توقیف در برابر توقیف
پس از آن نیروی دریایی سپاه در پاسخ به توقیف غیرقانونی نفتکش ایرانی ازسوی یونان و پس از هشدارهای شورایعالی امنیت ملی مبنی بر تنبیه این کشور در صورت آزاد نکردن کشتی حامل نفت ایران دو فروند نفتکش متخلف یونانی را در آبهای خلیجفارس توقیف کرد. روابطعمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیهای درخصوص توقیف نفتکشهای یونانی اعلام کرد: «نیروی دریایی سپاه روز جمعه دو فروند نفتکش یونانی را بهدلیل تخلفات انجام گرفته در آبهای خلیجفارس توقیف کرد. این دو کشتی، یکی در نزدیکی عسلویه و دیگری در نزدیکی بندرلنگه در نزدیکی جزیره هندورابی توقیف شدهاند. هر دو کشتی با نامهای Prudent Warrior و Delta Poseidon و تحت پرچم یونان حرکت میکردهاند و نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آنها را توقیف کرد.» اقدامی که این پیام را به دنیا مخابره میکرد که هرگونه تجاوزی به منافع ایران در آبهای منطقهای یا بینالمللی و در داخل یا خارج از قلمرو این کشور پاسخی مستقیم و فوری به همراه خواهد داشت.
کنترل حدود ۳۰درصد از ناوگان نفتکشهای دنیا در اختیار مالکان کشتیهای یونانی است؛ بنابراین اینگونه تنشهای ژئوپولیتیک برای یونان هزینهبر است و مشتریهای آن را کاهش میدهد. همچنانکه بعد از توقیف نفتکش یونانی، یک رسانه مستقر در انگلیس گزارش داده که شرکتهای بزرگ نفتی گفتهاند بعد از اقدام ایران در توقیف دو نفتکش یونان از نفتکشهای تحت پرچم این کشور برای بارگیری در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) استفاده نمیکند، چراکه این شرکتها نگران هستند که چنانچه کشتیها با پرچم یونان اقدام به بارگیری کنند به سرنوشت نفتکشهایی دچار شوند که ازسوی ایران توقیف شدهاند. بعد از آن نیز یک کارشناس یونانی اقدام کشورش در تحویل نفت ایران به آمریکا را اشتباه دانست و گفت که ما دشمن ایران نیستیم اما متحدان ما همچون آمریکا، عربستان و رژیمصهیونیستی دشمن ایران هستند. وی تاکید کرد که شاید بهتر بود نفت را به ایران برمیگرداندیم.
در ادامه اقدامات و فعالیتهای دیپلماتیک و حقوقی فشرده در چند هفته گذشته به منظور جلوگیری از راهزنی دریایی آمریکا در سواحل یونان، احمد نادری سفیر جمهوری اسلامی ایران در آتن، ۱۷ خرداد ماه به منظور اطلاع از آخرین تحولات میدانی، از کشتی لانا حامل نفت ایران در ساحل بندر کاریستوس بازدید و در دیدار با کاپیتان این کشتی آخرین تحولات را مورد بررسی قرار داد. وی در این خصوص اظهار داشت: مصمم هستیم از تمامی ظرفیتهای دیپلماتیک و حقوقی برای جلوگیری از راهزنی دریایی آمریکا در سواحل یونان و حفاظت از اموال ملت بزرگ ایران استفاده کنیم. ما نباید اجازه دهیم هیچ کشور ثالثی، روابط تاریخی دو کشور را گروگان اغراض سیاسی خود قرار دهد.
حال رویترز گزارش داده است که دادگاه یونان حکم دادگاه قبلی را که به آمریکا اجازه مصادره بخشی از محموله نفتی کشورمان روی یک نفتکش در سواحل یونان را میداد، لغو کرده است. در حکم دادگاه آمده است: «اقدام به لغو حکم، مورد قبول دادگاه واقع شده و رد کردن آن (حکم دادگاه تجدیدنظر) دشوار خواهد بود.»
چگونه باید از حقوق خود دفاع کنیم؟
براساس حقوق بینالملل، تنها در زمانی توقیف یک نفتکش قابل انجام است که در سازمان ملل متحد و شورای امنیت، قطعنامههای تحریمی برای کشوری وجود داشته و آن زمان این توقیف وجهه بینالمللی پیدا میکند درحالیکه قطعنامههای بینالمللی هم مبنی بر تحریمها و شرایطی نیستند که بتوانند امکان توقیف کشتیها را در آبهای بینالمللی یا سرزمینی ایجاد کنند؛ به جز اینکه توقیفها از طریق قطعنامههای سازمان ملل باشد اما این روزها در پی تحریمهای یکجانبه آمریکا و دستور به همپیمانان اقتصادی و نظامیاش در جهان و منطقه، حقوق بینالملل تضییع و موازین و پیمانهای بینالمللی بیاعتبار شده است. در جایی هم که حقوق و قانون حاکم نباشد، زور و قدرت جای آن را میگیرد؛ بنابراین ایران نیز در برابر اعمال قدرتها و زورگوییهای نظام سلطه دست بسته نبوده و با اقدام متقابل و با اتکا به قدرت و توان داخلی خود توانسته از حقوق خود دفاع کند.
همچنانکه پیش از این شاهد توقیف نفتکش غولپیکر ایرانی در تنگه جبلالطارق ازسوی انگلیس بودیم که در آن مورد نیز، ایران با اقدام مقابلهبهمثل توانست از حقوق خود دفاع کند و بریتانیا با تغییر مواضع خود نسبتبه آمریکا سرانجام پیشنهاد «تبادل نفتکشها» را پذیرفت و ابتدا انگلیس نفتکش ایرانی را آزاد و سپس ایران «استنا ایمپرو» را رها کرد.
ایران در سال2019 در واکنش به توقیف یک نفتکش ایرانی ازسوی قایقهای نیروی دریایی انگلیس در تنگه جبلالطارق که عازم سوریه بود، دو نفتکش انگلیسی را توقیف کرد. در سال2020 نیز قایقهای نیروی دریایی ایران یک کشتی متعلق به کشور کرهجنوبی توقیف کرد که با پیروی از تحریمهای غیرقانونی آمریکا هفتمیلیارد دلار درآمد نفتی ایران را مسدود کرد. علاوه بر آن ایران همواره به انگلیس و آمریکا و رژیمصهیونیستی درباره هرگونه تحرک مشکوک یا تجاوز علیه منافع ایران در آبهای منطقه هشدار داده و به همین دلیل است که تاکنون هیچ نفتکش ایرانی مورد هجوم رژیماسرائیل قرار نگرفته است. سرنگونی گرانترین و پیشرفتهترین پهپاد آمریکایی ازسوی ایران را در ژوئن 2019 به یاد بیاوریم؛ جایی که این پهپاد در نزدیکی تنگه هرمز در ارتفاع 20کیلومتری درحال پرواز بود و بعد از سرنگون شدن آن ازسوی ایران همه تجهیزات و دوربینهای جاسوسی بسیار پیشرفته این پهپاد توقیف شد.