امروز جوامع بشری و ازجمله جامعه خودمان، بهشدت درگیر مشکلات اقتصادی و معیشتی است و تلاش میکند برای حل این مشکلات یا کاهش آنها راهحلی بیابد. در میان راهحلها اما فرهنگ در عین موثرترین بودن، مظلومترین و مغفولترین راهحلهاست؛ چراکه در لایههای زیرین قرار دارد و درک و فهم آن به خرد و نگاهی نافذ نیاز دارد! ضمنا تغییرات و اصلاحات فرهنگی، زمانبر هستند و دستیابی به آنها در کوتاهمدت میسر نیست و این زمانبر بودن، خود حوصله و صبر میخواهد که با «عجول» بودن انسان سازگار نیست.سرعت و شتابزدگی، بیش از گذشته جزو ویژگیهای انسان معاصر شده است و نشانههای آن را در جایجای زندگی خود شاهدیم؛ به رفتارهایمان در فضای مجازی نگاه کنید! چقدر حوصله خواندن متن، خصوصا متنهای بلند را داریم؟ چقدر حاضریم حتی برای ویدیوهای بلند وقت صرف کنیم؟اصلا غالب پلتفرمهای موجود چقدر به محتواهای بلند اجازه عرضاندام میدهند؟ اینها همگی ضمن اینکه خودشان فرهنگسازی میکنند بهشدت عرصه را برای کار فرهنگی مبنایی تنگ کرده است.
چه باید کرد؟
آیا با رویگردانی ما از فرهنگ و غفلت از کارهای فرهنگی صحیح، از اهمیت فرهنگ کاسته خواهد شد یا نقشآفرینی واقعی فرهنگ از بین خواهد رفت؟ هرگز! رهبر حکیم انقلاب اسلامی که بدون تعارف، دغدغهمندترین مسوول نظام در حوزه فرهنگ بوده و هستند بهتازگی اعضای جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی را تعیین فرمودند و مجددا کوتاه اما دقیق و عمیق، تاثیرگذاری فرهنگ را مجددا اینگونه یادآور شدند.
«فرهنگ، جهتدهنده همه اقدامهای اساسی و زیربنایی جوامع بشری و شتابدهنده یا کندکننده آن است.»
رهبر انقلاب در ادامه، تحقق این جهتدهنده بودن و شتاببخشی فرهنگ را در گرو دو چیز میدانند:
1. ارتقای نگاه و احساس مسوولیت متصدیان فرهنگی و نخبگان و فعالان عرصههای گوناگون کشور به مقوله فرهنگ و پدیدآمدن این باور عمیق که فرهنگسازی در هریک از اجزای تمدنی جامعه، برترین وسیله پیشرفت و موفقیت آن و بینیازکننده از ابزارهای الزامآور و تحکمی است.
۲. نیاز شاکله و آرایش عمومی فرهنگ در همه بخشهای گسترده آن به نظم و محتوای انقلابی.
حضرت آیتالله خامنهای سپس «محتوای انقلابی» را یگانه وسیله مصونسازی فرهنگ عمومی کشور در برابر هجوم فرهنگی و رسانهای برنامهریزیشده بیگانگان بدخواه معرفی میکنند.
بههرحال، برای پیشرفت در همه ابعاد ازجمله اقتصاد، چارهای جز اهتمام به شتابدهندهای به نام فرهنگ و سرمایهگذاری در این حوزه نداریم.