بانک ملی را تشریح کرد و گفت: ابتداییترین نکات ایمنی در ورودی بانک رعایت نشده بود. سردار محمد قنبری، رییس پلیس آگاهی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری گفت: این سرقت در نوع خود یکی از سرقتهای پیچیدهای بود که در ایام تعطیل اتفاق افتاد؛ سارقان حرفهای با استفاده از در ورودی پارکینگ به داخل بانک وارد میشوند، تجهیزات ایمنی بانک را قطع میکنند و دریچهای که به صندوق امانات متصل است با هوا گاز تخریب میکنند و حدود ۲۵۰صندوق امانت مردم را مورد دستبرد قرار میدهند و از محل خارج میشوند.
وی افزود: به محض اینکه روز دوشنبه صبح به همکاران ما اعلام شد عوامل بررسی صحنه و عوامل تخصصی و کارآگاهان سریعا در صحنه سرقت حضور یافتند و پلیس آگاهی تهران بزرگ ماموریت پیدا کرد که بهصورت ویژه این سرقت را پیگیری کند؛ اطلاعات بسیار خوبی با دقت بسیار بالا و با استفاده از امکانات و تجهیزات هوشمند استفاده شد و همه دادههای اطلاعاتی به کار گرفته شد.
رییس پلیس آگاهی اضافه کرد: آنهایی که نگهبانی میدادند سارقین سابقهداری بودند و تلاش
کرده بودند هیچ ردی از خود به جای نگذارند اما با اطلاعاتی که از صحنه جرم برداشته شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت پشتیبانیهای خوبی در تجزیه و تحلیل این دادهها صورت گرفت.
سردار قنبری افزود: این سرقت دوشنبه ساعت ۷صبح به پلیس اطلاع داده شد، سرقت «پنجشنبهشب» صورت گرفته است اما روز دوشنبه ساعت۷ به ما اعلام و دستور ویژهای ازسوی فرماندهی به پلیس آگاهی فاتب پلیس تهران برای پیگیری مساله صادر شد.
عدم اتصال سامانه هوشمند امنیتی به پلیس
سردار قنبری افزود: سامانه ضدسرقت بانک باید به پلیس متصل میبود اما وصل نبوده و این در دست بررسی است، اگر این سامانه وصل بود بلافاصله هشدار داده میشد؛ البته سارقان سیستمها را قطع کرده بودند، سامانهها باید به گونهای باشد که با قطع یک سیم، کامل از کار نیفتد.
وی گفت: دوشنبه صبح که ما مطلع شدیم در کمتر از ۴۸ساعت هویت سارقان را با استفاده از سامانههای هوشمند مشخص کردیم، پس از اینکه متوجه شدیم سارقان قبل از اعلام سرقت از طریق فرودگاه بینالمللی امامخمینی (ره)به یکی از کشورها سفر کردند، در کمترین زمان ممکن پلیس بینالملل از ما اعلام قرمز اینها را گرفت که در نوع خود کار بسیار سریعی بود و با پلیس آن کشور هماهنگ و محل اختفای سارقان در آن کشور شناسایی شد. رییس پلیس آگاهی اضافه کرد: دو نفری که یکی از آنها با خانواده فرار کرده بود بلافاصله دستگیر شدند و اقدامات لازم برای انتقالشان به کشور در حال انجام است. سردار قنبری گفت: سرقت حرفهای بوده است اما ابتداییترین امکانات ایمنی در ورودی پارکینگ بانک رعایت نشده است، یعنی همین الان بهآسانی میتوانیم از در ورودی، وارد شویم و آنجا یک محیط شلوغی است و محیطی است که به سارق پوشش میدهد و کسی شک نمیکند، در راهرو یک در چوبی بسیار ساده است و پشت آن دیوارپوش بود که آن را باز کرده و سراغ گاوصندوق رفتهاند و گاوصندوق هم با هواگاز کولهای بریده شده است که این نشان میدهد با توجه به حجم اموالی که نگهداری میشد این مسائل ایمنی باید تقویت میشد.
سارقان ۱۳ ساعت داخل بانک بودند
وی گفت: اگر سامانه ایمنی به پلیس وصل بود حداکثر پنج تا ۱۰دقیقه طول میکشید تا پلیس به محل برسد اما این سامانه به پلیس وصل نبوده است و سارقان ۱۳ساعت داخل بانک بودند؛ البته این زمان مبنای دقیقی ندارد و طبق اعلام سارقان است.
