مذاکرات کمکم دارد وارد مرحله نهایی میشود. فعلا براساس تفاهم صورتگرفته مذاکرهکنندگان ارشد ایران و سه کشور اروپایی برای انجام امور مربوطه و برخی مشورتها بهمدت دو روز و موقتا به پایتختها بازگشتهاند اما رایزنیها در سطح کارشناسی بدون وقفه ادامه خواهد یافت. «جنیفر ساکی»، سخنگوی کاخ سفید ناخواسته به شکست در مقابل ایران اعتراف کرده و میگوید دیپلماسی گزینهای است که واشنگتن استفاده از آن را در قبال ایران ترجیح میدهد.
اما «ژان ایو لودریان»، وزیر امورخارجه فرانسه، شامگاه روز جمعه درباره مذاکرات رفع تحریمهای ایران در وین اتریش به اظهارنظر پرداخت و در کنفرانس خبری مشترک با «جوزپ بورل»، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «اگر روند مذاکرات وین با کندی کنونی ادامه یابد و ایران همچنان به غنیسازی اورانیوم بپردازد، هیچ چیزی برای مذاکره باقی نمیماند.» لودریان در ادامه مدعی شد: «برنامه هستهای ایران برای ما اروپاییها با توجه به نزدیکی جغرافیایی، یک تهدید به شمار میآید.» وی اضافه کرد: «اگر در وین به توافقی درباره برنامه هستهای ایران دست نیابیم وارد بحران میشویم. ما در وین در برابر دو گزینه قرار داریم، بازگشت سریع به توافق با ایران یا اشاعه هستهای.»
این در حالی است که «جوزپ بورل»، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این کنفرانس خبری از امکان دستیابی به توافق در مذاکرات وین خبر داد. وی با اشاره به ایجاد فضای بهتر در مذاکرات وین گفت: «امکان دستیابی به توافق با ایران در مذاکرات وین وجود دارد.»
اظهارات لودریان را میتوان در راستای بازی ضربالاجل ساختگی غرب ارزیابی کرد. دیپلماتهای غربی از
هشتم آذرماه که نخستین دور مذاکرات رفع تحریمها در دولت سید ابراهیم رئیسی آغاز شده سعی کردهاند با ارائه چارچوبهای زمانی تیم ایران را برای موافقت با خواستههای خود تحتفشار قرار دهند. پیش از این پایگاه پولیتیکو هم به نقل از برخی «مقامهای نزدیک به مذاکرات» مدعی شده که پنجره مذاکرات تا پایان ماه ژانویه یا اوایل ماه فوریه بسته خواهد شد؛ البته پولیتیکو به نقل از منابعی دیگر این را هم نوشته که هیچ تاریخ ثابتی درخصوص زمان توافق در نظر گرفته نشده است.از دیگر نکات قابلتوجه در دور هشتم مذاکرات آغازبهکار «کارگروه تدابیر اجرایی» بهعنوان سومین کارگروه پیشبینی شده در مذاکرات وین بود که کارشناسان هیاتهای حاضر برای اولینبار گفتوگوها را در چارچوب وظایف این کارگروه آغاز کردند. تشکیل اولین جلسه «کارگروه تدابیر اجرایی» میتواند نشانهای از حرکت روبهجلو در دو کارگروه فعال دیگر یعنی «هستهای» و «تحریم» باشد؛ بهعبارتدیگر، باید درمورد محورهای «اجرایی» در دو کارگروه هستهای و تحریم اشتراکاتی بهوجود آمده باشد تا لازم باشد برای پیگیری آنها پیشبینی«تدابیر» شود.به نوشته «نورنیوز»، اگرچه ضلع غربی میز مذاکرات همچنان با طرح کلیدواژه «محدودیت زمان» تلاش میکند که بیتحرکی و فقدان مسوولیتپذیری خود را با فشار به تیم مذاکرهکننده ایران برای عدم پافشاری بر اصول بنیادین خود جبران کند اما اخبار رسیده از اتاق مذاکرات حاکی است که ابتکارعملهای جمهوری اسلامی عملا راه هرگونه بهانهجویی ازسوی طرفهای غربی را بسته است. جمهوری اسلامی در شرایطی با اعضای ۱+۴ وارد گفتوگو شده که ضمن آنکه تمامی ظرفیتهای ملی و بینالمللی را برای پشتیبانی از دیپلماسی به میدان آورده، به تمامی الزامات برای حمایت از مذاکرهکنندگان پایبند بوده و در دوره جدید پیام متعارضی به طرف مقابل منتقل نکرده است.اما آنچه باید تیم مذاکرهکننده هستهای به آن واقف باشد بازی رسانهای طرفهای غربی است. همچنانکه آمریکا ضمن اعتراف به سیاستهای غلط ترامپ، تاکنون حاضر نشده است سیاستهای ترامپ را جبران کند یا تضمین و تعهدی برای پایبندی به برجام ارائه دهد. بارها مقامات ایران تاکید کردهاند آنچه موجب توافق میشود اراده طرفهای غربی بهویژه آمریکاست و هرزمان آنان در تعهدات خود جدی باشند ایران نیز مانند آنچه در گذشته اتفاق افتاده به توافق پایبند خواهد بود.