داده است.
او ضمن تاکید بر لزوم بهروزشدن ایمنی این ساختمان پس از گذشت ۵۸سال از عمرش درحالیکه دچار حریق گستردهای در سال۹۴ شده بود، گفت: موضوع عدم ایمنی در این مجتمع تجاری آنقدر جدی بود که برای جلوگیری از هرگونه حادثه در این ساختمان، به استقرار تیمهای ۲۴ساعته آتشنشانی در این مجتمع اقدام کرده تا از هرگونه حریق و حادثه احتمالی اجتناب شود.
وی با تاکید بر درک شرایط کسبوکار کسبه، گفت: ادامه فعالیت این ساختمان در شرایط فعلی ممکن نیست و علیرغم تمامی تذکرات و اخطارهای دادهشده نیازمند همراهی کسبه، برای اجرای عملیات ایمنسازی در این مرکز تجاری پرتردد و ناایمن هستیم.
توقف فوری فعالیت آلومینیوم
پیرعلی افزود: بر همین اساس، بنیاد مستضعفان در پی چند مرحله مکاتبات قبلی با دادستانی تهران، این بار درخواست جدی خود را برای توقف موقت فعالیت این مجتمع تجاری با هدف حفاظت از جان کسبه و همچنین شهروندان مراجعهکننده به این مجتمع تجاری پرتردد که در قلب پایتخت قرار دارد، ارائه داده تا با همراهی دستگاه قضایی و بهکارگیری کارشناسان خبره حوزه ایمنی، عملیات ایمنسازی این ساختمان قدیمی پایتخت پیش از هرگونه خطر و حادثه با سرعت انجام شود.
رییس سازمان اموال و املاک بنیاد مستضعفان ادامه داد: این انتظار نیز از کسبه این مجتمع تجاری وجود دارد تا با درک مخاطرات احتمالی در شرایط فعلی، همراهی لازم را برای شروع ایمنسازی «آلومینیوم» تا اتمام عملیات ایمنی آن داشته باشند.
پیرعلی همچنین با تاکیدی دوباره گفت: ساختمان آلومینیوم ایمن نیست. پیشگیری از یک تجربه تلخ، همراهی کسبه در «تخلیه مقطعی» واحدها و همراهی سایر دستگاههای ذیربط را میطلبد.
به گفته وی، بنیاد مستضعفان از سال۹۶ طی مکاتباتی با شهرداری منطقه و شورای کسبه آلومینیوم، بارها تاکید بر ایمنسازی این ساختمان داشته است.
استانداردهای آلومینیوم
با مقررات امروز همخوانی ندارد
همزمان تورج فرهادی، مدیرکل سازمان اموال و املاک بنیاد مستضعفان شهر تهران درباره جزئیات این تصمیم بنیاد مستضعفان به «صبحنو» میگوید: ساختمان آلومینیوم در سال1343 ساخته شده و جزو اولین ساختمانهای آسانسوردار تهران است که پنج دستگاه آسانسور دارد.
او ادامه میدهد: زمینی که این بنا در آن واقع شده حدود 4هزار متر است و حدود 26700مترمربع بنا در قالب 720واحد در آن احداث شده که شامل تجاری، انبار، دفتر کار و سایر فعالیتهاست. حدود 490نفر سرقفلی دارد که برخی از آنها دو یا سه مغازه، دفتر کار یا انباری دارند و افراد زیادی در آنجا مشغول به کار هستند.
این مدیر سابق شهرداری تهران تاکید میکند: این ساختمان براساس استانداردهای دهه40 ساخته شده است و مغایرت زیادی با مقررات ملی و آییننامههای ساختمانی که امروز پنجمین ویرایش آن را گذراندیم، دارد. آن زمان نوع طراحی ساختمانها بیشتر برای بارهایی بود که بهصورت عمودی وارد میشد و بارهای جانبی را خیلی مدنظر قرار نمیدادند.
فرهادی تاکید میکند: پس از 57سال که از عمر این ساختمان میگذرد، دچار فرسودگی و اضمحلال شده و استانداردهایی که امروزه وجود دارد با استانداردهای دهه40 همخوانی ندارد؛ لذا براساس مقتضیات امروز، مکان ساختمان که بار جمعیتی ویژهای دارد و تعداد قابلتوجه واحدهای تجاری ساختمان میطلبد یک بهروزرسانی در موضوعات ایمنی و تاسیسات آن انجام شود.
