«رامین نصیری» شهروندی است که در گفتوگو با خبرنگار «صبحنو» درباره وضعیت قیمتها میگوید: «قیمتها ثبات بهتری گرفته است ولی مردم همچنان برای تهیه برخی اقلام مشکل دارند. هنوز مخارج با درآمدها همخوانی ندارد. باید مسوولان برای تراز کردن حقوقها فکری کنند. وضعیت اقتصاد ما بیمار است. اینکه قیمت گوشت، مرغ و تخممرغ کنترل شده و کمی روند صعودی پیدا کرده چاره کار نیست. اجاره و قیمت مسکن نفس مردم را بریده است ولی همین این قیمتها کنترلشده جای تشکر دارد.»
یکی دیگر از شهروندان به خبرنگار «صبحنو» میگوید: «قیمت گوشت 112هزار تومان است و بالاترین قیمت به 140هزار تومان میرسد. این خیلی بهتر از این است که هر کیلوگرم را حدود 200هزار تومان میخریدم. اگر مسوولان قیمتها را پایینتر بیاورند و حقوقها را افزایش دهند خیلی خوب میشود. درآمد زیر 10میلیون تومان خط فقر است. این آمار را نگرانکننده میکند، خیلیها، شاید یک جمعیت چند دهمیلیوننفری حقوقشان به 6میلیون تومان هم نمیرسد. باید برای خیلی از موضوعات و ازدواج جوانان فکری کرد. مردم در فشار اقتصادی نمیتوانند نفس بکشند.»
قیمتهای نزولی تا پایان سال
وضعیت بازار مرغ و تخممرغ اوایل امسال بهقدری خراب شد که دولت دوازدهم «قرارگاه توزیع مرغ و تخممرغ» را راهاندازی کرد که تا مدتها سوژه سرگرمی مردم بود. قرار بود این قرارگاه تولید، عرضه و قیمت مرغ و تخممرغ در بازار را کنترل کند اما حالا هیچ اثری از این قرارگاه و فعالیت آن نیست. مهدی یوسفخانی، رییس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران هم با اشاره به کاهش قیمت مرغ گرم در بازار، گفته: بازار مرغ بیش از هر عامل دیگر تابع عرضه و تقاضاست. در چند هفته گذشته میزان تولید روند صعودی به خود گرفت و میزان عرضه در بازار بالا رفت و بهتبع آن قیمتها نیز کاهش پیدا کردند. وی با بیان اینکه مرغ گرم با قیمتی کمتر از نرخ مصوب عرضه میشود، تصریح کرد: نرخ مصوب کیلویی ۳۱هزار تومان است این در حالی است که در بازار آزاد مرغ کیلویی ۲۹ تا ۲۸هزار تومان به دست مصرفکنندگان میرسد. به گفته رییس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران مطابق با پیشبینیها، تا شب عید در تامین مرغ گرم با هیچ مشکلی مواجه نخواهیم بود و هماکنون آرامش در بازار مرغ ایجاد شده است.
یوسفخانی در پاسخ به این پرسش که واردات جوجه یکروزه و تخممرغ نطفهدار در ایجاد این شرایط چه تاثیری گذاشت، تصریح کرد: در یک مقطع زمانی افزایش قیمت جوجه یکروزه باعث کمیاب شدن آن در بازار شده بود؛ ازاینرو تولیدکنندگان نمیتوانستند در این زمینه نیاز خود را تامین کنند؛ درنتیجه شاهد برهمخوردن تعادل بازار بودیم اما واردات بهموقع جوجه یکروزه و تخممرغ نطفهدار، میزان تولید را به حالت عادی بازگرداند و هماکنون شاهد آرامش در بازار هستیم.
بنا به اظهارات یوسفخانی، در یکسال گذشته ما با کمبود تولید مواجه شدیم؛ این در حالی است که در سنوات گذشته نهتنها کمبود تولید نداشتیم، بلکه به کشورهای حاشیه خلیجفارس بهخصوص عراق تولیدات خود را صادر میکردیم. امیدواریم بتوانیم دوباره صادرات مرغ گوشتی را در پیش بگیریم. یوسفخانی با بیان اینکه نیاز تهران از استانهای همجوار تهیه و تامین میشود، خاطرنشان کرد: مرغداریها در تهران محدود هستند و حدود هشت تا۱۰درصد از نیاز تهران را تولید میکنند. نیاز این استان یا بهتر است بگویم نیاز کل کشور از استانهای مازندران، گیلان، گلستان و سمنان تهیه و تامین میشود. توزیع این مرغ در ایجاد آرامش در بازار بسیار تاثیرگذار بود. بعد از ثبات در تولید و توزیع مرغ، توزیع مرغ منجمد قطع شد. مرغ منجمد توزیعشده در بازار از ترکیه و برزیل وارد میشد. باید بگویم که کیفیت مرغ برزیلی به نسبت مرغ ترکیهای بهتر است اما کیفیت مرغ این دو کشور به نسبت تولیدات ما بسیار پایینتر است.
یوسفخانی با بیان اینکه کیفیت تخممرغ ترکیهای نیز به نسبت تولیدات داخلی کمتر است، تصریح کرد: قیمت تخممرغ نیز به پایینتر از نرخ مصوب رسیده است، قیمت مصوب تخممرغ کیلویی ۴۳هزار تومان است، این در حالی است که در بازار آزاد تخممرغ کیلویی ۴۱هزار تومان عرضه میشود.
نرخ مصوب مرغ برای عرضه در بازار کیلویی ۳۱هزار تومان است، این در حالی است که در بازار آزاد مرغ کیلویی ۲۹ تا ۲۸هزار تومان به دست مصرفکنندگان میرسد