از طرفی در بازار آزاد نیز نهاده بهراحتی یافت نمیشود و اگر هم باشد قیمت آن بسیار و حداقل تا چهار برابر نرخ مصوب است؛ بهطورمثال قیمت هر کیلوگرم ذرت ۹ تا ۱۰هزار تومان، کنجاله سویا ۱۲ تا ۱۳هزار تومان و جو نیز حدود ۹هزار تومان است.
این موضوع سبب شد تا چند روز پیش حبیب اسداللهنژاد، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی با انتقاد از سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی در زمینه تامین و توزیع نهادههای دامی با اشاره به عدم تامین نهاده موردنیاز واحدهای مرغداری در سامانه بازارگاه، گفت: علاوه بر این عدم پاسخدهی شفاف و روشن درباره نهادههایی که بیش از دو ماه است، مرغداران خریدهاند اما هنوز بارگیری نشده، همه چیز را بلاتکلیف نگه داشته است.
اسداللهنژاد با بیان اینکه دولت باید هرچه سریعتر نسبتبه بارگیری نهادههای خریداریشده اقدام کند، گفت: با وجود تمامی پیگیریها از طریق معاونتهای مرتبط و شرکت پشتیبانی امور دام، هیچ اطلاعات و پاسخ مشخص و قابل اتکایی در خصوص شارژ نهاده در سامانه بازارگاه داده نمیشود.
او با اشاره به اینکه در صورت عدم تدبیر مناسب در آیندهای نزدیک واحدهای مرغداری با کمبود شدید ذرت مواجه میشوند، گفت: اخبار دریافتی در خصوص تامین سویای موردنیاز واحدهای مرغداری نیز نگرانکننده است که این اتفاقات میتواند منجر به کاهش شدید تولید مرغ در کشور و ایجاد بحران در بازار این کالا شود.
بررسیهای میدانی نشان میدهد که درحالحاضر قیمت هر کیلو گوشت به کیلویی 220 تا 250هزار تومان رسیده است. همزمان قیمت گوشت مرغ نیز در بازار از 30هزار تا 40هزار تومان بوده و قیمت شیر نیز از 18هزار تا 20هزار تومان به فروش میرسد.
اختلال در توزیع نهادههای دامی متهم اصلی افزایش قیمتهاست؛ بهطوریکه بارها مسوولان حوزه تولید دامداری و مرغداری به آن معترض بودهاند. آنها معتقدند این افزایش قیمتها کمکی به آنها نمیکند. این اعتقاد وجود دارد که اگر نهادههای مانده در گمرک به دست دامداران برسد میتواند به تولید کمک کند و درنهایت بر قیمت بازار اثر بگذارد.
اختلال همچنان ادامه دارد
منصور پوریان، رییس شورای تامین دام زنده کشور درباره آخرین وضعیت توزیع نهادههای دامی و تاثیر این اختلال بر بازار به «صبحنو» میگوید: این اختلال هنوز ادامه دارد اما مسوولان وزارتخانه میگویند درحال رفع آن هستیم. تامین و توزیع نهاده یکی از مشکلات تولید مواد پروتئینی است. خشکسالی در کشور فراگیر شده و میزان تولید مواد پروتئینی تناسبی با تولید نهادهها ندارد. بهطوریکه درحالحاضر قیمت هر کیلو جو به 92هزار تومان نرسیده است، شتاب قیمتی که از 1400 شروع شد و تاثیر مستقیمی را روی بازار گذاشت.
پوریان اضافه میکند: برای کمبود تولید دولت واردات را در پیش گرفت اما همانطور که مشخص است متاسفانه نقص و ضعف در این مورد زیاد بوده و اگر ضعف نبود نباید شاهد چنین مشکلاتی باشیم و تولید باید خیلی خوب عمل کند و نباید قیمتها دچار نوسان میشد.
او ادامه میدهد: این مشکلات یکی، دو سال نیست بلکه معضلی است که در بخش مدیریت تولید شیر و گوشت سفید و قرمز سالهاست که وجود دارد. هر زمانی که تولیدکننده راحتتر نیازهای خود را تامین کند، تاثیر مثبتی در قیمت بازار دارد. واردات نهاده، با هر نقصی و اشکالی ما را دچار مشکل میکند، زمانی هم که به توزیع میرسد بهناگاه منحرف شده و محصولی که با ارز دولتی آمده سر از بازار آزار درمیآورد.
پوریان پیشنهاد میدهد: برای تولید خوب تولیدکنندگان خودشان باید نیازشان را تامین کنند و درنهایت باید اجازه داده شود تا مقداری از محصول آنها صادر شود. اینکه نهاده وارد شود، بماند و بعد توزیع شود، مشکلات گستردهای دارد که درحالحاضر با آن روبهرو هستیم.