شک و شبهه و دردسر میکند. چه کتابی بهتر است؟ آیا کتاب ارزانتر به نفع سبد کالای ما نیست؟ باید کتابهای خیلی معروف را بخریم؟ نکند آن کتابی که رسانههای تصویری معرفی کردهاند بهتر باشد؟ برای آنکه کار ما آسانتر شود توصیه میکنند تا به فهرست کتابهایی که نهادهای مرتبط با کودک (مانند شورای کتاب کودک) منتشر میکنند، مراجعه کنیم؛ البته نظرخواهی از مروجان کتاب و نویسندگان کتابهای کودک و نوجوان از دیگر روشهای مطمئن است. اگر بخواهیم صادقانه صحبت کنیم انتخاب یک کتاب مناسب دهها شرط مختلف دارد که در این یادداشت نمیشود به آنها پرداخت. شما میتوانید با یک جستوجوی کوتاه ویژگیهای کتاب مناسب خردسالان و کودکان، ویژگیهای مهم یک کتاب ترجمه و... را به دست بیاورید که البته کاری واجب و ضروری است اما آنچه در ادامه خواهید خواند پیشنهاد یک روزنامهنگار حوزه کودکان است که سابقه فروش کتاب به خانوادههای مختلف را داشته و تصور میکند خواندن چند کتاب کمک بزرگی به تمام مخاطبان کودک ایران است.
خرگوش گوش داد/نویسنده: کوری دورفلد/ مترجم: رضی هیرمندی/ انتشارات پرتقال
تیلور از اینکه ساختمانی که او با مهرههایش ساخته بود، خراب شده ناراحت است. همه میخواهند تیلور را دلداری بدهند. اول مرغ میآید و کلی سروصدا و قدقد میکند و از تیلور میخواهد با او حرف بزند. بعد نوبت خرس میشود و دادوهوار میکند. فیل، کانگورو، شترمرغ، کفتار و مار هم میآیند و هر کدام راهی به تیلور پیشنهاد میدهند که تیلور هیچکدام را دوست ندارد.
تا اینکه سروکله خرگوش پیدا میشود. او بهآرامی کنار تیلور مینشیند، تیلور را بغل میکند. حالا تیلور به حرف میآید و همهچیز را تعریف میکند. او به دوستی نیاز داشته که حرفهایش را بشنود.
این کتاب که درباره مهارت گوش دادن و مهارت همدلی است ازجمله کتابهایی است که میتوان برای مخاطبان سه سال تا ۱۰۰سال خواند و از آن بسیار یاد گرفت.
چه فکر خوبی!/ نویسنده و تصویرگر: نرجس محمدی/ نشر طوطی
کوکی فکر میکند گوشهای بزرگی دارد و باید آنها را پنهان کند. او این کار را با یک نقاب انجام میدهد. مردم شهر از این فکر کودکی استقبال میکنند و آرامآرام شهر پر میشود از آدمهای نقابدار. آدمهایی که هیچ تفاوتی با هم ندارند و یک دست و یک شکلاند. از اینجا به بعد است که داستان جور دیگری پیش میرود. آنها دلشان برای تفاوتها تنگ میشود. آنها ویژگیهایی دوستداشتنی داشتهاند که حالا ندارند. انگار باید به راهحلی فکر کنند.
این کتاب به چند موضوع مختلف مثل پذیرش تفاوتها، پذیرش خود و افزایش اعتمادبهنفس کمک میکند. داستان این کتاب برای مخاطبان بالای هفت سال قابلفهم است.
دکمههای نقرهای/ نویسنده و تصویرگر: باب گراهام/ مترجم: سارا خسرونژاد/ ناشر: میچکا
جودی تصمیم گرفت «دکمههای نقرهای» روی چکمه بکشد، آن هم سه تا. اما پیش از کشیدن سومین دکمه، دستش توی هوا درنگ کرد...
کمی آنطرفتر، همزمان، جاناتان، برادر کوچک او، جلوی مبل آبیرنگ، روی زمین، بهآرامی به پاهایش فشار میآورد تا از جا بلند شود. داستان ما در همین فاصله رخ میدهد. در همین لحظه که قرار است
یک قدم برداشته شود و دکمهای کشیده شود. بیرون از پنجره این خانه، توی کوچه و خیابان و شهر در عرض چندثانیه هرکسی اتفاقی دیگر را تجربه میکند. ما با لحظات آدمهای مختلف روبهرو میشویم و میبینیم در چندثانیه چقدر تفاوت در زندگی آدمها وجود دارد. این داستان تصویری را میتوانید برای کودکان بالای پنجسال بخوانید.
چطوری معذرت بخواهیم؟/ نویسنده: دیوید لروشل/ مترجم: صبا ایزدی/ ناشر: مهرسا
معذرتخواهی ازجمله رفتارهایی است که خیلی از ما آن را یاد نمیگیریم و بهخاطر آن دچار چالشهای عجیبی میشویم. توضیح اینکه رفتارهای درست را از کودکی میآموزیم تکراری است اما درست آموختن هم بحث مهمی است. روایت این کتاب خیلی ساده و جذاب است. در ابتدای کتاب به مخاطبان گفته میشود که چه کوچک باشند و چه بزرگ ممکن است اشتباه کنند اما خب آیا بعد از اشتباه کردن معذرتخواهی کافی است. نویسنده این کتاب به این سوال پاسخ درستی میدهد. عذرخواهی مراحلی دارد که خوب است آن را یاد بگیریم. این کتاب برای خردسالان بالای چهار سال مناسب است.