اخطار متعدد شهرداری به کسبه و بنیاد مستضعفان
او توضیح میدهد: شهرداری تهران نیز براساس بند14 ماده55 قانون شهرداریها اخطارهای خود را به ساکنان و کسبه و به ما (بنیاد مستضعفان) داده و ما نیز آنها را به کسبه و مرجع قضایی ارجاع دادیم. زندگی و معیشت حدود 400خانواده درگیر این ساختمان است کسی منکر مشکلات و چالشهای اقتصادی و اجتماعی کسبه نمیشود اما جان خود، خانوادهشان و مراجعان از همه چیز مهمتر و اولیتر است.
مخالفت کسبه با واگذاری 100درصد مالکیت واحدهای تجاری آلومینیوم
فرهادی ضمن اعلام این خبر که جلساتی با ساکنان ساختمان گذاشته شده است، میگوید: قرار ما این بود که کل ملک را به خودشان واگذار کنیم چون اکثر واحدها سرقفلی دارند. وقتی کسی در جایی سرقفلیدار است یعنی 80درصد ملک متعلق به اوست. ما میخواستیم 20درصد حق مالکیت خودمان را واگذار کنیم اما به دلیل مشکلات جانبی مثل اشکال در پایان کار ساختمان و تغییر کاربریهایی که رخ داده، چندان مایل نبودند بهتنهایی وارد این گود شوند. به نظر میرسد علاقهمند هستند که بنیاد را بهعنوان سپر و حامی خود داشته باشند، درحالیکه به سودشان نیست. وضعیت این ساختمان بهلحاظ ایمنی خوب نیست.
او میگوید: تنها کاری که کردیم این بود که تعداد 6نفر آتشنشان را در آنجا مستقر کرده و ماهی 36میلیون تومان حقوق به آنها پرداخت میکنیم تا در سه شیفت 24ساعته حضور داشته باشند. درحالحاضر اگر بخواهیم ساختمان و تاسیساتش را بهعنوان مالک ایمنسازی کنیم باید کل ساختمان تخلیه شود. برای ایمنسازی به دستکاری برخی قسمتها و جابهجایی تاسیسات نیاز داریم و ممکن است در حین این اقدامات هر اتفاقی بیفتد، لذا نمیتوانیم مسوولیت اتفاقها را در حین فعالیت کسبه بپذیریم. کسبه نیز برای حفظ مال و جان خود باید همکاری کنند.
جلسه با معاون دادستان تهران
فرهادی همچنین خبر میدهد که هفته آینده با معاون دادستان آقای حسنزاده، رییس دادسرای ناحیه
37 منیریه جلسه داریم. در این جلسه شورای ساختمان آلومینیوم، آتشنشانی و شهرداری و ما هستیم تا درنهایت این ساختمان هرچه سریعتر تخلیه شده و ایمنسازی آن آغاز شود.
او همچنین تاکید میکند: شهرداری اخطار خود را به ما داده و اگر ما در این زمینه تاخیر کنیم، شهرداری میتواند از فعالیت ساختمان جلوگیری کرده و آنجا را پلمب کند. اگر لازم باشد و تصور کند وضعیت ساختمان خطر بالقوه است و حتی به معابر اطراف هم ممکن است آسیب بزند خودش میتواند وارد عمل شده و ایمنسازی کند و سپس هزینهاش را با یک درصد بالاتر از مالک بگیرد؛ البته در حد دیوار شکسته نیست که بخواهد روی سر مردم آوار شود و شهرداری بخواهد وارد عمل شود، مگر اینکه به این تشخیص برسد هر لحظه امکان دارد کل ساختمان از لحاظ استحکام، پایداری نداشته باشد.
شرایط شهرداری برای ایمنسازی اجباری
طبق بند14 ماده55 قانون شهرداریها اخطار میدهد که ساختمان خطرناک است و مالک باید آن را رفع خطر کند و اگر نکند شهرداری آن را پلمب میکند و جلوی فعالیتش را میگیرد. الان گیر ما آنجاست که مستاجران در آنجا هستند و ما فقط مالک هستیم و کسبه و سرقفلیداران آنجا ساکن هستند و همه فعالیت آنجا دست آنهاست و ما صرفا مالک هستیم و آمادگی داریم در نقش مالکیت وظیفه خودمان را انجام دهیم. به همین دلیل یک پیچیدگی در آنجا پیش آمده و مباحث اقتصادی و اجتماعی مردم هم جمیع افرادی را که مسوولیت دارند اندکی به چالش انداخته و هیچ چارهای نیست جز اینکه آنجا ایمنسازی شود.