مذاکرات ایران با 1+4 برای احیای برجام که مراحل پیچیدهای رسید تاجاییکه تفسیر بنبست و شکست در مذاکره از آن منبعث میشد اما روز گذشته رییس شورای راهبردی روابط خارجی گفت که «با سفر انریکه مورا به ایران، راه ادامه مذاکرات هموار شد.» حال ممکن است پس از سفرهای دیپلماتیک به تهران، دور جدید مذاکرات وین از سر گرفته شود که دستیابی نتیجه در این دور نهایی از مذاکرات نیز محتمل است.
رضا رزاقی
اظهارات چندی پیش سیدابراهیم رئیسی مبنی بر اتخاذ «تصمیمات سخت» برای کشور که به زعم رییسجمهوری عدهای با آن موافق نخواهند بود، با واکنشهایی همراه شد. در شرایطی که تلاش برای بازتنظیم نظام یارانهای کشور مدتی است اقلام اساسی را برای مردم با افزایش مواجه ساخته، سخنگفتن از تصمیمات سخت آن هم از زبان رییس کابینه بار معنایی خاص خود را دارد. برخی، تصمیمات سخت را به افزایش احتمالی نرخ حاملهای انرژی دلالت دادهاند اما سخنگوی دولت روز گذشته رسما اعلام کرد که «دولت هیچگونه تصمیم یا حتی برنامهای برای افزایش قیمت بنزین یا سایر فراوردههای نفتی ندارد». در همینباره، بهادریجهرمی تصریح کرد: «رییس محترم جمهور به شکل شفاف نسبتبه لزوم گرفتن تصمیمات سخت و جدی در مقابله با رانتخوارانی که سالها حقوق مردم را پایمال کردهاند، سخن گفت». بااینحال، عدهای دیگر با توجه به اخبار ضد و نقیض اخیر حول مذاکرات هستهای، تصمیم سخت مدنظر رئیسی را معطوف به سیاست خارجی و تدابیر لازم برای خروج برجام از بنبست ارزیابی کردهاند. تصمیم سخت موردنظر رییسجمهوری، با هر کیفیت تاثیر مستقیمی روی زندگی مردم خواهد گذاشت. در ادامه و در گفتوگو با دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، به چند سوال پرداختیم. اول اینکه آیا مجلس از برنامههای آتی دولت در حوزه اصلاحات اقتصادی باخبر است؟ دوم اینکه نسبت تصمیم سخت با این اصلاحات چیست و چه تاثیری روی معیشت مردم خواهد داشت؟ در نهایت اینکه آیا مردم توان تحمل برنامههای اقتصادی و سیاسی دولت را خواهند داشت یا خیر.
حاشیهسازی برای مجلس یازدهم اگرچه از روزهای نخست آغازبهکار این مجلس در دستورکار منتقدان قرار گرفت، اما با گذشت دو سال هنوز هم با قدرت در جریان است و رسانههای منتقد که در دولتها و مجالس همسو با خود، صرفا به دفاع همهجانبه و بهرهمندی از قدرت میاندیشند، تمامقد برای تخریب و به حاشیه بردن مجلس انقلابی به صحنه آمدهاند. در این راستا، روزنامه شرق، روز گذشته تیتر یک خود را به این موضوع اختصاص داد و در مطلبی با عنوان «رقابت بر سر کرسی بیرقیب» به استقبال انتخابات هیاترییسه مجلس برای سال سوم رفته است.
سمانه استاد / «پرویز سنگسهیل»، جانباز، آزاده و بازیگر تئاتر است. او در سال62 به اسارت نیروهای بعثی درآمد و در هفت سال اسارتش تلاش کرد با تئاترهای طنز فضای شادی را برای دیگر اسرا به وجود بیاورد. این رزمنده دفاعمقدس پس از آزادی نیز در نمایشهای زیادی بازی کرده و آثار بسیاری را کارگردانی کرده است. این بازیگر تئاتر بهدلیل عوارض آسیبهایی که در اسارت دیده، دیگر امکان حضور روی صحنه را بهعنوان بازیگر ندارد و مدتی است از صحنه تئاتر دور شده. ازجمله نمایشهایی که این کارگردان به صحنه برده میتوان به «سکوت سحر» در سال72 و «داش آکل» در سال83 اشاره کرد. او در گفتوگو با «صبحنو» از تئاتر کار کردنش در روزهای اسارت میگوید و خواستار این است که کارت بازیگری او در خانه تئاتر صادر شود. در ادامه این گفتوگو را میخوانید.
فائزه مومنی / خشکسالی تاثیر خود را بر تولید گندم گذاشته است. سال گذشته برای جبران کسری تولید ناگزیر به واردات گندمی شد که نرخ آن در بازارهای جهانی تا 80درصد گرانتر بود. علیرغم چند سال خودکفایی و بینیازی از واردات گندم، اما وقوع خشکسالی شدید و گرانی نهادههای تولید طی دو سال اخیر، مجدد پای گندمهای خارجی را به کشور باز کرد؛ چراکه با حذف ارز ترجیحی و افزایش چندبرابری قیمت نهادهها، بسیاری از کشاورزان توان خرید کود، بذر و سموم را نداشتند و این امر عملکرد در واحد سطح را تحتتاثیر قرار داد. این درحالی است که بسیاری از دستاندرکاران بخش کشاورزی بر این باورند که با مساعد بودن شرایط تولید و قیمت منطقی نهادهها، از دومیلیون هکتار اراضی آبی میتوان ۱۰میلیون تن گندم تولید کرد که باوجوداین دیگر نیازی به تامین گندم از آنسوی مرزها و خروج ارز از کشور نیست. کمااینکه امسال دولت با اقدامات حمایتی در زمینه تامین کود و نهاده موردنیاز کشاورز را به کشت ترغیب کرده است که باوجوداین دیگر نگرانی در خصوص کمبود و کاهش تولید از حیث عدم تغذیه مناسب نداریم. این پایان ماجرا نیست چراکه با اجرای حذف ارز ترجیحی و واقعی شدن قیمت ارز دیگر واردات گندم صرفه اقتصادی ندارد و باوجوداین نیاز است در زمینه زیرساختها سرمایهگذاری بیشتری صورت گیرد تا گندم موردنیاز از تولید داخل تامین شود.
علی جواهری / 9ماه از وزارت سیدعزتالله ضرغامی در میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی میگذرد. دیروز یکم خردادماه نخستین نشست رسانهای او برای پاسخگویی به سوالات خبرنگاران و اصحاب رسانه در موزه ملی ایران برگزار شد. ضرغامی در این نشست درباره توسعه گردشگری و اهمیت حفظ میراث فرهنگی تاکید کرد. وزیر میراث فرهنگی به دردسترس بودن میراث فرهنگی برای همه مردم تاکید کرد و گفت: برخی تصور میکنند حفاظت از میراث فرهنگی این است که اگر مشکلی دارد، مردم آن میراث را نبینند. اگر قرار بود که مردم میراث فرهنگی را نبینند باید آن را دفن میکردیم پس چرا کاوش کرده و بیرون آوردیم؟ میراث فرهنگی باید در دسترس باشد. پدیدهای به نام مخزن داریم که به آن کمتر توجه شده است.