«شی یین هونگ»، استاد روابط بینالملل در«دانشگاه رنمین» در پکن گفت: «چین و ایران موضع مشابهی در حمایت از روسیه در زمینه اوکراین دارند و از سال2019 تاکنون سه رزمایش دریایی با روسیه انجام دادهاند». به گزارش مورنینگپست، ایران همچنین در تلاش برای خرید تسلیحات از روسیه ازجمله جنگندههای «سوخو» و سامانه دفاع موشکی «اس-400» است. سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری، رییس ستادکل نیروهای مسلح عصر دیروز در حاشیه دیدار با وزیر دفاع جمهوری خلق چین در جمع خبرنگاران اظهار داشت: روابط نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در سالهای اخیر رو به توسعه بوده است و تاکنون رزمایشهایی را بهطور مشترک در دریای عمان برگزار کردهایم.
وی افزود: در دیدار امروز با وزیر محترم دفاع چین توافق شد تا در حوزه برگزاری رزمایشها، تبادل تجربیات، مباحث آموزشی و سایر زمینههای مشترک میان نیروهای مسلح دو کشور همکاریهای دوجانبه توسعه یابد تا بتوانیم امنیت بهتری را برای مناطق تحت حاکمیت هر دو کشور تامین کنیم.
روابط نظامی چین و جمهوری اسلامی ایران راهبردیترین بخش از روابط دو کشور است که همواره حساسیت، نگرانی و واکنش آمریکا را بهدنبال داشته است. چین در روابط نظامی با ایران از جایگاه ویژهای برخوردار است. همکاریهای نظامی این کشور با ایران از زمان جنگ عراق علیه ایران آغاز شد؛ یعنی زمانی که تهران بهدلیل تحریمهای آمریکا و عدم تمایل شوروی به فروش تسلیحات، بهشدت بهدنبال بازار تسلیحاتی مستقل از دو ابرقدرت زمان بود تا نیازمندیهای تکنولوژیک و تسلیحات متعارف پیشرفته خود را برطرف سازد. در بررسی ابعاد سفر وزیر دفاع چین به ایران نیز بیش از هر چیز توجه به اهدافی که دو کشور در توسعه همکاریهای نظامی و دفاعی دنبال میکنند، قابلتوجه به نظر میرسد. ایران و چین بهعنوان دو قدرت منطقهای، دارای ظرفیتهای دفاعی بومی قابلتوجهی هستند که همافزایی در توسعه این توانایی میتواند مولفهای مهم در مسیر پیگیری اهداف دفاعی دو کشور باشد. به بیان دیگر، با توجه به سوابق همکاریهای دفاعی و تسلیحاتی و تمایل دو کشور به احیای روند گذشته، پایهگذاری مناسبات جدید در این بخش یکی از اولویتهای مهم بخش دفاعی محسوب میشود. از سوی دیگر، مجموعه تحولات پس از اخراج آمریکا از منطقه (ازجمله خروج از افغانستان) مبین این واقعیت است که واشنگتن با مشارکت لندن بهدنبال پایهگذاری مناسبات نظامی جدید در منطقه با هدف مهار کشورهای مستقل و ارائه نقش جدید به رژیمصهیونیستی برای اجرای ماموریتهای نیابتی است. بر همین اساس وحدت کشورهای مخالف یکجانبهگرایی آمریکا و نظم جهانی موجود، میتواند موجب شکست پروژههای آمریکا و متحدان آن شود و راه را برای نظم و مناسبات جدید هموار کند.