به عدم توجه به هشدارهای سندیکا گفت: پیرو نامهها و جلسات متعددی که درباره مشکلات حوزه صنعت بیان کردهایم سالهاست صنعت داروسازی میان وزارت صمت و وزارت بهداشت بلاتکلیف مانده است. این در حالی است که هر صنعتی یک وزارتخانه متولی دارد اما صنعت داروسازی نهاد متولی مستقیم ندارد. وقتی داروسازی بهسمت وزارت بهداشت میرود، این وزارتخانه نگران کمبود دارو، قیمت و مشکلات بودجهای سازمانهای بیمهگر میشود و عملا ساختاری برای حمایت از صنعت وجود ندارد، در وزارت صمت نیز این صنعت فراموششده و غریبه است، هر چند که خودمان نیز در ایجاد چنین شرایطی مقصر هستیم؛ بنابراین وضعیت صنعت دارو به گونهای است که حفظ حیات آن صرفا نگرانی بنگاههای تولیدی است و صنعت داروسازی بیپناه است و صدایش به جایی نمیرسد.
او اضافه کرد: از سال۹۷ به مصیبتی به اسم ارز ۴۲۰۰تومانی دچار شدیم. در بخش تولید اتفاقی که افتاده این است که فقط یک بخش از مواد موثره
ارز ترجیحی میگیرد که ارزش آن در بهای تمامشده میانگین حدود ۳۰درصد است. قیمتهای مواداولیه، بستهبندی، حاملهای انرژی و… همه بدون کنترل و نظارت رها و درمقابل قیمتگذاری دارو بسته
شده است؛ بهطوریکه اگر این شرایط ادامه پیدا کند، سرنوشت صنعت نساجی بر سر داروسازی هم میآید، یعنی مجموع هزینه تولید روزانه افزایش پیدا میکند؛ بهطوریکه اگر تولیدکننده بخواهد با این هزینهها تولید کند هیچ سودی برایش ندارد و اگر تولید نکند، منجر به کمبود دارو، بیکاری پرسنل و تعطیلی خطوط و غیره میشود.
سازمان غذا و دارو نباید
زیر نظر وزارت بهداشت باشد
دکتر محمود نجفیعرب، رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران نیز با اشاره به ارسال نامه درباره هشدار تعطیلی خطوط تولید دارو نیز میگوید: طی روزهای اخیر، پیرو نامههای گذشته درمورد تعطیلی خطوط تولید دارو هشدار دادهایم؛ البته نامههای متعددی در همین راستا ازسوی رییس کمیسیون بهداری مجلس، دکتر سید علیرضا مرندی، رییس فرهنگستان علوم پزشکی و مابقی دوستان به رییسجمهور ارسال کردیم. بارها هشدار دادیم که صنعت دارو در مسیر بدی افتاده است. چه بسا امکان کمبودهای در این صنعت وجود دارد اما موضوع اصلی تعطیلی خطوط تولید دارو نیست، اما اگر به همین منوال پیش رود در آینده نهچندان دور خطوط تولید دارو تعطیل میشوند؛ زیرا درحالحاضر قیمت تمامشده داروها با تورم همخوانی ندارد؛ بنابراین تولید دارو برای شرکتهای تولیدکننده صرف اقتصادی ندارد. از طرفی این روزها برخی شرکتها توانایی پرداخت حقوق پرسنل خود را ندارند.
او اضافه میکند: درحالحاضر قیمتگذاری داروها
زیر نظر سازمان غذا و دارو است. همین امر نشانگر ساختار اشتباه سازمان غذا و دارو است؛ زیرا ساختار آن سراسر تعارض منافع است. این سازمان بهتنهایی میتواند مسوول کمیت، رگولاتور، قیمتگذاری و نظارتکننده بر کیفیت باشد، استاندارد کالاهای سلامتمحور را ابلاغ و بر حسن اجرای آن نظارت کند و همزمان نیز مسوول کمی و قیمتگذاری آن نیز باشد. از سوی دیگر، سازمان مسوول تخصیص ارز به همان کالا و مصرف کالا نیز هست؛ بنابراین تمامی این موارد تعارض منافع است. سازمان غذا و دارو در هیچجای دنیا زیر نظر وزارت بهداشت نیست، بلکه زیر نظر بالاترین مقام اجرایی کشور است.
احتمال تعطیلی خطوط تولید دارو
سعید اویس، عضو انجمن داروسازی کشور در اینباره با اشاره به ضرورت اصلاح قیمت دارو به «صبحنو» میگوید: همه اقلام مواداولیه و بستهبندی دارویی گران شدهاند؛ بنابراین بهتبع افزایش هزینه تولید، قیمت باید اصلاح شود. کمیسیون قیمتگذاری غذا و دارو مدتی است که تعطیل شده است اما قیمتها افزایش پیدا نکرده است. همزمان این اتفاق ارز نیز به اندازه کافی و در زمان مناسب در اختیار شرکتها قرار نگرفته است.
اویس با بیان اینکه فشار اقتصادی روی شرکتها زیاد است، تاکید میکند: بنابراین باید دولت و مسوولان ذیربط چارهاندیشی کنند. چون تاکنون تذکر داده شده اما فکری نشده، به رییسجمهور نامه نوشته شد؛ نامهای که حاوی هشدار درباره شرایط فعلی تولید دارو بود.
عضو انجمن داروسازی کشور در پاسخ به این پرسش که گرانی دارو به مردم فشار زیادی را تحمیل میکند، میگوید: دولت باید بیمهها را تقویب کند تا از مردم حمایت کنند. اگرنه خطوط تولید تعطیل میشوند. نه اینکه بخواهند تعطیل کنند، خواهناخواه تعطیل میشوند؛ البته هنوز خطوط تولید شرکتی تعطیل نشده است اما عنقریب شاهد تعطیلشدن برخی خطوط هستیم.