این نخستین سفر امیرعبداللهیان به باکو بعد از تصدی وزارت امورخارجه بود. امیرعبداللهیان و جیحون بایرام اف، وزیر خارجه جمهوری آذربایجان روز یکشنبه در حاشیه نشست سازمان همکاری اسلامی در اسلامآباد با یکدیگر دیدار و گفتوگو کرده بودند. وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در این دیدار از روند روبهرشد روابط ابراز خرسندی کردند. وزرای خارجه دو کشور در حاشیه نشست سران اکو در عشقآباد هم با یکدیگر دیدار کردند. وزیر امورخارجه کشورمان نیز دیدارش با همتای آذربایجانی در عشقآباد را مثبت و دوستانه خواند و با بیان اینکه دو کشور و دو ملت فراتر از همسایگی، خویشاوند هستند، اعلام کرد: به توسعه مناسبات با همسایگان ادامه خواهیم داد.
روابط تهران-باکو اگرچه در ماههای گذشته با تنشهایی همراه بوده است؛ تنشی که از اخلال جمهوری آذربایجان در حرکت ترانزیتی ایران و فشار به ارمنستان برای ایجاد کریدور ارتباطی زنگهزور پس از کریدور لاجین به وجود آمد. کمدقتی برخی شرکتهای خصوصی حملونقل ایرانی که از مسیر ارمنستان اقدام به حمل کالا میکنند از چندماه قبل موجب «بهانهگیری» برخی جناحهای مخالف ایران در جمهوری آذربایجان شد و حاکمیت این کشور را بهسمت چالشهای کلامی با ایران سوق داد که طبیعتا به نفع دو کشور نبود. اما امروز با هوشیاری
دو کشور این تنشها جای خود را به همکاری و همافزایی داده است؛ تحولی که نتیجه سیاست خارجی دولت سیزدهم و صبر راهبردی ایران بوده است.
همچنانکه روز گذشته سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز در نشست خبری خود در ارتباط با سفر اخیر امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه به باکو و نتایج این سفر و همچنین اخبار منتشرشده مبنی بر افزایش همکاریهای دو کشور تصریح کرد: سفر آقای امیرعبداللهیان به آذربایجان یکی از بهترین سفرهایی بود که در چند وقت اخیر در چارچوب روابط دوجانبه بین دو کشور صورت گرفت. وی با بیان اینکه این سفر بعد از سفر اخیر معاون نخستوزیر آذربایجان به تهران انجام شد و متعاقب ملاقات رؤسای جمهور دو کشور انجام این سفر برنامهریزی شد، گفت: آقای امیرعبداللهیان در این سفر تقریبا با تمامی مقامات عالیرتبه آذربایجان رایزنی و گفتوگو داشتند. ملاقات مهم و پرجزئیاتی با رییسجمهور آذربایجان داشتند. توافقات خوبی درخصوص بازسازی مناطق آزادشده و گسترش روابط دو کشور در حوزههای مختلف و همچنین تسریع دسترسی آذربایجان به نخجوان بین دو طرف انجام شد.
وی تاکید کرد: فکر میکنم روابط دو کشور از سوءتفاهمهای رسانهای عبور کرده و یکی از موضوعات مهم مورد گفتوگو بین مقامات دو کشور تلاش برای رفع نگرانیهای دو طرف بوده است. ما همواره مواضعمان را درمورد امنیت ملی کشورمان و همچنین نقش مخرب رژیمصهیونیستی بهصورت شفاف اعلام کردهایم و دوستانمان نیز این سخن را شنیده و اطمینانهای لازم را در این زمینه دادهاند.
دیدار رؤسایجمهور دو کشور در حاشیه اجلاس آتی سران اکو در عشقآباد ترکمنستان که بنابر اعلام در تاریخ هفتم آذرماه نیز بر رفع سوءتفاهمها میان دو کشور تاثیرگذار بوده است که پس از بحرانآفرینی بازیگران منطقهای و فرامنطقهای این دیدار زمینه بازگشت تهران و باکو به روابط تاریخی و دوستانه گذشته را فراهم کرد.
هرچند رژیمصهیونیستی که در ایجاد سوءتفاهمهای اخیر میان ایران و آذربایجان نقش محوری داشت، در هفتههای اخیر سعی داشت با تکرار لفاظیهای خود، آخرین تلاشهای خود را در جهت تخریب روابط تهران-باکو بهکار ببندد؛ علیرغم تمام تلاشهای دشمنان وزیرخارجه - باکو داد. در سالهای اخیر تلاش کردند تا جمهوری آذربایجان را به کشوری متخاصم علیه ایران تبدیل کنند اما حالا با مواضع مقامات این کشور در تهران شاهد شکست پروژهای سیاه هستیم. اظهارات مقام آذربایجانی در تهران نشان میدهد که جایگاه ویژه ژئوپلیتیکی و تمدنی ایران و قدرت بازیگری آن در معادلات منطقه و جهان بههیچوجه قابلانکار نیست.
اظهارات وزیرخارجه آذربایجان بی تاثیر از سفر امیرعبداللهیان به باکو نیست. وزیرامورخارجه کشورمان اول دی ماه به آذربایجان سفر کرد. سفری که به منظور گفتوگو و تبادل نظر در خصوص راههای گسترش مناسبات دوجانبه میان دو کشور صورت گرفت