وحید تعقیبی، کارشناس اقتصادی و فعال صنعتی نیز بر این باور است که سالانه بودجه و هزینه زیادی صرف ارز ترجیحی شده که باعث میشود یارانهها بهصورت عادلانه تقسیم نشود و در لزوم حذف ارز ترجیحی شکی نیست؛ زیرا جلوی رانت و فساد را در جامعه میگیرد و به اقتصاد کشور نظم میدهد.
سال۱۳۹۷ بود که به فرمان جهانگیری، معاون ریاستجمهوری دولت دوازدهم، به واردات ۲۵قلم کالا ارز ترجیحی اختصاص داده شد که بهتدریج با کاهش درآمدهای ارزی دولت، هرازگاهی از تعداد این اقلام کاسته میشد. اقلامی که قرار بود با قیمت دلار چهارهزار و 200تومانی به دست مصرفکنندگان برسد اما گروهی از واردکنندههای سودجو، کالاها را با قیمت دلار بازار آزاد به دست مصرفکننده میرساندند و فسادهای گستردهای رخ داد.
جالب اینجاست کالاهایی هم که با همان نرخ ارز چهارهزار و 200تومانی به دست مردم میرسید، به علت پایین بودن قیمتشان نسبتبه بازارهای جهانی، به کشورهای همسایه قاچاق میشد. این مساله به آن معناست که دولت علاوهبر تامین آرد کشور، ناخواسته به بعضی کشورهای همسایه هم آرد یارانهای از راه قاچاق تخصیص میداد و در این طرف ماجرا نیز سود عجیبی نصیب قاچاقچیها و فرصتطلبان میشد.
مثال دیگر قاچاق دام بود. با وجود اینکه ارز ترجیحی برای واردات نهادههای دامی تخصیص داده شده است اما بهسبب کمکاری در حوزه پلاککوب کردن دام، شاهد خروج گسترده دام از کشور بودهایم. یا درباره قاچاق و احتکار روغن با وجود الزام قانونی درباره ثبت اقلام در سامانه جامع انبارها و سامانه جامع فروشگاهی اما عدم تکمیل این سامانهها در سایه کمکاری مسوولان، فرصت مناسبی را برای قاچاق از کشور فراهم کرده است.
قیمت کالاها در داخل و خارج متناسب میشود
احسان قمری، استاد دانشگاه دراینباره به «صبحنو» میگوید: حذف ارز چهارهزار و 200تومانی منجر به استفاده بهینه از عوامل تولید در فرایند تولید می شود، چراکه با نزدیک شدن قیمت مواداولیه به قیمت واقعی، نگاه و نحوه استفاده از آن هم بهینه خواهد شد.
او میافزاید: ایجاد فضای اقتصادی رقابتی از دیگر مزیتهای حذف ارز ترجیحی است و فرصت برابری را در اختیار فعالان اقتصادی برای رقابت قرار میدهد. با حذف ارز ترجیحی تنظیم بازار از طریق مکانیزمهای بازار صورت میگیرد و نگاه پلیسی به بازار جایگاهی نخواهد داشت.
قمری تاکید میکند: همانطور که شما نیز اشاره کردید کاهش قاچاق کالاها از دیگر مزیتهای مذکور است، چراکه قیمتها در داخل و خارج متناسب شده و از قاچاق بیرویه کالاها کاسته خواهد شد. همزمان با حذف محدودیتهای مقداری، تولیدکنندگان در فرایند صادرات میتوانند با تمام ظرفیت فعالیت کنند.
کمبود در کشورهای همسایه
نکته جالبتوجه این است که در روزهای اخیر پاکستان، عراق، کردستان عراق، ترکیه، افغانستان، کویت، بحرین و امارات متحده عربی شاهد کمبود موادغذایی هستند. اوضاع در کردستان عراق و پاکستان بسیار حادتر است بهگونهای که اخباری مبنی بر کمبود شدید روغن در فروشگاهها مخابره شده است، همچنین قیمت موادغذایی در کشورهای همسایه ایران با رشد همراه بوده است.
البته به گفته کارشناسان، دلیل اصلی این امر به بحران غذایی در جهان مربوط میشود با وجود این، تا هفته گذشته کالاهای ایرانی (قاچاق و محصولات صادراتی که با ارز ترجیحی تولید شدهاند) در فروشگاههای این کشور بهوفور قابل دسترس بود که بهدنبال افزایش قیمتها در ایران عملا صرفه اقتصادی برای سودجویان جهت قاچاق وجود ندارد.
آنطور که کارشناسان اعلام میکنند طرح آزادسازی قیمتها و حذف ارز ترجیحی سیاست درستی است که دولت در پیش گرفته است، هرچند در خصوص دهکبندی و نظارت بر اجرای طرح انتقاداتی وارد است، در واقع دولت باید ابتدا دهکبندی افراد جامعه را با تکمیل پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان محقق میساخت، سپس با نظارت شدید هرگونه احتکار و ایجاد صفوف خرید موادغذایی را مهار میکرد.
درصورتیکه همچنان سیاست غلط ارز ترجیحی در کشور پابرجا بود علاوه بر افزایش قیمت در کشور، قاچاق این محصولات تحت افزایش قیمت جهانی، به کشورهای همسایه رشد پیدا میکرد و درنتیجه عملا کشور با معضل کمبود موادغذایی روبهرو میشد.