او همچنین گفت: با رشد تسهیلاتی که داشتهایم و ازسوی بانک کشاورزی در سراسر کشور ارائه کرده است، مطمئن باشید در هفته آینده سرمایه در گردش بهسرعت پرداخت خواهد شد و هیچ دغدغهای وجود ندارد که مرغدار ما بخواهد بهسمتی برود که جوجهریزی را حذف کند و احیانا بهسمت معدومسازی آن برود.
برای تولید، تسهیلات میدهیم
حسین دماوندینژاد، معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز در روزهای گذشته اعلام کرده بود که هر هفته تعدادی جوجه یکروزه گوشتی تولید میشود و باید در فضای پرورش قرار گیرد. بر این اساس شرکت پشتیبانی امور دام، تولید قراردادی با مرغداران را در دستورکار خود قرار داده است و مرغداران به تعداد جوجه دریافت شده، نهاده مدتدار را از شرکت پشتیبانی امور دام تحویل گرفته و مبادرت به تولید میکنند؛ البته در مقطعی که محصول به دست میآید، تولیدکننده مختار است محصولش را به بازار عرضه کند یا شرکت پشتیبانی امور دام با نرخ مصوب، مرغ تولیدی را خریداری میکند.
او همچنین اعلام کرده بود که پرورشدهندگان طیور گوشتی و تخمگذار میتوانند با دریافت دان مدتدار و خرید اعتباری از شرکت پشتیبانی امور دام کشور تسهیلات لازم را درجهت ادامه تولید و در بعد نیاز تغذیهای گلههای تحت پوشش انجام دهند تا نگرانی در تولید جوجه یکروزه برای تولیدکنندگان آنها وجود نداشته باشد.
فیلم جوجهکشی را منتشر نکنید
البته محمدرضا صدیقپور، دبیر انجمن جوجه یکروزه نیز در نامهای به تاریخ چهارم خرداد به اعضای انجمن جوجه یکروزه اعلام کرده بود که واحدهایی که بهدلیل کاهش تقاضای جوجهریزی، جوجههای تولیدیشان به فروش نرفته و در جوجهکشی میماند برای جلوگیری از معدوم شدن جوجهها طی نامهای با عنوان معاونت امور دام یا مدیرکل طیور یا ریاست سازمان جهادکشاورزی استان و رونوشت به انجمن جوجه یکروزه، تعداد جوجه جذبنشده را اعلام کرد تا در صورت امکان با کمک دستگاههای ذیربط نسبتبه جذب جوجه یکروزه اقدام شود. همچنین در این نامه ذکر شده بود که از انتشار هرگونه عکس و فیلم معدومسازی در فضای مجازی خودداری شود که با سوءاستفاده عوامل فرصتطلب موجب تضییع حق و حقوق تولیدکنندگان این بخش نشود. با این توضیحات مشخص نیست واحد مربوطه با چه هدفی اقدام به انتشار فیلم معدومسازی جوجهها کرده است. دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه کشور همچنین با بیان اینکه انتشار هرگونه فیلم و عکس از معدومسازی جوجه یکروزه در شبکههای مجازی کار اخلاقی نیست، گفت: این اقدام موجب نگرانی و تشویش اذهان عمومی میشود. صدیقپور درباره معدومسازی جوجههای یکروزه در برخی استانهای کشور افزود: انتشار عکس و فیلم در شبکههای مجازی با توجه به صحنههای دلخراشی که ایجاد میشود و باعث تشویش اذهان عمومی خواهد شد کار درستی نیست؛ بنابراین باید با این مساله برخورد قانونی شود. دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه کشور گفت: به همین منظور به تولیدکنندگان اعلام کردهایم از انتشار هرگونه فیلم و عکس در فضای مجازی جلوگیری شود، زیرا دولت اقدامی در اصلاح یارانه انجام داده که باید کمک کنیم تا این طرح به نتیجه برسد.
صدیقپور گفت: بهطورکلی جوجه یکروزه از همان ابتدا باید وارد سالنهای پرورش مرغ گوشتی شود و اگر این جوجه تولیدی به هر دلیلی در جوجهکِشی بماند، بعد از ۲۴ساعت به دلیل افت کیفیت قابلیت پرورش ندارد.
