برای کابلدزدها، نوع کابل تفاوتی ندارد، آنها تنها میدزدند و میدزدند، برای آنها کابلهای برق و مخابرات توفیری ندارد، شیوه سرقت خیلی ساده است و نقشه پیچیدهای ندارد، کابلها هوایی یا زمینی هستند و با قطع دو سر کابل در نیمهشب و در جادههای فرعی، سارقان در ظرف چند ساعت، صدها و شاید هزاران متر کابل کاسب میشوند .
با کابلها چه میکنند؟
سارقان با قیچیهای بلند آهنبری عایقکاری شده، کابلها را برش میزنند و بعد از سرقت با سوزاندن روکش، مس بهجامانده را با قیمتهایی بیش از کیلویی ۱۷۰هزار تومان به مالخران میفروشند و به این ترتیب میلیاردها ریال به شرکت برق و مخابرات خسارت میزنند.
بررسیهای پلیسی نشان میدهد که سارقان حرفهای کابل در هر بار سرقت، تا سه کیلومتر کابل برق را به یغما میبرند و خسارات سنگینی را رقم میزنند.
سارقان چه کسانی هستند؟
درصد بالایی از سرقت کابلها از کابلهای فشار قوی برق صورت میگیرد که قطع کردن کابلها مهارت بسیار بالایی میطلبد، مرور بسیاری از اخبار سرقتها نشان میدهد که سارقان افراد آشنایی با این حوزه هستند، کارگران سابق اخراجی، پیمانکاران و افراد مطلع در این زمینه بخش مهمی از این گروه از سارقان را تشکیل میدهند.
در سرقت گسترده کابلهای برق در غرب مشهد که در جریان آن، سارقان بیش از 50کیلومتر کابل برق را به سرقت برده بودند، مشخص شد که سرکرده باند سرقت، پیمانکار سابق شرکت برق بوده که سه سال قبل اخراج شده است.
سرکرده این باند سرقت میلیاردی که آبانماه پارسال دستگیر شد، در بازجوییها به ماموران پلیس گفت که مدتی قبل نیز با همین جرم دستگیر شده و چهار سال زندان تعلیقی دارد اما پس از آزادی از زندان با آشنایی و تبحری که در این زمینه داشته، باند سرقت از دکلهای برق فشار قوی را تشکیل داده است.
تلههای مرگ برای سارقان
سارقان کابلها، در این نوع از سرقت، با اندک اشتباهی بهراحتی طعمه شده و با جراحتهای سنگین و سوختگیهای وحشتناک روبهرو میشوند، بعضی از آنها هم در این راه جان میبازند، درست مثل سارقی که آذرماه گذشته هنگام سرقت کابل در سمنان دچار برقگرفتگی شده و جان باخت .
شاهدان حاضر در حادثه، ماجرا را این گونه روایت کردند که درحال عبور از محل متوجه نور و شعلههای آتش کنار جاده شدهاند که از داخل خودرو قابل رویت بود، با توقف در محل، آنها متوجه جسد مردی شدند که در میان شعلههای آتش درحال سوختن بود.
حریق با تلاش مردم خاموش شد و در بررسیها مشخص شد که این فرد که جوانی 03ساله بوده، هنگام کابل دزدی دچار برقگرفتگی شده و جان باخته است، سوختگی جسد به حدی شدید بود که هویت مرد جوان قابل شناسایی نبود . این تنها یکی از موارد مرگ سارقان کابل است که هر هفته در سراسر کشورگزارش می شود.
خسارات سنگین
سرقت کابلها، علاوه بر آنکه خسارتهای سنگینی را به صنعت برق و مخابرات کشور وارد میکنند، جامعه را نیز با مشکلات بسیاری مواجه میسازند؛ خساراتی که گاه دهها برابر بیشتر از خسارتهایی است که به ادارات برق و مخابرات وارد شده است.
مدارس مجازیای که تعطیل میشوند
علیرضا هاشمی - مدیرعامل شرکت مخابرات خراسان شمالی- با اشاره به اینکه روزانه تلفنهای منزل ۵۰۰ تا ۶۰۰نفر در این استان بهعلت دزدی از شبکههای هوایی قطع میشود، میگوید: با این حساب، روزانه ADSL حدود هزار نفر از دست میرود، بسیاری از این خانوادهها دارای دانشآموز هستند که برای حضور در کلاسهای درس مجازی از اینترنت ADSL استفاده میکنند.
وی میافزاید: اگر دزدیها را بررسی کنیم به این نتیجه میرسیم که روزانه دو تا سه دبیرستان مجازی به همین علت تا زمان بازسازی مجدد تعطیل میشوند. علاوه بر آن در برخی مسیرها، دزدیها در چند مسیر انجام شده و دیگر برای شرکت مخابرات صرف نمیکند دوباره آن قسمت را بازسازی کند. مدیرعامل شرکت مخابرات خراسان شمالی میافزاید: درحالحاضر بهعلت تحریمها در شرایط سختی قرار داریم و تامین منابع مالی برای خرید سیم و کابل و تهیه آنها بهسختی انجام میشود.
بیمارستان در خاموشی
سرقت کابلهای برق علاوهبر آنکه باعث ایجاد مشکلات فراوان برای خانوادهها شده و کسبوکارها را با مشکل روبهرو میکند در مواردی نیز جان انسانها را به خطر میاندازد. در حادثه سرقت کابلهای برق در شهرستان اهواز که پانزدهم خردادماه پارسال رخ داد، آتشسوزی پایه برقی در قسمت پشتی برق منطقهای کیانآباد، خسارت زیادی به شبکه وارد کرد و باعث شد برای مدتی برق بیمارستان آریا و بخشی از منطقه کیانپارس قطع شود.
چه میشود کرد؟
با آنکه در ماههای گذشته، تیمهای حرفهای از ماموران پلیس، بازرسی سازمان برق و مخابرات با انجام گشتهای متعدد، عملیاتهای گستردهای را برای دستگیری سارقان کابلهای برق آغاز کردهاند اما هنوز هم سرقت کابلهای برق یکی از معضلات مهم کشور است.