حالا و پس از چند هفته سروصدا درباره اکران این فیلم در جشنواره چهلم فیلم فجر و ارائه دلایل جشنواره برای ممنوعیت اکران این فیلم در بخش رقابتی، کانون کارگردانان بیانیهای منتشر کرد.
توقیف «قاتل و وحشی»
کمک به سینمای مبتذل است!
در پی ادامه ممانعت دبیرخانه جشنواره فجر از نمایش فیلم «قاتل و وحشی» برای هیات انتخاب با وجود داشتن همه شرایط قانونی، کانون کارگردانان بیانیهای صادر کرد و با برشمردن دلایل قانونی بودن حضور این فیلم در جشنواره فجر نوشت: «کانون کارگردانان سینمای ایران کنار گذاشتن غیرقانونی فیلم «قاتل و وحشی» از جشنواره فیلم فجر را محکوم میکند و خواستار نمایش این فیلم برای هیات انتخاب است. بدیهی است نظر هیات محترم انتخاب فصلالخطاب است.
همچنین از دو کارگردان مطرح و دو سینماگر شناختهشده حاضر در هیات انتخاب، انتظار میرود با اصرار بر دیدن و بررسی فیلم «قاتل و وحشی» و دیگر فیلمهایی که گرفتار ممیزی جشنواره شدهاند باعث بررسی آنها ازسوی این هیات شوند تا خود را ناخواسته شریک توقیف فیلمهای چهلمین جشنواره فیلم فجر نکنند.
نمایش «قاتل و وحشی» در بخش مسابقه جشنواره فجر یا حتی خارج از مسابقه میتواند نشان دهد که دولت جدید قصد ندارد با ادبیات توقیف سخن بگوید و قضاوت سینمایی را به مردم و منتقدان میسپارد.
آقای حمید نعمتالله مثل دیگر اعضای کانون کارگردانان سینما از سرمایههای سینمای کشور است و توقیف فیلم «قاتل و وحشی» که مخاطبان زیادی در انتظار دیدن آن هستند، کمک غیرمستقیم به رونق سینمای مبتذلی است که آقای خزاعی در ابتدای مدیریت خود آن را نکوهش کردند. امیدواریم با درایت مدیران سینمایی اولین جشنواره فیلم فجر دولت جدید به فرصتی برای توقیف فیلمهای سینمایی تبدیل نشود و محلی برای نمایش همه فیلمهای سینمایی با دیدگاهها و سلایق متفاوت باشد.»
این مشکل حلشدنی است
در این گزارش دنبال یافتن حقیقت نیستیم. سازمان سینمایی و جشنواره دلایل مستندی برای ممنوعیت اکران «قاتل و وحشی» ارائه کردهاند و طرف مقابل هم در رد این مساله مواردی را مطرح کرده است. دغدغه این گزارش، مشخص کردن آن که حق دارد نیست! اجازه بدهید ابتدا کمی کارنامه حمید نعمتالله را بررسی کنیم. نعمتالله یکی از فیلمسازان مهم دو دهه اخیر سینمای ایران است. او فیلمهای تحسینشده «بوتیک»، «بیپولی» و «رگ خواب» را ساخته و سریال «وضعیت سفید» را برای تلویزیون کارگردانی کرده که رسانه ملی به آن فخر میفروشد. نعمتالله تقریبا هیچ حاشیه سیاسی یا فرهنگی خاصی نداشته و همواره سعی کرده بهعنوان یک فیلمساز مستقل در سینما سراغ آنچه دوست دارد برود. بنابر شواهد موجود مسائل حقوقی در ابتدا و سپس مشتاقنبودن تهیهکننده باعث سرنوشت فعلی «قاتل و وحشی» شده اما حتی اگر این مساله را هم درکنار برخی موارد مطرح شده درباره فیلم -که احتمالا موجب مشکل اکرانش شده- را کنار بگذاریم، با فیلمی جدی از فیلمسازی مهم روبهرو میشویم. مشکل «قاتل و وحشی» مربوطبه دولت قبلی است و ظاهرا سازمان سینمایی دولت جدید باید تا مدتها دستبهگریبان مشکلات دولت قبلی باشد اما نهایتا چه باید کرد؟ آیا باید صورتمساله را پاک کرد؟ باید فیلم را برای همیشه داخل آرشیو پنهان کرد؟ مدیران جشنواره فجر دلایل قانونی ممنوعیت حضور فیلم نعمتالله در جشنواره را اعلام کردهاند و ظاهرا دلایلشان قابل دفاع هم است. از طرفی برخی میگویند چطور آنهایی که امروز فریادشان برای اکران «قاتل و وحشی» بلند شده در دولت قبلی سکوت کرده بودند؟ اما اجازه بدهید تمام این حواشی را کنار بگذاریم و به مساله اصلی برسیم. با فرض منع قانونی برای حضور فیلم نعمتالله در بخش رقابتی جشنواره، باتوجه به سابقه خوب این فیلمساز و از طرفی سخنان مثبت وزیر ارشاد درباره تعامل با سینماگران، آیا نمیتوان با یک مصلحتاندیشی منطقی تصمیمی گرفت که همه راضی باشند؟ نمیشود مانند برخی از اتفاقات در سالهای گذشته «قاتل و وحشی» را در جشنواره در یکی، دو سانس محدود اکران کرد که هم فیلمساز دلش راضی شود و هم جشنواره متعهد به قوانینش مانده باشد؟ به نظر میرسد دبیر محترم جشنواره چهلم که خودش از اهالی سینماست، با یک تصمیم مصلحت گرایانه میتواند حکم اکران محدود فیلم را در جشنواره بدهد تا همه -بهجز آنها که دنبال حاشیهسازیاند- راضی شوند. این یک تصمیم حسابشده است که از حواشی بیجا جلوگیری خواهد کرد.
نعمتالله تقریبا هیچ حاشیه سیاسی یا فرهنگی خاصی نداشته و همواره سعی کرده به عنوان یک فیلمساز مستقل در سینما سراغ آنچه دوست دارد برود