محسن امیریوسفی، رییس کانون کارگردانان نفر بعدی بود که روی صحنه رفت و گفت: «ما برای داوری فیلمهای سینمایی تصمیم گرفتیم فیلمهای اکرانشده در دو سال گذشته را داوری کنیم. متاسفانه تعدادی از کارگردانان بهدلیل عدم اکران فیلمهایشان نتوانستند در این داوری صنفی حضور داشته باشند. بعضی کارگردانان فیلمهای موفق در جشنوارههای جهانی، فرصت حضور در هیچ همایش یا حتی جشنواره فیلم فجر را نداشتند.» او اشاره کرد که بعضی از کارگردانان مانند حمید نعمتالله، کیانوش عیاری، عبدالرضا کاهانی و سامان مقدم هنوز موفق به اکران فیلمهایشان نشدهاند و ابراز امیدواری کرد از اینکه شرایط فیلمسازی برای کارگردانان جوان و پویا، بیشتر مهیا شود. او در ادامه گفت: «کارگردانان جوان، فقط به مجوز ساخت نیاز دارند و خودشان میتوانند تهیهکننده کارشان باشند ولی متاسفانه قوانین محدودکننده اجازه این کار را نمیدهند. ما سینماگران امروز بیش از هر زمان دیگری به دوستی، محبت و حال خوب نیاز داریم، چون وظیفه ما نگه داشتن حال خوب مردم سرزمینمان است. مثل حال خوبی که در فیلمهای قدیمی سینمایی ایران بود.»
30 سال تاریخچه کانون کارگردانان
سپس احمد امینی درباره کتابی در دست چاپ از 30سال تاریخچه کانون کارگردانان چنین گفت: «در اسفندماه سال96 که شورای مرکزی جدید انتخاب شد، در همان اولین جلسات به این نتیجه رسیدیم که یکی از مهمترین کسریهای کانون کارگردانان، تاریخچه مکتوب آن است. تصمیم گرفتیم کتابی با عنوان 30سال تاریخچه کانون کارگردانان جمعآوری و منتشر شود. برای این کار سراغ مطبوعاتیهای قدیمی سینمایی یعنی احمد طالبینژاد رفتیم. کتاب مراحل فنی چاپ را میگذارند و فکر کردیم امشب زمان مناسبی برای اعلام این خبر است.»
به یاد آنها که رفتهاند
در ادامه یادی شد از آنها که رفتهاند و جای خالیشان در سینما را هیچکس پر نخواهد کرد، از عباس کیارستمی گرفته تا حمیدرضا صدر.
دکتر طبرسی، پزشکی که در دوران کرونا همواره حامی سینماییها بوده روی صحنه میآید و میگوید: «از کانون کارگردانان تشکر میکنم که مرا دعوت کردهاند. کرونا دوران سختی ساخت و امیدوارم هرگز تکرار نشود. حالا که اوضاع بهتر شده، خوشحالترین افراد، همکاران من در کادر درمان هستند. این دوران با همه سختیهایی که داشت باعث شد با اصحاب فرهیخته سینما بیشتر همراه شویم.» منصور شاهسواری نیز برای اهدای تندیس به طبرسی روی صحنه آمده بود، گفت: «سینمای ایران همچنان در فراز حوزه فرهنگ و هنر ایران خواهد درخشید. این درخشش بیدلیل و بیمناسبت نیست، دلیل اصلی آن، خلاقانی هستند که اینجا حضور دارند و بخش دیگری از این دلیل، مهربانیها و دوستیهایی است که اهالی سینما با هم دارند. یکی از نگرانکنندهترین مواردی که در این ایام با آن مواجهیم، رواج جنسی از بیاخلاقی است که اهل فرهنگ و هنر باید خودشان را در مقابل آن بیمه کنند. این کار جز با روشهای اخلاقی ممکن نیست و باید توجه و دقت کنیم، با هم سخن بگوییم و مهربانی کنیم.»
تقدیر از ۳ فیلمساز زن در شب جشن کانون کارگردانان ایران
در ادامه منصور ضابطیان از تصمیم کانون برای تقدیر از سه بانوی فیلمساز میگوید. به گزارش فیلیمو، اولین کارگردان آیدا پناهنده است که هوتن شکیبا برای اهدای تندیس او روی صحنه میرود و میگوید: «حرفهای جنسیتزده در دورهای خیلی باب بود، مثلا میگفتند باورمان نمیشود که یک زن توانسته این فیلم را بسازد.
به نظرم تعدادی از زنان کارگردان کاری کردند که این موضوع فراموش شد و یکی از آنها قطعا آیدا پناهنده است.»
پناهنده هم با ابراز خوشحالی از حضور در چنین جشنی میگوید: «اگر نظر خودم را بخواهید، هنوز شایسته این تندیس نیستم و امیدوارم روزی شایسته آن شوم. این تقدیر قلبم را گرم میکند و سعی میکنم این گرمی را در قلبم نگه دارم.» کارگردان بعدی که در این بخش مورد تقدیر قرار گرفت، نیکی کریمی است که برای اکران فیلمش به لندن سفر کرده و در پیامی ویدیویی، از اینکه نامش در این جشن برده شده ابراز، خوشحالی کرد.
