در عصری که پایههای نظم و نظام جدید جهانی به مرور در حال تکوین و تحکیم بود و روند مناسبات با فرهنگ مصرفگرایی و رفاهزدگی درک میشد، انقلاب اسلامی یکباره با مختصات خاص خود ظهور کرد؛ انقلابی که با اتکا به دین مدعی حکمرانی، مروج استقلالخواهی و حرکت در خلاف جریان حاکم شد. شاید بیراه نبود که فوکو با برداشت آزاد از گزاره مشهور مارکس(دین، روح یک جهان بیروح است)، انقلاب ایران را روح یک جهان بیروح تعبیر کرد. در این بین، نقش امامخمینی(ره) در برکشیدن روح هویتخواهی ملت ایران در عصری که رضایت به واقعیت سرد حرف اول را میزد، بیبدیل است. امامخمینی(ره) در مقام پرچمدار طغیان علیه نظام حاکم بر بینالملل، با طرح دوباره موازنه عدمی(نه شرقی، نه غربی) باطلالسحر قطببندی دو ابرقدرت شرق و غرب شد و جمهوری اسلامی ایران را در جایگاه پیشقراولی پیروان ایستادگی در برابر کبر سرمایهداری و کمونیسم، قرار داد و آغازگر یک بیداری جهانی شد.
با گذشت 33سال از ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، روزهای حوالی نیمه خردادماه یادآور عروج آفتاب جماران است که یاد و خاطره ایشان در برنامههای متنوع فرهنگی صداوسیما زنده میشود. زندگی رهبر فرزانه انقلاب، با توجه به وقایع زندگی ایشان، فراز و فرودها و تاثیر ایشان بر زندگی ایرانیان همواره مورد توجه ویژه هنرمندان بوده است. در این میان مستند و سریالهای زیادی از زندگی امام(ره) نوشته و ساخته شدهاند که بازتاب و بازپخش آنها در رسانه ملی در نیمه خرداد فرصتی جهت تجدید عهد با آرمانهای بلند امام راحل است. کتابهای بسیاری نیز از ابعاد گوناگون زندگی و سیره امام خمینی(ره)؛ از ویژگیهای شخصیتی گرفته تا مبارزات سیاسی و زندگی علمی ایشان به چاپ رسیده است که در ادامه این مطلب به مرور برخی از این کتابها، مستندها و سریالها میپردازیم.
گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی باز هم قبل از اجلاس فصلی شورای حکام به محلی برای گمانهزنیهای رسانهها تبدیل شده است. اگرچه آژانس همواره کشورها را از درز دادن این اطلاعات منع میکند، اما درنهایت اتفاق دیگری رقم میخورد. اینبار هم آژانس در گزارشی که روز دوشنبه به رویت خبرگزاری «رویترز» رسید، مدعی شد که «ایران بهشکل قابلاعتماد به سوالات طولانیمدت دیدهبان هستهای سازمان ملل درباره منشأ ذرات اورانیوم یافتشده در سه سایت اعلامنشده، پاسخ نداده است.»
کشورهای اتحادیه اروپا به دلیل عملیات نظامی روسیه در اوکراین، بهطور متوالی پنج بسته تحریمی علیه مسکو وضع کردند. حال این اتحادیه در تلاش است ششمین بسته تحریمی را که شامل نفت روسیه میشود به تصویب برساند. گفته شده است که احتمال اتفاقنظر در اتحادیه اروپا برای تصویب بسته ششم تحریمی علیه روسیه در هفته جاری وجود دارد. اما با تحریم نفتی روسیه، برخی از کارشناسان عقیده دارند رقیبی جدی برای ایران در بازارغیررسمی پیدا می شود که می تواند بخشی از مشتری های ایران را جذب خود کند.
«آلومینیوم»؛ ساختمانی معروف با متراژ ۴۳۰۰مترمربع در خیابان جمهوری تهران که در سال۱۳۴۳ با استانداردهای مربوط به آن دوره احداث شد اما همچنان فاقد «پایان کار» است. این ساختمان ۱۵طبقه که ۱۳طبقه آن روی زمین بنا شده، دارای ۷۲۸ واحد است. هر چند اسکلت ساختمان آلومینیوم بتنی و برابر نظر کارشناسان کماکان دارای استحکام نسبی خوبی است و پنج دستگاه آسانسور دارد، اما فاقد راهپله فرار، گاز شهری و با آنکه دارای بیمه آتشسوزی و حوادث و مسوولیت است ولی فاقد سیستم اعلام و اطفای حریق بوده و تاسیسات برقی فرسوده و مستهلک، زنگهای خطر را به صدا درآورده است. موضوع ناایمن بودن این ساختمان آنقدر جدی است که بنیاد مستضعفان ناگزیر شد آتشنشانانی را در سه شیفت آنجا مستقر کند و حال با گذشت ۵۸سال از عمرش در لیست ساختمانهای ناایمن تهران دیده میشود.
یکصدوپنجاه محیطبان جانشان را از دست دادهاند، به این دلیل که قوانین حمایتی از محیطبانان نتوانسته پشتوانه خوبی برای آنها باشد و شکارچیهای متخلف بهراحتی و بدون ترس از عواقب رفتار خود در مواجهه با محیطبانان دست روی ماشه میبرند. سازمان محیطزیست کشور با 18میلیون هکتار اراضی تحت مدیریت، حدود 3200محیطبان دارد و به گفته مسوولان، این تعداد محیطبان با استانداردهای جهانی هم فاصله دارد. اگرچه قرار است طی 10سال، سالانه 300محیطبان جدید در کشور استخدام شوند اما مشخص است که این عددها هم نمیتواند کمبودها را جبران و از جان محیطبانان حفاظت کند. به نظر میرسد باید پیشفرضهای ذهنی را تغییر داد و تنها به فکر تشدید قوانین حمایتی، تامین نیرو و تهیه تجهیزات بیشتر دفاعی برای محیطبانان نبود. اینها اگرچه لازم است اما کافی نیست و باید طرحی نو درانداخته شود.