دکتر حسن گلمرادی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار «صبحنو»، با اشاره به میزان امکان عملیاتی شدن برنامه وزیر اقتصاد برای رونق تولید و کنترل تورم اظهار کرد: درخصوص برنامه مذکور اگر بخواهیم با دقت بیشتر بررسی و ارزیابی کنیم، لازم است برنامه عملیاتی و تفصیلی اجزای این برنامه را نیز داشته باشیم. بههرحال با نگاه اجمالی به برنامه ذکرشده به نظر میرسد در کلان موضوع، به چالشهای اصلی کشور یعنی کنترل تورم، کنترل نوسانات ارز و کنترل مخارج دولت بهدرستی اشاره شده است، اما در یک برنامه عملیاتی باید برای شاخصها بهخصوص تورم، تورم انتظاری، ارز و حتی مخارج دولت عدد و رقم دقیقتر بیان شود؛ برای مثال، دولت تصمیم دارد که بعد از دو سال نرخ تورم را به عدد فرضا ۲۰درصد یا دامنه نوسان نرخ ارز فرضا حداکثر ۲۰درصد یا فرضا رشد مخارج دولت حداکثر ۲۰درصدی برساند. وی افزود: با داشتن چنین اعداد و شاخصهایی، محدودههای الزام دستگاهها برای اجرایی شدن برنامهها بیشتر میشود و نظیر یک سرعتشمار، عوامل اجرایی هر لحظه کم و کیف دستیابی به اهداف برنامههای مدنظر را دنبال میکنند. جدای از بحث تبیین کمی شاخصها، با توجه به معضل بیکاری بهتر این است که سیاستهای حمایت از اشتغال و برنامههای وزارت اقتصاد در این حوزه اضافه شود.
گلمرادی گفت: گرچه نکات مثبتی در برنامه یادشده دیده میشود اما برخی نکات نظیر اصلاح انتظارات و شاخص آن نیازمند تبیین بیشتر است؛ بهخصوص بخش زیادی از شکلگیری انتظارات از عوامل مختلف شکل میگیرد و وزارت اقتصاد و دارایی تنها بخشی از دایره آن مولفههاست.
علاوهبر این، برخی نکات دیگر در برنامه دیده میشود که نیازمند دقت نظر بیشتر است؛ مثلا آیا ابزار تهاتر میتواند در حل حجم زیادی از موانع و مشکلات تجاری و ارزی کمک موثر بالایی داشته باشد. نکته دیگری که باید در برنامه به آن اشاره میشد نحوه حلوفصل تعامل سازنده بانکها با دنیای بیرونی و خارج است.این کارشناس مسائل اقتصادی تاکید کرد: در کنار نکات فوق، موضوعی که بهخوبی به آن اشاره شده است، بحث مالیاتها و واگذاری اموال دولت است که به نظر در صورت عملیاتی شدن به افزایش درآمد دولت میتواند کمک کند اما کافی نیست. در کنار آن لازم است که درخصوص درآمدهای غیرمالیاتی بهویژه درآمد دولت ناشی از نفت و گاز و مشتقات آنها و نحوه افزایش این حوزه، به برنامههای عملیاتی اشاره شود.
وی افزود: در این برنامه اشاره خوبی به پیشرانهای رشد و توسعه و مشارکت خارجیان شده که نکته درستی است که به نظر باید اجزای عملیاتی و دقیقتر آن ذکر شود. بهخصوص اینکه این بخش پیشران فرضا صنعت است یا مسکن یا خدمات. آیا این استراتژی با سایر برنامهها همخوانی دارد یا خیر.گلمرادی گفت: درباره شرکای خارجی کم و کیف مشارکت بهویژه اینکه منابع آن بهصورت سرمایهگذاری مستقیم خارجی است یا وام یا سایر انواع روشهای دیگر، باید روشنتر بیان شود. در این زمینه رشد و ارتباط سایر بخشها فرضا کشاورزی، نفت و گاز، خدمات با این بخش پیشرو چگونه است و لینکهای ارتباطی چگونه تکمیل میشود. وی تصریح کرد: در پایان ضمن مفید بودن برنامههای بخشی و دستگاهی، به دولت توصیه میشود که با توجه به مشکلات موجود، برنامههای کلان، بخشی و دستگاهی منسجم در قالب برنامه توسعهای پیگیری و دنبال شود.
دکتر گلمرادی: این برنامه اشاره خوبی به پیشران های رشد و توسعه و مشارکت خارجیان شده که نکته درستی است که به نظر بایستی اجزای عملیاتی و دقیق تر
آن ذکر شود. بخصوص این که این بخش پیشران فرضا صنعت است یا مسکن یا خدمات. آیا این استراتژی با سایر برنامه ها همخوانی دارد یا خیر