انتخابات لبنان بهدلیل وجود نظام طایفهای و قرارداد طائف عربستان که این نشست بعد از جنگ داخلی این کشور برگزار شد، بین ادیان مختلف تقسیم شده است. اگر دقیقتر بخواهیم بگوییم از 128کرسی مجلس؛ 64کرسی برای مسلمان و 64عدد برای مسیحیهاست. در بین مسلمانان هم کرسیها بین شیعیان و اهل سنت تقسیم شده و هر کدام 27صندلی دارند. اما در بین مسیحیان، مارونیها 34صندلی داشته و الباقی بین فرقههای دیگر پخش شده است.
عمر هر دوره مجلس لبنان 6سال است و رییس مجلس، رییسجمهور و نخستوزیر از درون همین مجلس انتخاب میشوند که طبق قانون هر فرد نمیتواند بیش از یک دوره رییسجمهور شود. در انتخابات اخیر لبنان سهمیلیون و 750هزار لبنانی حق رأی دارند که 83هزار نفر از آنها خارج از لبنان سکونت داشته و رأی خود را به صندوق خواهند انداخت. منطقه جنوب دوم با 460هزار نفر واجد شرایط رأی و منطقه اول جنوب با 122 هزار رأیدهنده بیشترین و کمترین میزان واجدان شرایط را دارند.
در دوره قبل انتخابات که در سال2018 برگزار شد 49.2درصد مردم این کشور در انتخابات شرکت کردند که طی آن 6نفر از زنان به مجلس راه یافتند. جریان آزاد مسیحی با هدایت میشل عون، رییسجمهور فعلی لبنان، بزرگترین حزب سیاسی پارلمان کشور در دوره قبل بود. از طرفی حزبالله لبنان هم در دوره قبل 13کرسی کسب کرد. از سال 2005 تاکنون، انتخابات در لبنان به دو بلوک 14مارس یعنی گروههای نزدیک به غرب و آمریکا نظیر المستقبل، کتائب، قوات البنانیه، سوسیالیست ترقیخواه و 8مارس یعنی جریان مسیحی آزاد ملی، حزبالله لبنان، جنبش امل، المرده و ... تقسیم شده است.
انتخابات آینده لبنان متاثر از حوادث منطقه و درگیریهای داخلی این کشور، اهمیت زیادی پیدا کرده است.
اما در ادامه نگاهی داشته باشیم به تقسیم حوزههای انتخابیه در لبنان:
از میان 15حوزه انتخابیه در لبنان، حوزه منطقه چهار جبل با 13کرسی و منطقه اول جنوب با پنج کرسی، به ترتیب بیشترین و کمترین صندلیهای مجلس را به خود اختصاص خواهند داد. همچنین ناحیه 2 و 3 جنوب و بقاع، پایگاه اصلی رأی حزبالله و جنبش امل است. منطقه شمال دوم نیز پایگاه رأی اهل سنت است. کرسیهای منطقه جبل و اول بیروت هم از قدیم متعلق به مسیحیها و مارونیها بوده است.
یادآوری این نکته ضروری است که هیاتوزیران لبنان برای برگزاری منظم و با امنیت انتخابات کمیتهای عالی تشکیل داده است تا انتخابات در امنیت کامل برگزار شود. همچنین دولت لبنان تمهیداتی برای برقراری برق در زمان انتخابات نیز اندیشیده است.
از سویی دیگر، برخی از جریان اهل سنت نظیر المستقبل به رهبری سعد حریری ابتدا اعلام کرد که در انتخابات شرکت نخواهد کرد ولی در هفتههای گذشته با بازگشت سفیر عربستان به بیروت این موضوع تقریبا منتفی شده و به نظر میرسد آنها قصد دارند با قدرت برای کسب کرسیهای بیشتر وارد عرصه شوند. حزبالله لبنان اما از همان ابتدا اعلام کرد که با هدف خدمت به مردم مشارکت حداکثری در انتخابات خواهد داشت. برای پیشبینی نتایج انتخابات لبنان هنوز زود است و باید منتظر ماند تا دید مردم این کشور در زمان بد اقتصادی و مشکلاتی نظیر کمبود؛ برق، آب و گاز تا چه اندازه درکنار کشور خود میمانند.