قالیباف در این نشست همچنین در ادامه این بحث مصادیقی از غفلتها در گذشته را یادآور شد و براین نکته تاکید کرد که ما باید برای ساخت ایران قوی تلاش کنیم؛ لذا به تصمیمات مهم نیاز داریم در حقیقت مسائل ما روشن و راهکارها مشخص است. عوارض احتمالی هم وجود دارد. قطعا محاسنی هم در این زمینه وجود خواهد داشت، در چنین شرایطی تاخیر در تصمیم باعث تردید میشود و تردید موجب تغییر در تصمیم قبل خواهد شد؛ بنابراین تاخیر و تردید و تغییر نباید دامن جبهه انقلاب را در تصمیمات شجاعانه بگیرد.
ضرورت توجه نهادها به کارآمدی
شهامت در تصمیمگیری عنصری مهم در قانونگذاری، نظارت و اجراست که در دورههای گذشته آنطور که باید به آن توجه نشده است؛ حتی در دورههایی به امید دیگران نشستن باعث شده است تا از هر اقدام موثری در جهت حل مشکلات غفلت شود. این موضوع نباید در مجلس انقلابی و دولت مردمی تکرار شود و از همین رو، روابط متفاوتی برخلاف تصور رایج بین مجلس و دولت را رقم خواهد زد که تضمینکننده کارآمدی و بروز و ظهور وظایف قانونی نهادها خواهد بود.
کارآمدی میتواند تعیینکننده نوع روابط نهادها و بهویژه دولت و مجلس باشد. خاستگاه متفاوت افراد در دولت و مجلس نشاندهنده اختلاف سلیقههایی است که اگرچه همگی برآمده از یک جریان هستند اما به معنای این نیست که نوع رفتار و تصمیمگیری بهگونهای باشد که درنهایت جریان سیاسی را تضعیف کند.
دولت و مجلس در این دوره علاوهبر توجه به وظایف ذاتی خود باید مراقب هرگونه رفتاری باشند که منجر به ضربه دیدن جریان اصولگرایی میشود. اگر این موارد مورد غفلت واقع شود علاوهبر آسیب دیدن هر دو نهاد یعنی دولت و مجلس، مردم نیز متحمل هزینههایی خواهند شد که با شعارها و آرمانهای انقلابی همراستا نیست. از سوی دیگر، حالا که شاهد خطکشیهای درونجریانی هستیم و نمیتوان پایداریها را با سنتیها و نواصولگرایان در یک ردیف نشاند، نباید از محور اساسی که همان کارآمدی است غافل شد و مصداق تصمیم و گزینش باید این مولفه بنیادین باشد.
از سوی دیگر، در شرایط موجود هرچه تلاش شود تقصیر به گردن نهادهای دیگر انداخته شود یا با خطکشیها، تسویههای درونی در دستورکار
قرار بگیرد، درنهایت نافی مسوولیت و کتمانکننده پاسخگویی به مردم و رهبر انقلاب نیست. در همین راستا، قالیباف در نشست با دولت گفت که فهرست بلندبالایی از مشکلات وجود دارد و ما باید اولویتها را مشخص کنیم و جسارت داشته باشیم و با درایت و همدلی به سمت همافزایی حرکت کنیم.
جهاد تصمیم؛ رمز غلبه بر مشکلات
برای حل مشکلات باید تصمیمهای بزرگ گرفت؛ تصمیماتی که نهتنها برای آینده مردم حیاتی است، بلکه روابط بین دولت و مجلس را نیز تنظیم
خواهد کرد. اگرچه دولت و مجلس در دوره کنونی رقیب هم نیستند اما این به معنای این نیز نیست که وظایفشان تفکیک نشود و بهسمت همپوشانی حرکت کنند. در مقابل هم قرارگرفتن دولت و مجلس نیز مولفهای قابل پذیرش نیست اما روند موجود و سرعت حوادث میتواند به این موضوع دامن زده و شرایط گوناگونی رار قم بزند؛ از این رو کارآمدی براساس خواسته و نیاز مردم میتوان این روابط را تسهیل و حل مشکلات مردم ار سرعت بخشد.
