شلیک گاز اشکآور به سوی تظاهرکنندگان در پاریس
کلمان لانو، خبرنگار فرانسوی با انتشار تصویری در صفحه رسمی خود در توییتر گزارش داد: هزاران تظاهرکننده فرانسوی روز گذشته در پاریس علیه حزب راستگرای افراطی به خیابانها آمدند. این تظاهرات گسترده به درخواست چند اتحادیه و انجمن پس از اعلام نتایج دور نخست ریاستجمهوری فرانسه و راهیابی مارین لوپن، نامزد راست افراطی به دور دوم انتخابات برپا شد. این صدای اعتراض شهروند محجبه فرانسوی است که به لوپن میگوید چرا مساله حجاب باید وارد سیاست شود.
تظاهرات مخالفان راهیابی احتمالی مارین لوپن به الیزه
روزنامه فرانسویزبان لوفیگارو در صفحه رسمی خود در توییتر نوشت: در پاریس تظاهراتی گسترده در مخالفت با راهیابی احتمالی مارین لوپن (نامزد حزب راستگرای افراطی در انتخابات ۲۰۲۲) به کاخ ریاستجمهوری فرانسه، الیزه، برگزار شد. در چهلمین شنبه اعتراضی در فرانسه هشتگ تظاهرات ۱۶آوریل "Manifs۱۶avril#" در این کشور ترند شد.دور دوم انتخابات ریاستجمهوری فرانسه در حالی قرار است ۲۴آوریل یعنی حدود یک هفته دیگر برگزار شود که اعتراضها به هر دو نامزد در حال گسترش است، فرانسه که سالها با تظاهرات گسترده جلیقهزردها به سیاستهای دولت روبهرو بوده اکنون با اعتراضهایی جدید و بحرانی فزاینده روبهرو است.
جوانها به مکرون رأی ندادند
روند انتخابات در فرانسه در سال های اخیر به سمت كاهش مشاركت عمومی بویژه در میان طبقه جوان این كشور گرایش نشان داده است موضوعی که در این دوره از انتخابات نیز به خوبی مشهود است. تحلیل ها نشان می دهد در چند انتخابات گذشته ریاست جمهوری و شهرداری ها ،
همواره نوعی سرخوردگی از احزاب سنتی چپ و راست و بی میلی به مشاركت سیاسی در این كشور اروپای غربی رو به رشد بوده است.
نتایج انتخابات روز یکشنبه به لحاظ گرایش نامزدانی که به ترتیب بیشترین رأی را آوردند با دور اول انتخابات سال ۲۰۱۷ تفاوت اساسی نداشت. منتهی در این انتخابات صرف نظر از محوشدن رأی ۲۰ درصدی محافظهکاران، عملاً ۵۰ درصد رأیدهندگان نامزدهای چپ یا راست بیرون از مدار میانه جامعه را انتخاب کردند. نکته قابل اعتنا در انتخابات یکشنبه اختصاص یکسوم آرای فرانسویهای سنین ۱۸ تا ۳۴ ساله (بالاترین رقم) به ملانشون است. در سنین ۳۵ تا ۶۵ سی درصد آرا (بالاترین رقم) به حساب ماری لوپن ریخته شده و در سنین بالاتر از ۶۵ سال مکرون با ۴۱ درصد آرا در صدر ایستاده است. به عبارتی اکثریت جوانان و میانسالان فرانسه عملا رأی خود را به ملانشون و لوپن دادهاند، و اگر رأی اکثریت ۶۵ سالهها به بالا نبود، کار مکرون به رغم برخورداری از امتیاز رئیسجمهور بودن و دسترسی داشتن بهتر به رسانهها و امکانات تبلیغی در گرفتن جای اول زار بود. این اتفاق به تصویری از مردم فرانسه از ماکرون دارند بر می گردد. امانوئل ماکرون در نگاه مردم فرانسه
رئیس جمهور نخبگان و رئیس جمهور طبقات بالا به حساب می آید و لوپن نیز از
این تصویر سازی از مکرون برای افزایش آراء خود بهره می گیرد و بر همین اساس شعار کمپین خود را «نه به مکرون» اعلام کرده است.
