چه گذشت؟
در ارتفاعات جنوبغربی مریوان نیروهای سازمان مجاهدین خلق(منافقین) با همكاری ارتش عراق به یک پایگاه نیروهای خودی حمله كردند و با آنها درگیر شدند. در این درگیری كه چند ساعت طول كشید پنج تن از نیروهای خودی شهید و مجروح شدند و 11تن از آنان نیز به اسارت دشمن درآمدند. از تلفات واردشده به نیروهای مهاجم آماری در دست نیست.
ناوگان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در تنگه هرمز نیز در چنین روزی، 11فروند كشتی عبوری را شناسایی و بازرسی كرد كه پس از اطمینان از نداشتن محمولهای برای كشور عراق، به آنها اجازه ادامه مسیر داده شد.
در پی اعزام نیروهای رزمی و تخصصی به جبهههای نبرد، خبرگزاری جمهوری اسلامی گزارش داد: امروز دو گردان از نیروهای رزمی و تخصصی جهاد سازندگی استان بوشهر تحت عنوان «پیشگامان گردانهای انصار» رهسپار صحنههای نبرد شدند.
بخشی از خطبه نماز جمعه تهران
محور اصلی سخنان خطیب نماز جمعه تهران درباره مسائل جنگ و بهویژه بحران اخیر خلیجفارس بود. آیتالله خامنهای در مباحث سیاسی نمازجمعه به نتایج اجلاس ونیز، عدم كارایی نیروی نظامی آمریكا در خلیجفارس، پیشقدم نشدن ایران برای درگیری نظامی با آمریكا، تفكیکناپذیر بودن امنیت در خلیجفارس و توجه شورای امنیت برای بازداشتن عراق از آتشافروزی بیشتر در خلیجفارس اشاره كرد. گزیدهای از سخنان ایشان چنین است: «همان وقتی كه این آقایان مشغول جنجال و تهدید بودند، ما حرف و موضع خودمان را صریحا گفتیم و الان آن جو جنجال فرونشست. با رفتن ریگان به اجلاس هفت كشور صنعتی با امیدها و آرزوهای زیاد و دست خالی برگشتن ایشان از آن اجلاس كه علت آن این بود كه كشورهای صنعتی بزرگ غربی حاضر نشدند منافعشان را وجهالمصالحه مسائل داخلی آمریكا قرار دهند، چون همه میدانند كه این جنجال و هیاهوی دارودسته ریگان برای این است كه مشكلات داخلی خودشان را حل كنند، زیرا آنها در داخل كشور آمریكا به شدت زیر سوال هستند... این درست است كه آمریكا یک قدرت نظامی برتر است و بعضی خواستهاند این را به رخ بكشند كه ناوگان آمریكایی چنین مجهز است، چنان موشک دارد و چنان وسایل الكترونیكی دارد، یا نیروی هوایی آن كشور چنین و چنان است، اینها همه معلوم، آمریكاییها سالهاست دنیا را میچاپند تا به حجم نظامی خود اضافه كنند و توانستهاند و اضافه هم كردهاند، در این حرفی نیست اما مساله این است كه خلیجفارس جای مانور یک نیروی عظیم دریایی نیست، نیروی دریایی آمریكا اگر چندین ناوگان هم در خلیجفارس بیاورد، جز اینكه دست و پای خودشان را تنگ بكنند و آسیبپذیریشان را بیشتر كنند، هیچ هنر و غیرتی نخواهند داشت...»
دخالتهای آمریکا علنی میشود
با آنكه آمریكا موفق نشد هفت كشور صنعتی جهان را در ونیز برای دخالت نظامی بیشتر در بحران خلیجفارس با خود همراه كند ولی امروز مقامات نظامی آمریكا جزئیات طرح اسکورت نفتكشها را اعلام كردند كه حاکی از عزم این كشور برای گسترش حضور نظامی خود و ایفای نقش اصلی در مناقشه ایران و عراق است.
كاسپار واینبرگر، وزیر دفاع آمریكا اعلام كرد: «وزارت دفاع این كشور قصد دارد پیش از آغاز اسكورت نظامی نفتكشهای كویتی در خلیجفارس، مساحت تحت نظر هواپیماهای اطلاعاتی آواكس را از عربستانسعودی به سراسر طول خلیجفارس گسترش دهد.»
وی در جلسه كمیته امورخارجه مجلس نمایندگان آمریکا که درخصوص اوضاع خلیجفارس تشكیل شده بود، درباره این عملیات اطلاعاتی اعلام كرد كه آمریكا از كمک برخی از كشورهای ساحلی خلیجفارس بهرهمند خواهد شد. روزنامه نیویورکتایمز با اعلام این خبر به نقل از یک مقام آمریكایی میافزاید: «علاوه بر اعزام هواپیماهای آواكس به منطقه خلیجفارس، نیروی دریایی آمریكا نیز تناوب پروازهای هواپیماهای اطلاعاتی دریایی (پی - 3) خود از عمان را افزایش خواهد داد.»
این روزنامه همچنین به نقل از مقامات دولت ریگان نوشت: «ازآنجاییكه پایگاه هواپیماهای آواكس در عربستانسعودی قرار داشته و جهت انجام عملیات مذكور باید از آسمان دیگر كشورهای عرب منطقه عبور كند، گسترش عملیات گشت آواکسها باید موردتایید تمام كشورهای عرب منطقه قرار گیرد. همچنین وزارت دفاع آمریكا اعلام كرده است که در طول عملیات اسكورت در خلیجفارس، این كشور تعداد كشتیهای جنگی خود در این منطقه را به بیش از 10كشتی افزایش خواهد داد و به احتمال قوی یک ناو هواپیمابر و كشتیهای جنگی دیگری را نیز در بیرون از خلیجفارس مستقر خواهد ساخت. رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز اعلام كرد كه این كشور احتمالا شكاری بمبافکنهای عمود پرواز «هاریر» را روی كشتیهای تجاری و كشتیهای نیروی دریایی آمریکا که مامور حفظ ترافیک دریایی در خلیجفارس هستند، مستقر خواهد ساخت.»
مایكل آرماكاست، معاون وزیرخارجه آمریكا در توجیه اعلام تصمیم این كشور در اسكورت نفتكشهای كویتی گفت: «محافظت از نفتكشهای كویتی تصمیمی تحریکآمیز بوده است. علیرغم این واقعیت كه جریان نفت از خلیجفارس هنوز ادامه دارد، كویتیها بهدنبال راهی بودند كه طی آن یک نقش حفاظتی مهم از نفت را به شورویها بدهند.»
وی گفت: «تصمیم ما با توجه به این نكات و ایجاد محدودیت و جلوگیری از بسط نفوذ احتمالی شوروی با بهانه به اهتزاز درآمدن پرچم آمریكا بر عرشه كشتیهای كویتی فقط توسعهای محدود از نقش آمریكا در منطقه است.» این مقام آمریکایی گفت: «دخالت آمریكا در خصومتهای خلیجفارس قریبالوقوع نخواهد بود.»