منیژه حکمت سومین کارگردانی است که از او تقدیر شد. او صحبتهایش را با یاد ناصر تقوایی، بهرام بیضایی، عبدالرضا کاهانی و بهمن قبادی شروع کرد و گفت: «یادمان باشد دیر یا زود، در مراسمهایی که نسلهای آینده این میزها را پر خواهند کرد، تصویر و یاد ما روی پرده میرود. مراقب باشیم که ما متعهد به هنر، سینما، مردم و جامعهمان هستیم. بهعنوان یک همکار کوچک خواهش میکنم حواسمان باشد که در میان نامحرمان به سینما و پولهای آلوده نغلتیم. امیدوارم حال و روز سرزمینمان بهتر از این شود، در روزگار خوبی به سر نمیبریم و باید مراقب تکتک فرزندانمان باشیم که سالهاست فیلم نساختهاند. پولهایی وارد سینما شده که اجازه ساخت فیلم را به این فرزندان سینما نمیدهد. یادی کنیم از همه کارگردانان درجه یکی که این سالها نتوانستند فیلم بسازند و ما منتظر فیلمهایشان هستیم.»
تندیس بهترین کارگردانی فیلم سینمایی؛
اصغر فرهادی
سپس ابوالحسن داوودی بهعنوان یکی از داوران این جشن، بیانیه داوران را خواند و اسامی برندهها اعلام شد.
شهرام مکری برای فیلم «جنایت بیدقت»، اصغر فرهادی برای فیلم «قهرمان»، محسن قرائی برای فیلم «بیهمهچیز»، مرتضی فرشباف برای فیلم «تومان» و نیکی کریمی برای فیلم «آتابای» نامزدهای این بخش هستند.
برگزیده این بخش، اصغر فرهادی بود که در مراسم حضور نداشت اما در یک تماس ویدیویی چنین گفت: «امشب شب خوبی برای من است. از کسانی که در این سالها با فیلمهایشان به سینما علاقهمند شدم و سنگبنای سینمای ایران را گذاشتند و نیز آنهایی که در خارج یا داخل کشور امکان فیلمسازی ندارند قدردانی کنم. از بین آنها از پرویز کیمیاوی نام میبرم و از آقای علیرضا داوودنژاد که فیلم «نیاز» را بهعنوان یکی از مهمترین فیلمها ساخته یاد کنم و کیومرث پوراحمد که نامش با کودکی ما گره خورده است. این کارگردانان از نمونههای کسانی هستند که خیلی بیش از اینها شایسته قدردانی بودهاند.»
تندیس بهترین کارگردان فیلم اول؛ برادران ارک
احمد بهرامی برای فیلم «دشت خاموش»، سروش صحت برای فیلم «جهان با من برقص»، کاوه مظاهری برای فیلم «بوتاکس»، محمد کارت برای فیلم
«شنای پروانه» و بهمن و بهرام ارک برای «پوست» نامزدهای این بخش بودند که تندیس جشن کانون کارگردانان سینما در این بخش ازسوی علیرضا داوودنژاد به برادران ارک اهدا شد.
تندیس بهترین کارگردانی سریال نمایش خانگی؛ تینا پاکروان
هومن سیدی برای سریال «قورباغه»، محمدحسین مهدویان برای سریال «زخم کاری»، شهرام شاهحسینی برای سریال «میخواهم زنده بمانم»، کیارش اسدیزاده برای سریال «کرگدن» و تینا پاکروان برای سریال«خاتون» نامزدهای این بخش بودند. محمدمهدی عسکرپور، رییس صنف پلتفرمهای نمایش خانگی برای اهدای جایزه این بخش روی صحنه رفت و چنین گفت: «پدیده نوظهور تولید برای شبکه نمایش خانگی، چند سالی است که در کشور ما گسترش پیدا کرده است. در دنیا نهادهای صنفی به این موضوع میپردازند و خوب است در کشور ما هم این اتفاق بیفتد. گاردی که برای نادیده گرفتن این بخش شکل گرفته بود، به نظر من خیلی به صلاح سینمای ایران نیست.» تینا پاکروان، برنده جایزه این بخش بعد از دریافت تندیس گفت: «گرفتن این جایزه از یکی از معتبرترین و مهمترین جایگاههایی که برای من همیشه ارزش والایی داشته، یعنی کانون کارگردانان، برایم خیلی ارزشمند است.»
اولین جشن کانون کارگردان به پایان میرسد. اینکه این جشن ادامه خواهد داشت یا نه هنوز پاسخ روشنی ندارد. بسیاری از سینماگرانی که در این جشن معرفی شدند ازجمله اصغر فرهادی بهاندازه کافی در دنیا شناختهشده هستند و باید دید آیا تنها یک نام کفایت میکند برای داوری شدن. در بخش کارگردانی، فیلم خوب دیگری ازجمله «بیهمهچیز» نیز وجود داشت که یکی از بهترینهای این دو سال اخیر بود اما باز هم نام فرهادی ارجح قرار گرفته و جایزه به او تعلق گرفت. در فیلمهای اول نیز فیلم درخشانی همچون «جهان با من برقص» حضور داشت که جایزه این بخش نیز به فیلمی تعلق گرفت که بیشتر از بقیه جوایز جهانی دارد. بیشک هر جشنی و جایزهای انگیزهای برای ادامه دادن خواهد بود. امید است که دورههای بعدی این جشن نیز بیتوجه به آوازه نامها و بیشتر با نگاه به اثری که ارائه شده است برگزار شود و انگیزهای باشد برای آنها که تلاش میکنند تا بیشتر و بهتر مردم را با سینما، فیلم و سریال همراه کنند.
اولین جشن کانون کارگردان به پایان میرسد؛ اینکه این جشن ادامه خواهد داشت یا نه هنوز پاسخ روشنی ندارد