بازگشت اسلامهراسی به فرانسه
بازگشت اسلامهراسی به فرانسه یکی از برجستهترین موضوعات در انتخابات ریاستجمهوری این کشور است. حضور راستگرایان افراطی و ضد مهاجران با چهره شاخصی همچون لوپن و امانوئل مکرون، بسیاری از مهاجران و بهخصوص مسلمانان را نگران کرده است. لوپن در کمپینهای انتخاباتی از ممنوعیت حجاب در مکانهای عمومی گفته و بر آن تاکید دارد.اسلامهراسی سالهاست که در جامعه فرانسه روند روبهرشدی گرفته است که با حضور چهرههای راستگرای افراطی شدت بیشتری پیدا کرده است. زمانی که در سال۲۰۱۷ ازسوی بالاترین مقام دادگاهی اروپایی وضع شد که به شرکتها اجازه میداد تحت شرایط خاص و مذکور در اساسنامه شرکت، پوشیدن هرگونه نماد مذهبی ازجمله روسری را منع کند، این قانون با استقبال گسترده راستگرایان بهخصوص «فرانسوا فیون»، نامزد انتخابات ریاستجمهوری فرانسه که موضع تندی به جایگاه اسلام در فرانسه داشت،
مواجه شد.مکرون نیز از زمانی که به قدرت رسید، رفتار متناقضی با مسلمانان داشت. اگرچه او خود را میانهرو معرفی میکرد اما اقدامات او همچون ممنوعیت حجاب برای کودکان و گسترش باور اسلامهراسی باعث شد تا محبوبیت او به کمترین درجه ممکن در میان مسلمانان برسد. بسیاری از مسمانان بر این باورند که اگر نیکولا سارکوزی، اسلامهراسی را به فرانسه معرفی کرد و فرانسوا اولاند آن را در رسانههای جریان اصلی قابلقبول کرد، مکرون، اسلامهراسی را به امری سازمانیافته تبدیل کرده است . نامزد دیگری که با مکرون به رقابت میپردازد، چهره راستافراطی، ضدمهاجر و اسلامستیزی است به نام لوپن. اگرچه، رشد لوپن تا حدی به دلیل توانایی او در تمرکز بر هزینههای زندگی و بازسازی چهره خود بهعنوان یک ملیگرا میانهرو بوده اما نگرشهای ضدمهاجر و ضد اسلامی که اغلب بهعنوان دفاع از «فرهنگ فرانسوی» جمعبندی میشود، همچنان سنگر جذابیت اوست.همین نکته نشان میدهد که سخنان تفرقهبرانگیز و ضداسلامی مورد استقبال جامعه فرانسه قرار میگیرد. به همین دلیل است که علاهبر مکرون و لوپن، سایر نامزدها از شعارهای اسلامستیزانه برای جذب آرا استفاده میکردند.نباید فراموش کرد، اسلامهراسی در فرانسه ازسوی دولتمردان این کشور تا آنجا دنبال میشود که رأی دیوان دادگستری اتحادیه اروپا علیه مسلمانان یکی از اقدامات اتحادیه اروپا علیه مسلمانان بود که مدتها پیش ازسوی اتحادیه مطرح و با استقبال برخی از کشورهای اروپایی مواجه شد. مسلمانان فرانسه با انتقاد از این دیدگاهها، نگران آینده خود در فرانسه هستند. محدودیت، سانسور، کشف حجاب و از انزوای اجتماعی در فرانسه، مسائلی است که حیات زندگی مسلمانان در فرانسه را تهدید میکند.
کریمی: مکرون شانس بیشتری دارد
«وحید کریمی»، کارشناس مسائل اروپا در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «صبحنو»
با اشاره به تظاهرات و تنشهای اخیر فرانسه، عنوان کرد: در نتایج انتخاباتی که عنوان شد و آن را به دور دوم کشاند میبینیم که 60درصد مردم به امانوئل مکرون رأی ندادند، انتخاباتی که این سوال را در ذهن تداعی میکند مکرون چگونه به دور دوم انتخابات رفته است؟ مگر انتخابات ناپلئونی بوده است. سوال که موردتوجه نسل جوان و دانشگاهی فرانسه قرار گرفت و با خود میگویند این مکانیزم برای انتخابات فرانسه جالب نیست. مکانیزمی که به گفته و تحلیل آنها باطل است، چراکه با استقبال عمومی همراه نبود. مگر میشود یک نفر با حد نصاب آرای پایین به دور دوم انتخابات راه پیدا کند. اگر هم اعتراضاتی نسبتبه انتخابات شکل میگیرد، بیشتر به همین دلیل است که انزجار خودشان را نسبتبه اینگونه موضوعات و تحولات نشان دهند، نسل جدید فرانسه به رویکردهای سیاسی کشورشان اقبال نشان نمیدهند، درمجموع میتوان گفت احوال فرانسه و چه بسا اروپا خوش نیست.این کارشناس مسائل فرانسه افزود: رویکردهای مکرون در انتخابات نشان داد که معمولا ادامه کار رییسجمهور الیزه این جنگ اوکراین شانس بیشتری دارد و به این خاطر است که در سخنان و رفتارهای انتخاباتی او موج نگرانی از جنگ اوکراین دیده میشود اما نباید فراموش کرد که اتحادیه اروپا در واگرایی و کما بهسر میبرد، چراکه بخش شرقی اروپا از آن تبعیتی ندارد. احوال اروپا خوش نیست و نسل جدید فرانسه این موضوع را در اعتراضات خیابانی خودشان نشان میدهند.
اسلامهراسی به ابزار تبلیغاتی الیزه تبدیل شده است
وی با اشاره به گسترش اسلامهراسی ازسوی مقامات فرانسه بهخصوص در انتخابات ریاستجمهوری، تصریح کرد: فرانسه اولین کشوری است که در غرب اروپا، اسلامهراسی را بسط داده است. بیتوجهی به مسلمانان و جهان اسلام به اهرم انتخاباتی در پاریس تبدیل شده است. مقامات الیزه دریافتند که میتوانند با حمله به اسلام معروفیت پیدا کنند یا با به تصویر کشیدن کاریکاتورهای ضددینی و تضاد دینی نگاهها را بهسوی خودشان جلب کنند اما شرایط کنونی متفاوت با قبل است و فرانسه دیگر فرانسه سابق نیست و اعتراضات خیابانی که این روزها در شهرهای مختلف فرانسه دیده میشود، ماهیت دیگری پیدا کرده است، در همین راستا میبینیم که هنوز هم جلیقهزردها با وجود کشته شدن دهها تن از آنها، همچنان تظاهرات و مطالبهگریهای خودشان را دارند. درواقع معترضان بهدنبال ماهیت وجودی جدیدی در فرانسه هستند که باید منتظر بود و اشکال مختلف آن را در جامعه وجودی و ساختار فرانسه دید.