این موضوع نیز در نشست اخیر مجلس و دولت موردتاکید رییس مجلس شورای اسلامی قرار گرفت. قالیباف یادآور شد: امروز نیازمند جهاد تصمیم در مجلس و دولت هستیم تا بر مشکلات فائق آییم، درغیراینصورت مشمول تذکر رهبری خواهیم شد. جهاد تصمیم به این معناست که پس از مشورت، کار کارشناسی و بحث و جدل جمعبندی کنیم و سپس با اراده محکم کار را براساس جمعبندی صورتگرفته انجام دهیم و از تهدید داخلی و خارجی و جوسازیهای رسانهای احساس نگرانی نکنیم. ما باید کار را با اخلاص و طبق سنتهای الهی آغاز کنیم.
قالیباف با بیان اینکه هرچه پیش روی ماست فرصت است، گفت: فرصتها دو نوع هستند؛ فرصتهای باریسک و فرصتهای بدون ریسک که در کارهای انقلابی مبتنی بر عقلانیت و باورهای دینی باید فرصتهای باریسک را انتخاب کنیم؛ زیرا آنها میتوانند تحولات بزرگی را رقم زنند.
رییس قوهمقننه با بیان اینکه جهاد تصمیم رمز تبدیل فرصتهای با ریسک به تحولات بزرگ در کشور است، گفت: در سال1401 در آستانه تنظیم برنامه هفتم توسعه هستیم لذا باید اجازه دهیم تصمیمات شجاعانه گرفته شود؛ چراکه با تصمیمهای بزرگ میتوانیم جراحیهای بزرگ و تحولات بزرگی را ایجاد کنیم. ما در مجلس برای
رقم زدن این حرکت مهم کمر همت بستیم تا به دور از اختلافات تصمیم بگیریم و با رویکرد مشخص حرکت کنیم. اختلافات سلیقهای طبیعی است و اختلافاتی که منافع مردم و قانون را در نظر نگیرد ناپسند خواهد بود.
تلاش دولت برای اقدامات شجاعانه
همکاری دولت و مجلس عنصری تاثیرگذار در پیشبرد اهداف کشور است و همانگونه که تا امروز هم وجود داشته است میتواند در آینده نیز ادامه یابد اما نیازمند اقداماتی اثرگذار و تصمیماتی مهم است؛ موضوعی که رییسجمهور نیز در نشست صمیمی دولت و مجلس به آن اشاره کرد و گفت: برای ادامه مسیر رفع مشکلات کشور، همکاری و هماهنگی بین دولت و مجلس ضروری است.
وی تعامل و هماهنگی کامل با مجلس را ضروری برشمرد و ادامه داد: دولت از نظارت و پیگیریهای مجلس استقبال میکند و از همین رو به همه وزرا بارها تاکید کردهام که نهایت تعامل و مساعدت را با مجلس داشته باشند. درعینحال لازم است نمایندگان محترم هم نسبتبه الزامات و فرایندهای امور اجرایی توجه داشته باشند.
رییسجمهور با تاکید بر اینکه دولت با اراده و تصمیم جدی بهدنبال انجام اقدامات شجاعانه بهویژه در حوزه اصلاحات اقتصادی است، گفت: مصمم هستیم اصلاحات ساختاری را در حوزههای مختلف ازجمله نظام بانکی، مالیاتی، اجتماعی و فرهنگی انجام دهیم و در روند اجرای آن آمادگی داریم از آبروی خود هزینه کنیم.
با شرح آنچه رفت بهخوبی پیداست که مجلس و دولت اصولگرایان با هم برابر نیستند و هرکدام وظایف ذاتی خود را دارند. مردم فراتر از بحثهای سیاسی، اقتصاد و معیشت خود را در اولویت میدانند و هرگونه اظهارنظر و تصمیمی را با اهرم سفره خود سنجش خواهند کرد؛ از اینرو باید کارآمدی معیار تعیین تصمیمسازان دانست و به حمایت از مدیران کارآمد از آسیبهای مدیران ناکارآمد جلوگیری کرد.