سردار قنبری گفت: استانداردهای ایمنی در جاهایی مثل بانک یا سازمانهایی که حافظ اموال مردم است باید متناسب با نوع مالی باشد که در آنجا نگهداری میشود. آیا در ورودی بانک نباید با در ورودی منزل شخصی تفاوت داشته باشد؟ وقتی وارد در ورودی شدند دیگر کسی نمیداند که چه کسی داخل است، یعنی هیچگونه امکاناتی آنجا وجود ندارد که نشاندهنده باشد و اگر 10تا گشت پلیس هم از در بانک عبور کند نمیداند که داخل چه خبر است!
سردار قنبری در پایان گفت: ما گشتی بهعنوان گشت کشیک بانک نداریم، اماکنی مثل بانک یا اماکن دولتی وظیفه حراست و حفاظتش برعهده خودشان است، بههرحال یک سازوکار برای این کار انجام میدهند ما امنیت عمومی را برقرار میکنیم، بانکی که این حجم پول آنجا وجود دارد باید آن مسائل ایمنی و مراقبتی را لحاظ کند.
توجهی به هشدارها نمیشود
سردار حسین رحیمی، در گفتوگو با ایسنا، درباره امنیت شعب بانکها و اینکه آیا ممکن است فهرستی از شعب ناامن بانکها در تهران اعلام شود، گفت: ابتدا لازم است بگویم که زبدهترین ماموران پلیس در هر فصل یکبار اقدام به بازدید امنیتی از تمام شعب بانکها در سطح شهر تهران کرده و نکات امنیتی، ایمنی و خلأهای موجود را به مسوولان بانک اعلام میکنند. در اینجا رؤسای بانکها مکلف و موظفاند که ضعفهایی را که ما در بازدیدها تشخیص دادهایم، در زمان تعیینشده رفع کنند اما متاسفانه در موارد قابلتوجهی دیده شده که توجه کافی به این هشدارها نمیشود.
او افزود: ما تعدادی بانک داریم که موارد ایمنی را رعایت نکردند، دوربینهایشان دچار مشکل است و بعضی از مشکلات ایمنی و حفاظتی و مراقبتی را دارند. در همین بانکی که مورد سرقت قرار گرفت، سارقان با پریدن از بالای در پارکینگ توانستند وارد ساختمان شوند و ۱۰ تا ۱۲ساعت هم آنجا حضور داشتند.
فرمانده انتظامی تهران بزرگ ادامه داد: هیچ فردی هم برای نگهبانی آنجا نبود، این سارقان حوالی ساعت ۲بامداد روز سیزدهم خردادماه وارد شعبه شده بودند اما هیچ فرد نگهبانی آنجا نبود، وقتی هم که پرسیدیم چرا نگهبانی آنجا حضور نداشت، گفتند تشخیص اینطور بوده است. خب این را دیگر هر انسانی میداند که باید در چنین بانکی نکات ویژه امنیتی رعایت شود. در این بانک اموال مردم
قرار داشت، هزار صندوق امانت وجود داشت و حتما باید نکات امنیتی را رعایت میکردند.
وی درباره اینکه به نظر میرسد دستورات پلیس الزامآور نبودهاند، گفت: اجرای دستورات پلیس الزامآور است و بانکها باید آن را در موعد مقرر رعایت کنند. اگر این اتفاق رخ ندهد، مسوولان بانک طی هماهنگی که با دادستانی به عمل آمده بهدلیل ترک فعل تحت پیگرد و تعقیب قرار خواهند گرفت. همچنین در صورت هماهنگی با دادستانی امکان اعلام اسامی شعب ناامن نیز وجود دارد و درواقع ترک فعلکنندگان افرادی هستند که با عدم انجام یکسری اقدامات امنیتی و توجه به هشدارها، بانک را ناامن کردهاند. رییس پلیس تهران با تاکید بر اینکه برابر قانون اگر این موارد رعایت نشود، مدیران بانک حتما باید بهعنوان ترک فعل پاسخگو باشند، درباره پلمب شعب ناامن بانکها نیز به ایسنا گفت: اتفاقا ابلاغ کردم تا درمورد بانکهایی که دو، سه بار تذکر ازسوی پلیس دریافت کرده اما به آن توجه نکرده و موارد گفتهشده را رعایت نکردهاند، حتما بعد از این دستور پلمب صادر شود.