جواد بخشی / گرانی باز هم مردم را نسبتبه آینده نگران کرده است؛ گرانیهایی که با حذف ارز ترجیحی آرد صنعتی، قیمت برخی کالاها مانند نانهای حجیم و ماکارونی را به پرواز درآورد. هرچند با عدم اقدام تبیینی و ضعف در اطلاعرسانی این موضوع به مردم، جامعه نسبتبه گران شدن غیرقابل تصور نان سنتی نیز نگران شد اما درنهایت این اخبار تکذیب شد. حذف ارز ترجیحی اما موضوعی است که در دو سال گذشته بارها به آن پرداخته شده و دولت روحانی که خود ایجادکننده این وضعیت بوده است، هیچ اقدامی در جهت حذف آن در ابتدای سال گذشته انجام نداد و درنهایت با تغییر دولت تا پایان سال گذشته ارز ترجیحی کالاهای اساسی حفظ و به سال 1401 موکول شد. تداوم تخصیص یا حذف ارز ترجیحی در ماههای ابتدایی استقرار دولت سیزدهم مورد بحث دولت و مجلس بود؛ البته از یكسو دولت تمام تلاش خود را برای حذف آن از نیمه دوم سال گذشته به كار گرفته بود كه درنهایت با توجه به تبعات آن به نتیجه نرسید و از سوی دیگر، دولت در لایحه بودجه سال جاری ادامه تخصیص آن را متوقف كرد؛ این موضوع نیز فرازونشیبهایی در پی داشت. البته سید ابراهیم رئیسی صبح روز یکشنبه 19دی سال گذشته، در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و در دفاع از لایحه بودجه سال1401، تکلیف را مشخص کرد و گفت که ما نمیتوانستیم به اقتصاد کشور و بازار و زندگی مردم شوک وارد کنیم، موضوع را در جلسات کارشناسی بررسی کردیم و مقرر شد در چند ماه آتی ارز ترجیحی ادامه پیدا کند و بعد برای جبرانش تمهیداتی اندیشیده شود.
فائزه مومنی / گرانی ماکارونی، روغن و نان فانتزی و البته کمیاب شدن دو قلم اول طی چند روز اخیر اعتراض بسیاری از شهروندان را به دنبال داشت. گرچه مسوولان عواملی همچون جنگ روسیه و اوکراین، احتکار و قاچاق و حذف ارز ترجیحی را عامل افزایش قیمتها میدانند اما مردم معتقدند اگر قاچاق و احتکاری هم اتفاق میافتد، باید ازسوی دولت نظارت صورت گیرد. همزمان ابتدای سال جاری بود که دولت مجوز افزایش قیمت گندم و آرد را ارائه داد، اکنون نیز این دولت است که در مقابل خواست کارخانهداران مبنی بر گرانی ماکارونی و محصولات آردی کوتاه آمد. گرچه وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد این افزایش قیمتها با پرداخت یارانه حل میشود اما به نظر میرسد مردم تا حدودی به یارانهها نگاه تردیدآمیز دارند. درواقع شهروندان بیش از آنکه به دنبال یارانه باشند، خواهان تثبیت قیمتها و کنترل تورم هستند. به اعتقاد مردم پرداخت یارانه سبب افزایش نقدینگی خواهد شد و بعد از مدتی، پولی که دولت میدهد نیز بیارزش شده و تناسبی با افزایش قیمت کالا ندارد. همزمان وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد که «دولت از پایان سال گذشته تمهیدات لازم را برای تامین ارز علیرغم سختیها اندیشیده است تا فراوانی داشته باشیم. درحالحاضر نیز هیچ کمبودی در کالاهایی مانند ماکارونی، غلات، نهادههای دامی و روغن در کشور وجود ندارد.» اما گزارشهای میدانی «صبحنو» نشان میدهد که با کمبود روغن مواجهیم. ماکارونی هم در قفسههای برخی مغازهها کم تعداد است و در برخی مغازه ها هم از آن خبری نیست و ساندویچیهای شهر با زدن کاغذی مبنی بر اینکه «در پی گرانی نان، قیمت ساندویچ افزایش پیدا کرده است» سعی میکنند ترکشهای گلایههای مردم را از خود دور کنند.
یکی از فرازهای پربازتاب بیانات اخیر رهبر انقلاب در دیدار با دانشجویان، توصیه ایشان درخصوص چگونگی مطالبهگری دانشجویان بود؛ ایشان فرمودند: «مطالبهگری شما بهگونهای باشد که هم در بیان صورت مسائل و هم در مقام ارائه راهحلها، با دشمن مغرض، مخرج مشترک پیدا نکنید.»
