میلاد نجفی / «مرگ» و عالم پس از آن بهعنوان یکی از خاصترین و سوالبرانگیزترین مفاهیمی است که بشر از هزاران سال قبل با آن درگیر بوده است. هر فرد بسته به نوع آیین و اعتقادش نگاه خاصی به این مفاهیم دارد. در ادیان ابراهیمی -خصوصا شرع مقدس خودمان- توجه ویژهای به مساله شده و به نوعی «مرگ»، «معاد» و از این دست مسائل، پایه تمام مناسک و برنامه زندگی دینداران عنوان شده است. اگر از آیات و روایاتی که سندی قطعیاند، بگذریم، همواره در طول سالیان مختلف، افرادی باواسطه یا بیواسطه روایتهایی از مرگ، مرگ تقریبی، مرگ موقت یا چیزهای دیگری که دراین دایره قرار میگیرند، بیان کردهاند. از آنجایی که تجربه مرگ با هر کیفیتی، یک اتفاق کاملا شخصی است که نمیتوان با یک فرمول مطلق تصویرش کرد، صحتسنجی برخی ادعاها کار آسانی نبود؛ البته در بین روایتهایی که در طول تاریخ بیان شده، آن دسته روایتهایی که به واسطه علما به دست ما رسیده قابل اعتناست و همواره مورد بحث و نظر اهل نظر بوده است.
مذاکرات هستهای حالا چند هفتهای است که بلاتکلیف مانده است؛ مذاکراتی که در فرازهایی از دوره خود در زمان عراقچی و باقری نهتنها به توافق نهایی نزدیک بوده است، بلکه اظهارنظرها در داخل و خارج حکایت از نهایی شدن آن داشت. حالا اما شرایط متفاوت شده است و برخلاف مثبتاندیشی گذشته، آینده روشنی برای آن متصور نیست.در این میان، باقری که در گذشته در انتقاد از برجام ید طولایی دارد، حالا با حضور در دولت جدید سکاندار روندی است که باید منافع حداکثری ملت ایران را که بارها ازسوی مقامات ارشد کشور مورد تاکید قرار گرفته است، در میز مذاکره تامین کند. هرچند فرار از رسانهها و انتشار اخبار ازسوی طرفهای دیگر بارها نخبگان رسانهها را به انتقاد از وی واداشت اما این رویه نهتنها تغییر نکرد، بلکه هنوز هم شاهد توضیحی برای افکارعمومی ازسوی تیم مذاکرهکننده نیستیم.
مرضیه کیان / نشست خبری سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران شنبه هفدهم اردیبهشت ۱۴۰۱ با حضور یاسر احمدوند، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس نمایشگاه کتاب تهران، علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و قائممقام سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و محمدصادق علیزاده، مسوول ستاد خبری این نمایشگاه در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
با طولانی شدن جنگ در اوکراین و افزایش بهای نفت به بالاترین حد در 14سال اخیر رسانده است. قیمت نفت با بیاعتنایی به رشد اقتصادی جهانی و متمرکز شدن بر چشمانداز عرضه بهعلت تحریمهای اتحادیه اروپا علیه نفت روسیه، به بالای 113دلار رسیده که اقتصاد غرب را دچار آسیب کرده است. سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام و همپیمانانش موسوم به اوپکپلاس نیز با نادیده گرفتن درخواست کشورهای غربی مبنی بر افزایش تولید، تصمیم گرفتند تا در ماه ژوئن همچنان روند 432هزار بشکه در روز را ادامه دهند. حال آمریکا که بهطور فزایندهای نگران افزایش تورم و نرخ بنزین است تصمیم گرفته با تصویب طرحی در کنگره، سازمان کشورهای صادرکننده نفت یا اوپک را هدف قرار دهد و هرگونه افزایش قیمت ازسوی این کشورها را پیگیری قضایی کند. آمریکا با این قانون قصد دارد از مصرفکنندگان و مشاغل آمریکایی در برابر افزایش قیمت بنزین محافظت کند.
فائزه مومنی / اختلاف قیمت آرد در کشور و آن سوی مرزها باعث قاچاق این محصول شده بود که این مشکل با آزادسازی نرخ آرد صنف و صنعت برطرف میشود اما با اجرای آن شاهد تغییر قیمت نان فانتزی و ماکارونی هستیم. اوایل اردیبهشتماه بود که نرخ جدید آرد صنف و صنعت براساس درخواست وزارت جهاد کشاورزی و تایید سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان اعلام شد. درواقع نرخ آرد 18درصد سبوسگیریشده بهازای هر کیلو 15هزار و 700تومان، آرد 21درصد سبوسگیریشده 16هزار تومان و آرد 27درصد سبوسگیریشده 16هزار و 900تومان تعیین شد. از چند روز اخیر که نانوایان فانتزی و کارخانههای تولید ماکارونی، آرد را به نرخ آزاد خریداری و محصول نهایی را نیز به نرخ آزاد به فروش رساندند، تکانههای شفافسازی ارز ۴۲۰۰تومانی در بخش نان واکنشبرانگیز شد. این گرانی باعث نارضایتی مردم شده است و دولت اعلام کرده این افزایش تغییری در نرخ نان ایجاد نمیکند. وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد؛ یارانهای بهمنظور جبران افزایش قیمت آرد به مردم خواهیم داد که بیش از هزینهای است که به آنها تحمیل شده است اما با وجود اظهارات ساداتینژاد، قیمت نان که به تبع افزایش قیمت آرد بوده، بسیار زیاد شده است، بهطوریکه شهروندان از خرید پنج عدد نان به قیمت 45هزار تومان خبر میدهند. مسوولان جنگ روسیه و اوکراین را یکی از دلایل عمده این موضوع میدانند. وزیر کشاورزی اعلام کرده است: درحالحاضر هیچ کاشتی در اوکراین انجام نمیشود و سال آینده بحران غلات ادامهدار خواهد بود. اما کارشناسان قاچاق را دلیل بزرگتری برای این کمبود میدانند؛ موضوعی که «صبحنو» در گفتوگو با آنها آن را بررسی میکند.
حامد فرحبخش / ساعت چهار صبح، چهار سارق در روستای «کلان ظهور» شهرستان دلگان درحال سرقت کابل برق هستند که ناگهان اهالی محل متوجه شده و با سارقین درگیر میشوند، درگیری منجر به تیراندازی طرفین با سلاح گرم میشود که در جریان آن، یک سارق و یک نفر از اهالی روستا کشته شده و یک نفر دیگر مجروح میشود. پس از این درگیری و در پی اختلافات طایفهای، افرادی ناشناس در روستای محمدان شهرستان بمپور به یک خودروی پژو405 تیراندازی میکنند که این درگیری دنبالهدار، منجر به قتل سه نفر دیگر میشود، کار به گروگانگیری و درگیریهای بعدی کشیده می شود و... درنهایت در این حادثه کابلدزدی و بعد از آن، شعلهور شدن آتش اختلافات طایفهای، متاسفانه 6نفر کشته و چند نفر مجروح میشوند. نهم اردیبهشتماه 1401، روزی خونبار در پروندههای «سرقت کابل» بود که بار دیگر کابل دزدی را به تیتر اول بسیاری از روزنامهها و خبرگزاری کشور تبدیل کرد؛ معضلی که حالا به یک مشکل بزرگ در سراسر کشور تبدیل شده است.