پانزدهم اسفندماه سال گذشته بود که نمایندگان مردم در مجلس در راستای بررسی لایحه بودجه سال1401 تکلیف ارز ترجیحی را تعیین کردند. درواقع براساس تصمیم بهارستاننشینان پیشنهاد اصلاح کل بند الحاقی (1) تبصره (1) ماده واحده لایحه با 194رأی موافق تصویب شد که براساس آن به دولت اجازه داده شد در سال1401 تا معادل سقف ردیف18 جدول مصارف تبصره14 این قانون را از طریق تامین منابع مابهالتفاوت ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات مصرفی پزشکی، چنانچه دولت قصد دارد کالایی را از سبد ارز ترجیحی حذف کند، باید قبلا ترتیبات قانونی جبران زیان رفاه مصرفکننده برای کالاهای اساسی را از طریق کالابرگ الکترونیکی در امور پزشکی از طریق بیمهها یا طرق جایگزین مطمئن به انجام رسانده باشد بهطوریکه افراد بتوانند این کالا و خدمات را به نرخ پایان شهریور 1400 و در سقف سهمیه تعیینشده تهیه کنند. این مهم در حالی است که طی چند وقت گذشته شاهد تغییر قیمت برخی کالاها مانند ماکارونی و غیره به نام حذف ارز ترجیحی هستیم اما نمایندگان نسبتبه نحوه اجرای این قانون نقدهای جدی دارند که در صحن مواردی از آن را به دولت متذکر شدند.
حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، روز گذشته (یکشنبه) در دیدار بشار اسد، رییسجمهور سوریه و هیات همراه، مقاومت و ایستادگی ملت و نظام سوریه و پیروزی در یک جنگ بینالمللی را زمینهساز افزایش اعتبار و سرافرازی سوریه دانستند و تاکید کردند: با توجه به روحیه و نشاط و اراده بالا در شخص رییسجمهور و دولت ایران برای گسترش همکاریها با سوریه، باید تلاش کرد روابط دو کشور بیش از گذشته ارتقا یابد.رهبر انقلاب با اشاره به موفقیتهای بزرگ سوریه در میادین سیاسی و نظامی گفتند: سوریه امروز، سوریه قبل از جنگ نیست، اگرچه آن زمان خرابیها نبود اما احترام و اعتبار سوریه اکنون بسیار بیشتر از گذشته است و همه به این کشور بهعنوان یک قدرت نگاه میکنند.حضرت آیتالله خامنهای با تاکید بر اینکه امروز رییسجمهور و ملت سوریه نزد ملتهای منطقه سرافراز هستند، افزودند: برخی از سران کشورهای همسایه ما و شما، با سران رژیمصهیونیستی نشست و برخاست دارند و با یکدیگر قهوه مینوشند اما مردم همین کشورها در روز قدس خیابانها را از جمعیت و شعار ضد صهیونیستی پر میکنند و این واقعیت امروز منطقه است.ایشان عوامل متعددی را در مقاومت و پیروزی سوریه در جنگ بینالمللی تاثیرگذار دانستند و خطاب به آقای اسد خاطرنشان کردند: یکی از مهمترین این عوامل، روحیه بالای شخص جنابعالی است و انشاءالله با همین روحیه بتوانید ویرانیهای جنگ را نیز بازسازی کنید؛ زیرا کارهای بزرگی پیش روی شما قرار دارد.
بشار اسد، رییسجمهور سوریه روز گذشته در سفری از پیش اعلامنشده به تهران برای دومینبار در بیش از یک دهه گذشته و از زمان آغاز حمله داعش و دخالتهای بیگانگان و صهیونیستها در این کشور، با رهبر انقلاب و رییسجمهور کشورمان دیدار و گفتوگو کرد. کمکهای ایران به دولت قانونی سوریه برای مقابله با شرارتهای داعش و نقشآفرینی موثر در این خصوص، ملت و دولت هر دو کشور را بیش از هر زمانی به هم نزدیک کرده است. حمایتهای بیدریغ ایران به سوریه در بحبوحه نقشآفرینی داعش در این کشور باعث شد تا دولت و مردم این کشور با تحمل هزینههای بسیار از این پیچ خطرناک عبور کنند و علاوه بر بیرون راندن متخاصمان، توطئهها را خنثی کنند.
حذف تدریجی ارز ترجیحی برای گندم با اینکه به رشد بیسابقه قیمت کالاهای مرتبط مثل نان فانتزی و ماکارونی منجر شد اما در نوع خود میتواند جلوی بسیاری از رانتهای بادآورده برای عدهای خاص را بگیرد. با وجود این، برخی نیروهای سیاستزده در داخل ضمن همراهی با خط خبری رسانههای فارسیزبان اپوزیسیون بر تنور القائات کاذب میدمند و به جای کمک به حل مساله، خواستار برهمزدن تعادل دولت سیزدهم برای رسیدن به مقاصد ناکجاآبادی سیاسی خود هستند. یکی از این افراد که سرمقالهاش حرف و حدیثهای زیادی به همراه داشت، مدیرمسؤول روزنامه جمهوری اسلامی بود.