حنیف غفاری دکترای روابط بینالملل
روحالله فرقانی / «فرصتی برای تغییر»، کلیدواژه این روزهای انتخابات پارلمانی لبنان که ازسوی گروههایی وابسته سیاسی به غرب و کشورهای عربی مرتجع از سه سال پیش در لبنان شکل گرفته که بهدنبال وابستگی بیشتر بیروت به خارج از این کشورند و تلاش دارند تا به هر ابزاری که شده مقاومت را از گردونه پارلمان لبنان خارج سازند. موضوعی که «صلاح فحص»، کارشناس لبنانی در گفتوگو با روزنامه «صبحنو» بر آن تاکید دارد و میگوید: هر چهار سال در لبنان انتخابات مجلس داریم اما این دوره نسبتبه دورههای دیگر متفاوت است. گویا میخواهند مقاومت را تضعیف و از گردونه خارج کنند. از سه سال پیش برنامههایی ریختند و نگاه میکنند. کشورهای عربی مرتجع و غربی آنقدر با رسانههایشان تلاش میکنند تا بهگونهای توجیه کنند که مشکلات اقتصادی و اتفاقات سیاسی متوجه مقاومت لبنان شود. میخواهند با رسانههای تبلیغی ای که در دست دارند، نظر مردم را نسبتبه مقاومت لبنان عوض کنند و هواداران آن را کاهش دهند اما اینگونه نخواهد شد.
«عدم دستیابی به توافق با ایران درباره برنامه هستهای بعید نیست»؛ گزارهای که این روزها ازسوی مقامات آمریکایی به گوش میرسد. اخباری که حاکی از شکست در مذاکرات وین دارد. بااینحال همچنان اعضای تیم مذاکرهکننده ایرانی از اظهارنظر پیرامون مذاکرات خودداری میکنند و خبرها و تفسیرهای یکطرفه مقامات غربی بر سرنوشت این مذاکرات سایه افکنده است.
سالهاست که ماه مبارک رمضان در کنار جایگاه رفیع معنویاش، در رسانه ملی هم در کنار ایام عید نوروز، جزو مهمترین فصلهای سیما به حساب میآید. مدیران و برنامهسازان رسانه ملی، ماههای منتهی به ماه رمضان را برای برنامهریزی، طراحی و ساخت سریالها و ویژهبرنامهها سپری میکنند. معاونت سیما، معارف، گروههای فیلم و سریال و... برنامهریزی گستردهای در این زمینه انجام میدهند. کافی است که یک جستوجوی ساده انجام بدهید تا متوجه شوید که بسیاری از سریالها و برنامههای موفق تلویزیون در دو دهه اخیر محصول تولید و پخش در ماه رمضان بوده است. به نوعی میتوان گفت که دیگر این ماه عزیز خودش به یک فصل برنامهسازی تبدیل شده است؛ البته به دلیل حساسیتها و همچنین حجم کار، تمام تولیدات تلویزیون در رمضانهای سالهای اخیر با اقبال روبهرو نشده و برخی از آنها با شکست مواجه شدهاند.
سالهاست بازار مسکن وضعیت ناگواری دارد. تاکنون راهحل درستی برای این مساله ارائه نشده است. با نرخ تورم این نیاز حیاتی هر فرد تغییر میکند و کسی نمیداند مقصد این بازار به کجا خواهد بود. مرکز آمار ایران تورم مسکن در سال گذشته را ۳۳درصد اعلام کرد درحالیکه بانک مرکزی آمار رشد نقطه به نقطه قیمت مسکن در اسفند ۱۴۰۰ نسبت به اسفند ۱۳۹۹ را ۱۶درصد اعلام کرده بود. همچنین مرکز آمار در گزارش تورم بازار مسکن در سال۱۳۹۹ این نرخ را ۸۲درصد عنوان ولی بانک مرکزی تورم نقطه به نقطه مسکن در اسفند ۱۳۹۹ نسبتبه اسفند ۱۳۹۸ را حدود ۹۴درصد (۹۳.۷) درصد اعلام کرده بود. بانک مرکزی در گزارش خود مدعی شده که رشد ۱۶درصدی قیمت مسکن کاهش چشمگیری در سال ۱۴۰۰ نسبتبه سال قبل از آن داشته ولی مرکز آمار این شاخص را دو برابر اعلام کرده که با آمار بانک مرکزی تفاوت زیادی دارد. برخی کارشناسان اقتصادی نیز میزان تورم مسکن در سال گذشته را بیش از آمار مرکز آمار و تا حدود ۴۰درصد اعلام میکنند. در روزهای اخیر نیز با موج گرانیها مواجه شدهایم که به مصالح ساختمانی خصوصا سیمان و میلگرد کشیده شده و افزایش قیمت مسکن نوساز را در پی خواهد اشت. بااینحال برخی کارشناسان اقتصادی مدعی روند باثبات قیمت مسکن و عدم افزایش آن را پیشبینی کردهاند.
این روزها آمار فوتشدگان و مبتلایان به کرونا کاهش یافته است. پوشش واکسیناسیون تاثیر زیادی بر کاهش آمار مبتلایان و فوتشدگان کرونا داشته است. به گفته معاون بهداشت وزیر بهداشت، ۸۰ تا ۸۵درصد مرگها و بستریهای کرونایی مربوط به کسانی بود که واکسن نزده بودند اما طبق پیشبینی سازمان جهانی بهداشت، اگر شیوهنامهها رعایت نشوند در تابستان با موج جدید کرونا مواجه خواهیم شد.