وی تصریح کرد: جوجه یکروزه بعد از ۲۴ساعت دیهیدراته میشود و اگر وارد سالنهای مرغداری هم بشود با توجه به اینکه از نظر وزنی ۳۵ گرم است و جوجه تولیدی آب بدنش را از دست میدهد، کیفیت لازم را برای تولید ندارد. دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه اضافه کرد: حتی اگر جوجه یکروزه بعد از ۲۴ تا ۴۸ساعت وارد سالنهای پرورش مرغ گوشتی شود، بهطور قطع تولیدکنندگان در پرورش دچار مشکل میشوند و آن زمان کار به شکایت میکشد که این اقدام مشکلساز است.
صدیقپور ضمن محکوم کردن انتشار فیلم و عکس از معدومسازی جوجههای یکروزه افزود: تولیدکنندگان حاضرند مجانی جوجه را به واحدهای پرورشی مرغ گوشتی بدهند تا ناچار به معدومسازی نشوند. وی یکی دیگر از مشکلات این بخش را مشکل نقدینگی دانست و بیان کرد: اکنون تولیدکنندگان با مشکل جدی نقدینگی روبهرو هستند، زیرا سرمایه در گردش این صنعت به پنج برابر رسیده که دولت قول داده این مشکل را نیز حل کند.
راهکاری برای جلوگیری از جوجهکشی
عبدالعلی طهماسبی، رییس هیاتمدیره انجمن ملی تولیدکنندگان زنجیرهای گوشت مرغ و عضو انجمن جوجه یکروزه نیز در این خصوص گفت: برای اینکه شاهد جوجهکُشی نباشیم، باید میان قیمت تمامشده محصول تولید و نرخ فروش این محصول در بازار تعادل ایجاد شود. وی افزود: با اصلاح یارانه تولید و افزایش قیمت مرغ، برای اینکه مصرف این محصول دچار افت نشود لازم است که حتما به جای دادن یارانه نقدی، کالابرگ به مردم داده شود.
رییس انجمن ملی تولیدکنندگان زنجیرهای گوشت مرغ ادامه داد: برای تامین سرمایه در گردش مرغداران نیز باید فکری شود، زیرا مرغداران بهراحتی نمیتوانند تسهیلات بانکی از بانک کشاورزی دریافت کنند.
وی اظهار کرد: وقتی شرایط برای مرغداران مهیا نباشد آنها نیز از جوجهریزی هراس دارند و درنتیجه این امر منجر به کاهش تقاضا برای خرید جوجه یکروزه خواهد شد. طهماسبی گفت: جوجه یکروزه زمانی که مشتری نداشته باشد یا قیمت آن پایینتر از قیمت تمامشده باشد، بهسمت معدوم شدن میرود اما در زنجیرهها که صفر تا صد تولید را در یک مجموعه دارند جوجهکُشی روی نمیدهد.
گفتنی است معاون اجتماعی و پیشگیری رییس کل دادگستری استان اردبیل اعلام کرده که بهدنبال انتشار تصاویری از منهدم کردن چندین هزار جوجه در اردبیل عاملان این اقدام در استان تحت تعقیب کیفری هستند. جلال آفاقی گفت: به دنبال اقدام غیرقانونی و غیرشرعی یکی از واحدهای پرورش مرغ در اردبیل در دفن چندین هزار جوجه زنده که تصاویر آن در فضای مجازی بازتاب گستردهای داشته و در حال انتشار است، دادستانی اردبیل بهصورت مستقیم به این موضوع ورود پیدا کرده و تا تشخیص عامل یا عاملان این اقدام، بررسیها را ادامه خواهد داد.
پرورشدهندگان طیور گوشتی و تخمگذار میتوانند با دریافت دان مدتدار و خرید اعتباری از شرکت پشتیبانی امور دام کشور تسهیلات لازم را در جهت ادامه تولید و در بعد نیاز تغذیهای گلههای تحت پوشش انجام دهند تا نگرانی در تولید جوجه یکروزه برای تولیدکنندگان آنها وجود نداشته باشد