این روزها بهواسطه موضوع واردات خودرو در بودجه1401 مباحثی درباره نقش مجمع تشخیص مصلحت نظام در سطح سیاسی درگرفته است. این موضوع با موافقت مجلس و دولت در بودجه1401 قرار داده شد اما شورای نگهبان اعلام کرد که شورای عالی نظارت مجمع با واردات خودرو مخالفت کرده است. این شورا وظیفه دارد قوانین مغایر با سیاستهای عالی نظام و اسناد بالادستی را رد کند. این اتفاق چند ماه پیش از این هم پس از طرح واردات خودروی مجلس در ازای صادرات قطعات افتاده بود و عملا این دومین بار است که این شورا با واردات خودرو مخالفت میکند.
نام جو بایدن، رییسجمهور آمریکا طی ماههای سپریشده از حضور وی در رأس معادلات سیاسی و اجرایی واشنگتن با گاف و خطا گره خورده است. از نام بردن اشتباهی کشورها و شخصیتهای سیاسی جهان، دست دادنهای خیالی تا رهاشدن باد معده بایدن در دیدار اخیر با همسر پرنس چارلز و برخی دیگر از اعضای خاندان سلطنتی انگلیس که به سوژهای منحصربهفرد برای رسانهها تبدیل شده است.
به نیمه ماه رمضان رسیدیم و طبق اعلام تقویم، امروز میلاد کریم اهلبیت، امام حسن مجتبی(ع) است. او در لطف و کرم، زبانزد و مشهور است. فرزند ارشد علی(ع) و فاطمه(س) و برادر حسین(ع) و زینب(س) است. امروز و به مناسبت این روز خجسته، چند شعر برگزیده از شعرای آیینی را مرور و یک کتاب درباره زندگی پربرکت ایشان را معرفی خواهیم کرد.
سمانه استاد / فیلم «مرد بازنده» هفتمین اثر سینمایی «محمد حسین مهدویان» ، فیلمساز جوان و پرکار سینمای ایران است که این روزها در سینماهای سراسر کشور در حال اکران است. تفاوت مهم این فیلم با دیگر فیلمهای این فیلمساز در این است که بیشتر فیلمهای او براساس اتفاقات واقعی ساخته شده اما این فیلم براساس تخیل نویسندگان شکل گرفته است. فیلم «مرد بازنده» همانطور که در چهلمین جشنواره فیلم فجر نیز شاهد بودیم به قوت دیگر فیلمهای مهدویان ظاهر نشد و در جشنواره نیز موفقیتهای پیشین این کارگردان را تکرار نکرد. فیلم با نظرات مثبت و منفی روبهرو است که همین موجب بازخوردهای متفاوت به آن شده است. داستان در فضایی سرد و بارانی، با شخصیتی تنها و گوشهگیر مخاطب را یاد فضای فیلمهای نوآر میاندازد و داستان پلیسی را بازگو میکند که میخواهد راز جنایتی را کشف کند. به همین دلیل با «حسین حسنی»، یکی از نویسندگان فیلم «مرد بازنده» گفتوگو کردهایم و او درباره این فیلم و چالشهای ساخت فیلم جنایی به «صبحنو» چنین میگوید:
پس از حمله نظامی روسیه به اوکراین، برخی تحلیلها از احتمال حمله چین به جزیره تایوان حکایت داشتند. بر این اساس ناظران تصریح میکردند که چین قصد دارد از بحران اوکراین و غفلت غرب بهدلیل تمرکزش روی تحولات شرق اروپا درجهت حمله به تایوان استفاده کند. در این بین، دولت آمریکا نیز با افزایش سطح تنش سیاسی در تایوان، چندان بدش نمیآید پکن وارد ورطه اقدام نظامی علیه تایپه شود. با وجود اقدامات مشکوک آمریکاییها در تایوان، آیا پکن دست به اقدام نظامی علیه تایپه خواهد زد و این عمل چه پیامدهایی برای منطقه و جهان خواهد داشت؟ تایوان از بسیاری جهات شبیه اوکراین است. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، اوکراین به زمین رقابت قدرتهای شرق و غرب تبدیل شد. رؤسای جمهوری در اوکراین همواره تلاش داشتهاند با ایجاد موازنه میان مسکو و واشنگتن، کشورشان را از تنش سیاسی خارجی دور نگاه دارند. باوجوداین، زلنسکی، رییسجمهوری کنونی اوکراین با غلتیدن آشکار به دامان آمریکا، پالس ضدامنیتی به روسیه ارسال کرد. پس از تجلی نشانههای نزدیکی زلنسکی به آمریکا، پوتین و مشاوران او به این فکر افتادند تا یکبار برای همیشه پرونده اوکراین را به نفع خود فیصله دهند و با اقدام نظامی پیش دستانه، اجازه نفوذ بیشتر ناتو را ندهند.
علی جواهری / نارضایتیها از کیفیت خودروهای داخلیساز همچنان ادامه دارد. سال گذشته مقام معظم رهبری باصراحت به بیکیفیت بودن خودروهای داخلی انتقاد کردند و خواستار بهبود شرایط شدند. این درحالی است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی با جدیت مساله ارتقای کیفیت خودرو و همچنین واردات خودرو را پیگیر هستند. قوهقضاییه و همینطور رییسجمهور و وزیر صمت بارها و بارها به خودروسازان تذکر دادهاند. مردم هم بسیار ناراضی هستند و اعتراضاتشان راه به جایی نبرده است. به گفته مجتبی یوسفی، نماینده مجلس شورای اسلامی تنها راه بهبود شرایط خودروسازان، شکایت مردم است. براساس اصلاحیه آییننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو که چندی پیش ابلاغ و اجرایی شد، مشتریان در صورت هرگونه شکایت از عملکرد خودروسازان و واردکنندگان خودرو میتوانند به سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانها مراجعه کنند. شکایت مصرفکنندگان از خودروسازان و واردکنندگان خودرو از طریق سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانها و با نظارت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان بررسی و رسیدگی خواهد شد. در این قانون آمده است، اگر خریدار از نتیجه رسیدگی در سازمانهای صنعت، معدن و تجارت ناراضی باشد، میتواند به هیات حل اختلاف خودرویی که دبیرخانه آن در سازمان صنعت، معدن و تجارت استانی قرار دارد، مراجعه و دوباره شکایت کند. هیات حل اختلاف خودرویی موظف است ظرف ۲۰روز از تاریخ ثبت شکایت، به موضوع رسیدگی و رأی خود را صادر کند اما اجرایی نکردن قانون چه تبعاتی برای خودروسازان خواهد داشت؟ آیا خودروسازان به راه خواهند آمد؟