سمانه استاد / «آروند دشتآرای» و «مارین ونهولک» زوجی تئاتریاند که برای سومین بار نمایشی مشارکتی را روی صحنه آوردهاند. نمایش مشارکتی، نمایشی است که با حضور مخاطب و نقشی که او ایفا میکند جلو میرود. در نمایش «موضوع چیه؟» که این روزها در تماشاخانه ایرانشهر در حال اجراست، دشتآرای طراح ایده و ونهولک کارگردان اثر است و «صحرا رمضانیان» وظیفه نوشتن متن را برعهده دارد. نمایش درباره 9بازیگر است که مخاطب باید از بین آنها دو نفر را انتخاب کند، دو نفری که قرار است در نمایش بعدی گروه و همینطور دو سریال ایفای نقش کنند. به همین دلیل رقابت بین بازیگران جدی است. در این فرصت با «آروند دشتآرای» درباره این نمایش صحبت کردهایم و او درباره چالشهای اجرا بردن چنین نمایشی به «صبحنو» چنین میگوید:
ساعت ۸صبح دیروز استانداری تهران در خبری اعلام کرد که مدارس استان تهران در مقاطع پیشدبستانی، دبستانها و مدارس استثنایی به علت آلودگی هوا تعطیل هستند. این در حالی است که از روز گذشته هیچ خبری مبنی بر تعطیلی احتمالی مدارس هم منتشر نشده بود. تعطیلی مدارس پیشدبستانی و دبستانهای استان تهران آن قدر دیر، درحالی اعلام شد که بسیاری از خانوادهها فرزندان خود را پیش از آن راهی مدارس کرده بودند و برخی کلاسهای درس آغاز شده بود. علاوهبر دانشآموزان و معلمان، وزارت آموزشوپرورش نیز از این خبر ناگهانی غافلگیر شده بود؛ بهگونهای که روابطعمومی آموزشوپرورش نیز از این تعطیلی اطلاعی نداشته است. جدای از آنکه اعلام دیرهنگام تعطیلی مدارس برای سلامت دانشآموزان خطرناک است. از سوی دیگر، خانوادههای زیادی بهواسطه اعلام دیرهنگام این خبر سردرگم شده و تکلیف خود را نمیدانستند. «علی تیرگیرخلیفه»، معاون رسانه مرکز اطلاعرسانی و روابطعمومی وزارت آموزشوپرورش با بیان اینکه موضوع تعطیلی مدارس خیلی دیر اعلام شده و امکان هرگونه هماهنگی را از ما گرفته است، گفت: تعطیلی مدارس را زمانی اعلام کردند که بسیاری از خانوادهها فرزندانشان را راهی مدرسه کرده بودند. کار به جایی رسید که وزیر آموزشوپرورش عذرخواهی کرد و معاون عمران استاندار توضیح داد. اما این تعطیلی ناهماهنگ سردرگمی والدین و دردسر برای مدارس را رقم زد.
ارزش و اهمیت آبهای مرزی و مشترک بر هیچکس پوشیده نیست. ابزار احقاق این حق، دیپلماسی آب است و کشورها همواره در راستای دریافت حقآبه خود از کشورهای دیگر بر تقویت دیپلماسی خود تاکید دارند. یک کارشناس آب درباره این موضوع میگوید: دیپلماسی آب فقط مذاکره مستقیم نیست، دیپلماسی آب درازمدت و چندوجهی است. با شدت گرفتن تغییرات اقلیمی و گسترش خشکسالی، ارزش آب روزبهروز بیشتر میشود و حتی ممکن است جنگهای آینده بر سر آب اتفاق بیفتد. در این شرایط، توجه و اهمیت دادن به موضوع آبهای مشترک و مرزی از ارزش بالایی برخوردار است. کشور ما با مساحت بالایی که دارد، در نقاط مختلفی آب خود را با همسایگان تقسیم میکند و برای تصمیمگیری درباره این آب باید دیپلماسی آب محقق شود. آنچه اکنون میتواند شرایط را برای رود ارس در آینده به مخاطره اندازد، تغییر وضعیت در سرچشمههای این رود است که بیشتر در مناطق شرقی ترکیه قرار دارد. از قضا در این رابطه نیز دولت ترکیه چند سالی است در راستای طرح «پروژه شرقی آناتولی» موسوم به «داپ» در زبان ترکی استانبولی (Do-u Anadolu Projesi) به جلوگیری و خروج آب از این کشور با احداث سدهای بزرگ در سرچشمههای رود ارس اقدام کرده است. پروژه جنوبشرقی آناتولی نیز در کشورمان به نام طرح گاپ شناخته میشود که عمدتا سدسازی بر سرشاخههای دجله و فرات است. مرزهای شمالغربی کشورمان در همسایگی با آذربایجان، ارمنستان و ترکیه برای سالهای متوالی از کمچالشترین مرزهای ایران بود. تغییرات بنیادینی، چون فروپاشی شوروی نهتنها مشکلی ایجاد نکرد، بلکه مزیتهای راهبردی نیز برای ایران به همراه آورد.