هیاتهای ایران و عربستان در آینده نزدیک در بغداد گردهم میآیند
حسین امیرعبداللهیان روز گذشته در نشست خبری مشترک با همتای عراقیاش درخصوص آخرین نتایج مذاکرات ایران و عربستان تصریح کرد: در پرونده روابط ایران و عربستان، مجموعهای از نکات مثبت و منفی وجود دارد؛ منتظریم پاسخ قانعکنندهای از عربستانسعودی بشنویم که چرا دستگاههای اجرایی در انتقال بهنگام سفیر کشورمان در یمن کوتاهی کردند.وی افزود: درعینحال هفته گذشته موافقت عربستانسعودی را با صدور ویزا برای سه نفر از دیپلماتهایمان که بهعنوان دیپلماتهای مستقر نزد سازمان همکاری اسلامی در جده قرار است مشغولبهکار شوند، دریافت کردیم.آقای امیرعبداللهیان با قدردانی از تلاش دولت عراق برای کمک به رفع سوءتفاهمات ایران و عربستان و بازگشت روابط دو کشور به حالت طبیعی گفت: به کوشش وزیر امورخارجه و نخستوزیر عراق، ما در دور آینده مذاکرات ایران و عربستان در بغداد شرکت خواهیم کرد.وزیر امورخارجه افزود: آنچه مربوط به جمهوری اسلامی ایران است در آخرین دور مذاکرات، مجموعهای از پیشنهادات عملی و سازنده را به طرف سعودی ارائه دادیم و در مذاکرات امروز با آقای فؤاد حسین مطلع شدم که طرف سعودی، پیشنهادهای ایران را با نگاه مثبت، بررسی کرده است.وی گفت: هیاتهای ایران و عربستان در آینده نزدیک در بغداد گردهم میآیند و درخصوص عملیاتی کردن مرحله بعدی توافقات اقدام خواهند کرد. امیرعبداللهیان افزود: آمادهایم که هیاتهای فنی دو کشور از سفارتخانهها بازدید و مقدمات کار را فراهم کنند که روابط دو کشور به حالت طبیعی برگردد اما باید منتظر ماند و دید که این اتفاق در چه زمانی و در نتیجه کدام مرحله از مذاکرات دو طرف در بغداد رخ خواهد داد. وی در پایان این بخش از اظهاراتش از تلاشهای صمیمانه مقامات عراقی برای اعزام پرواز اختصاصی و انتقال سفیر فقید کشورمان به تهران برای تکمیل درمانش قدردانی کرد.
فؤاد حسین: امیدواریم دور پنجم مذاکرات بین ایران و عربستان برگزار شود
وزیر خارجه عراق در ابتدای این نشست خبری بیان کرد: برای ما مهم است که مساله روابط ایران با کشورهای همسایه عراق را مورد بحث قرار دهیم. عراق نقش مهمی در حمایت از گفتوگوها بین عربستان و ایران داشت و امیدواریم دور پنجم مذاکرات بین ایران و عربستان برگزار شود. وی گفت: ما اینجا هستیم تا بر روابط تاریخی دو کشور و همچنین روابط فرهنگی، دینی، اقتصادی و جغرافیایی بین دو کشور تاکید کنیم. ما در رابطه با پروژههای مختلفی صحبت کردیم و گفتوگوها را امروز ادامه میدهیم که بتوانیم مجموعه دیگری از مباحث بین دو کشور و منطقه را مورد گفتوگو قرار دهیم.
وقت آن رسیده که گفتوگوهای مستقیمی بین ایران و آمریکا
انجام شود
وزیر خارجه عراق در پاسخ به سوالی درباره نقش عراق برای برقراری ارتباط بین ایران و آمریکا نیز اظهار داشت: روابط آمریکا و ایران، برای عراق یک مساله خارجی محسوب نمیشود، بلکه یک موضوع داخلی است. فؤاد حسین خاطرنشان کرد: تنشها بین تهران و واشنگتن مستقیما بر وضعیت سیاسی و امنیتی در عراق تاثیر میگذارد و این دلایل مختلفی دارد. هر گشایشی در روابط ایران و آمریکا، بر وضعیت داخل عراق چه از حیث سیاسی و چه اقتصادی و امنیتی تاثیر مثبت دارد. وی بیان کرد: منفعت و مصالح عراق نیازمند این است که اگر بتوانیم کمک کنیم دو طرف دور میز گفتوگو بنشینند و ما از کسانی هستیم که خواستار مذاکرات مستقیم بین دو طرف هستیم. این مساله را به آمریکا گفتیم و امروز و پیش از این هم، این موضوع را با طرف ایرانی در میان گذاشتیم. در نیویورک به آقای امیرعبداللهیان گفتم بهتر این است که گفتوگوی مستقیمی بین ایران و آمریکا باشد. فؤاد حسین خاطرنشان کرد: عراق ایفاگر نقشی اساسی در این زمینه است، چراکه ایرانیها به عراقیها اعتماد دارند، همچنان که آمریکاییها به عراقیها اعتماد دارند؛ لذا این اعتماد وجود دارد ولی آنچه نیست، سازوکار ارتباط بین تهران و واشنگتن است.
