در قالب تفاهمنامهای با وزارت نفت مکلف شده امور همچون کاهش مصرف سوخت و در پی آن کاهش آلایندگی در تهران را دنبال کرده و بهازای این اقدامات از تسهیلات موجود در قانون استفاده کنیم و از سوی دیگر، بحث توسعه فناوریهای نوین و توسعه دانشبنیانها را پیگیری کنیم.
تفاهمنامه با وزارت نیرو، سومین تفاهمی است که زاکانی خبر آن را به اعضای شورا داد. طبق گفته او، یک سطح آن ناظر بر حوزه انرژی و برق است که شامل بازبینی پستهای برق در سطح شهر تهران میشود و سطح دیگر ناظر بر مصرف انرژی در سطح شهر با بازبینی روشنایی معابر خواهد بود که مقرر شده ظرف دو سال تغییر کند و لامپهای ۱۴۰واتی به ۲۰واتی الایدی تبدیل شوند. کل هزینههای این بخش ازسوی شرکتهای مرتبط تامین میشود که بهواسطه صرفهجویی منابع لازم برای تامینکنندگان این طرح فراهم خواهد شد. همزمان در بحث جمعآوری آبهای سطحی نیز با توجه به اینکه منطقه۲۲ در حوزه شبکه فاضلاب از عقبافتادگی جدی رنج میبرد مقرر شده چهار نقطه را برای احداث ایستگاههای بازچرخانی آب در اختیار وزارت نیرو ازسوی شهرداری تهران قرار داده شود. استفاده از پساب برای آبیاری فضای سبز و ترمیم شبکه آبرسانی شهر تهران نیز از دیگر وعدههایی بود که زاکانی در توافقش با وزارت نیرو مطرح کرد.
تفاهمنامه شهرداری با نیروهای مسلح درباره پادگانهای ۰۶، دوشانتپه و کوهک از دیگر وعدههای شهردار تهران که در قالب یک کارگروه پیگیری خواهد شد.
زاکانی همچنین گفت که با بنیاد مسکن نیز تفاهمنامهای به امضا رساندیم تا ۱۰هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده ساخته شود. کلنگزنی چهارهزار واحد قبل از عید انجام شده و ۱۰هزار واحد دیگر نیز تا خردادماه سال جاری کلنگزنی خواهند شد. تفاهمنامهای نیز با بنیاد مستضعفان برای ساختوساز و توسعه شهر تهران منعقد شده و تفاهمنامهای نیز با ستاد اجرایی خواهیم داشت تا از ظرفیتهای آن برای توسعه شهر تهران بهره بگیریم.
او گفته با وزارت بهداشت نیز تفاهمنامه امضا کرده است. به گفته زاکانی، ازآنجاییکه تهران از بُعد بهداشتی شهر فقیری است. میزان خدمات بهداشتی که به شهروندان ارائه میشود قابل پذیرش نیست؛ لذا قرارگاه سلامت شکل گرفت و مقرر شد کار مشترکی انجام شود تا بعد بهداشتی در تهران تقویت شود.
دولت هزینه پایتخت بودن تهران را بپردازد
همزمان اما برخی از اعضای شورا نسبتبه این اظهارات واکنش نشان دادند. احمد صادقی، رییس کمیته شفافیت از اقدامات زاکانی تقدیر کرده و گفت که دولت باید هزینه پایتخت بودن تهران را بپردازد. اما ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران بر این باور بود که امضای تفاهمنامه ضمانت اجرا ندارد و همزمان این تفاهمنامهها نباید سبب شود که کاری به کارهای شهرداری اضافه شود.
قبل از امضای تفاهمنامهها اعضای شورا
باید در جریان مفاد آن باشند
او ابتدا از اینکه شوراییها در جریان انعقاد این تفاهمنامه قرار نگرفتهاند انتقاد کرد و گفت: چه خوب بود قبل از امضای این تفاهم نامهها نمایندگان مردم در شورای اسلامی شهر تهران در جریان مفاد این تفاهمنامهها قرار میگرفتند و به شهرداری تهران کمک فکری و کارشناسی میکردند. آقای زاکانی گفتند ۶تفاهمنامه قطعی شده؛ یعنی تفاهمنامه با وزارت مسکن، وزارت نیرو، وزارت نفت، نیروهای مسلح، بنیاد مسکن و بنیاد مستضعفان.
تفاهمنامهها تضمین اجرایی ندارند
این عضو شورا اضافه کرد: همانطورکه میدانید تفاهمنامه هیچ مسوولیتی نمیآورد و ما هر وقت حرف زدیم راجعبه اصل تفاهمنامه حرف نداریم؛ چون میتوانید صدها تفاهمنامه امضا کنید. تفاهمنامه وقتی عملی میشود که به قرارداد تبدیل شود و ممکن است از درون یک تفاهمنامه ۱۰ تا ۲۰قرارداد بیرون بیاید و در اینجاست که تفاهمنامه خود را نشان میدهد.
اگر هدف تفاهمنامهها ایجاد قرارگاه است، چرا همه مسوولیتها برعهده شهرداری است؟
به گفته او، جای تشکر دارد که امروز گزارش شفاهی و کلی این تفاهمنامه را آقای دکتر ارائه کردند ولی واقعیت این است که تعهد دوجانبه شهرداری و وزارتخانههایی که طرف تفاهمنامه هستند علیرغم توضیحات شما هنوز برای ما روشن نشد و از طرفی ارتباط این تفاهمنامهها و قرارگاههای متعددی که در شهرداری راهاندازی شده یا درحال شکلگیری است مشخص نشد که آیا قرارگاهها برای اجرای این تفاهمنامهها راهاندازی میشوند و اگر این است چرا همه قرارگاهها با مسوولیت شهرداری شکل گرفته است؟!
امانی گفت: بهتر نیست برخی از این قرارگاهها که بار مسوولیت دولت سنگینتر است با مسوولیت وزیر مربوطه شکل بگیرد مثل قرارگاه هوای پاک یا قرارگاه حمل و نقل؟! لذا از شهردار تهران درخواست میکنم مفاد این تفاهمنامهها را به شورای اسلامی شهر تهران ارسال کند تا در کمیسیونهای تخصصی بررسی شود و نظرات پیشنهادی و تکمیلی شورا نیز در این تفاهمنامهها لحاظ شود.
نهادها در قالب قرارگاهها به هم پاسخگو هستند
اما زاکانی در واکنش به اظهارات امانی اعلام کرد که؛ تفاهمنامهها ظرفیتی را برای شهرداری تهران ایجاد خواهد کرد که در راستای آن حقوق خود و حدود خود را نیز میدانیم.
او همچنین معتقد بود که در قالب این قرارگاهها همه نهادها به یکدیگر پاسخگو هستند. به گفته زاکانی؛ برای نمونه همین قرارگاه خدمات اجتماعی است که تا عید ۷۳۰۰معتاد متجاهر به کمپها فرستاده شدهاند. درحقیقت این قرارگاهها میتواند در خروجی اتفاق مبارکی را برای مردم به همراه داشته باشد.