هانیزاده: ایران و عربستان در بسیاری از موضوعات به تفاهم رسیدهاند
«حسن هانیزاده»، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با روزنامه «صبحنو» با اشاره به سفر وزیر خارجه عراق به کشورمان، عنوان کرد: سفر آقای «فؤاد حسین»، وزیرخارجه عراق به تهران و گفتوگوی او با وزیر خارجه کشورمان دربرگیرنده چندین موضوع مهم است، نخست ادامه پروژه راهآهن شلمچه-بصره به سمت بندر لاذقیه در کشور سوریه که به دلایل ناامنی متوقف مانده است که طرفین خواستار توسعه حملونقل ریلی شدند. دیگر ارتقای سطح تبادلات تجاری اقتصادی ایران و عراق است که با هدفگذاری که صورت گرفته باید به 20میلیارد دلار در سال برسد.وی با اشاره به اینکه مذاکرات ایران و عربستان از دیگر موضوعات مورد بررسی وزرای خارجه ایران و عراق بوده است، تصریح کرد: مذاکرات تهران ریاض برحسب اختلاف نظراتی که در جنگ یمن وجود دارد، بهکندی پیش میرود. باید این مساله در دستور مذاکرات قرار گیرد. همانطور که در گزارشهای متعدد عنوان شده است ایران و عربستان در مهمترین پروندههای مورد مناقشه خود به توافق رسیدهاند و تنها مشکل موجود جنگ یمن است، عربستان در نظر دارد که پس از برقراری صلح، حوثیها را از ساختار قدرت در یمن خارج سازد که مورد پذیرش ایران نیست. اگر میبینیم طرفین تاکید بر ادامه مذاکرات دارند برای رفع این موضوع است چراکه در بسیاری از موارد مورد مناقشه به توافق رسیدند.
موافقت عربستان با ایران بر کاهش سیاست تهاجمی خود در منطقه
این کارشناس مسائل غرب آسیا، با اشاره به توافق صورتگرفته بین ایران و عربستان، یادآور شد: ایران در مذاکراتی که با عربستان داشته است، پیشنهاد کرده که عربستان به جای نقش تهاجمی، نقش مثبتی در کشورهای منطقه و کشورهای مقاومت ایفا کند. عربستان در گذشته سیاست تهاجمی در برابر مقاومت داشت که هزینههای اقتصادی و سیاسی برای طرفین به همراه داشته است.وی ادامه داد: اکنون ریاض به این نتیجه رسیده است که باید از سیاستهای تهاجمی و تنشزای خود در منطقه غرب آسیا بکاهد. دلیل این امر را هم میتوان در برخی از موضوعات سیاسی جهان دید. پس از آنکه دموکراتها و «جو بایدن» در کاخ سفید به ریاستجمهوری رسید، عربستان احساس کرد که همچون گذشته از حمایت آمریکا در منطقه برخوردار نیست و دیگر شخصی مانند ترامپ وجود ندارد که آلسعود را حمایت کند. این موضوع و همچنین هزینه مادی زیاد آلسعود در سیاستهای خصمانه خود موجب شده است که دچار مشکلات مالی و اقتصادی شود؛ از این رو است که ریاض در تلاش است تا با کشورهای منطقه ازجمله ایران به توافق برسد تا حاشیه امنی برای خودش ایجاد کند و نگاه تهاجمی خودش را در منطقه کاهش دهد.این کارشناس مسائل منطقه افزود: پس از آنکه وزیر خارجه ایران و عربستان دیداری و گفتوگوهای سازندهای در حاشیه نشست اجلاس همکاری کشورهای اسلامی داشتند، اکنون به این نتیجه رسیدند که این گفتوگوها نیز ادامه یابد کمااینکه امیرعبداللهیان، وزیر خارجه کشورمان از برگزاری دور آینده مذاکرات ایران-عربستان در عراق استقبال کرد.
تلاش بغداد برای دور شدن از کانون تنشها
هانیزاده با اشاره به سخن وزیر خارجه عراق در این خصوص که وقت آن رسیده است که ایران و آمریکا بهصورت مستقیم مذاکره و گفتوگو داشته باشند، گفت: بارهاست که شاهد مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا هستیم، بهخصوص در موضوع برجام این رویداد صورت گرفت اما به موفقیتی نرسید. پس از این مذاکرات برجامی است که عراق تاکنون در سفرهای متعدد به تهران پیشنهاد این موضوع را عنوان کرده است که مذاکرات مستقیم و بدون واسطه میان تهران و واشنگتن صورت گیرد؛ مذاکراتی که آمریکا هم نسبتبه آن علاقهمندی خودش را اعلام کرده است. عراق از این رو بهدنبال برقراری مذاکرات ایران و آمریکاست که تنشهای منطقهای کاهش یابد و عراق کانون این تنشها نباشد.