آنگونه كه پیشبینی میشد، غلامحسين كرباسچي از دبیرکلی حزب کارگزاران سازندگی کناره گرفت. محمد عطريانفر دليل اين تغيير را اصرار كرباسچي عنوان و تاکید کرد که او مسوول كميته سياسي حزب خواهد شد. گفتني است مرعشي به نسبت كرباسچي از نظر تفكر و ارتباطات داراي روابط بهتري با اتحادملت و طيف چپ اصلاحات است. اين تغيير را بايد واكنشي به غروب راست ميانه و بهخصوص حسن روحاني در سياست ايران و ناكامي حزب كارگزاران در دو انتخابات اخير هم دانست.
مهدی فضایلی
روزهای چهارشنبه و پنجشنبه دو خودروساز بزرگ کشور که انحصار این صنعت در کشور را در دست دارند به ناگهان از قیمتهای جدید محصولات کمکیفیت خود رونمایی کردند که موجب شد تا بازار و حتی مردمی که توان خرید این خودروها را ندارند، مشوش شوند. این مساله موجب شد تا برخی مخاطبان درباره این افزایش قیمتها گلایههای شدیدی را مطرح کنند، اما این مساله با واکنش دولت مواجه شد. غروب پنجشنبه بود که از پاستور دستور رسید تا خودروسازان از افزایش قیمت محصولات خود امتناع کنند.
روزبهروز قیمت کالاهای اساسی و غیراساسی در حال افزایش است. مردم زیر بار افزایشهای پیدرپی کالاها تاب ندارند و سفره خانواده ها روزبهروز کوچکتر میشود. حتی دولت سیزدهم هم تاکنون نتوانسته مرهمی بر این افزایشها پیدا کند تا مردم بتوانند نفس راحتتری بکشند. درحالیکه براساس آمارهای اعلامشده ازسوی مراکز رسمی، حقوق زیر 10میلیون تومانی خط فقر است با وجوداین درآمد قشر متوسط که اغلب کارمند و کارگر هستند به 6میلیون تومان هم نمیرسد. اوضاع وقتی درامتر میشود که وزارت جهادکشاورزی فهرست قیمت رسمی ۲۵قلم کالای خوراکی را اعلام کرد. در این لیست تمام اقلام افزایش داشته است که میتواند تحریککننده بازار باشد و حتی به افزایش کالا در بازار آن هم بالاتر از نرخ مصوب موجب شود. براساس فهرستی که این ستاد منتشر کرده است، اقلامی چون نان، شیر، ماست، مرغ، تخممرغ، پنیر و برنج قیمتگذاری شده است. این قیمتگذاریها در حالی صورت میگیرد که ادامه روند گرانی و تورم افسارگسیخته هر روز رکوردهای تازهای بر جای میگذارد. براساس تازهترین گزارش مرکز آمار ایران، مواد غذایی اصلی در کشور طی یکسال گذشته نسبتبه دوره مشابه قبلی، بهطور میانگین شاهد افزایش قیمتی بیش از ۶۰درصد بوده است. طبق برآوردهای رسمی مرکز آمار ایران، قیمت هر کیلوگرم مرغ و گوشت قرمز در یکسال گذشته به ترتیب دوبرابر و ۳۰درصد افزایش یافته و در مقابل، از سال۱۳۹۰ تا ۱۳۹۸ مصرف گوشت ایرانیان حدود ۴۰درصد کاهش یافته است.
آموزشوپرورش جای بسیار مهم و حساسی است بهطوریکه این وزارتخانه را به یکی از اصلیترین بخشهای دولت تبدیل کرده است. این در حالی است که حدود 6ماه بعد از آغازبهکار دولت همچنان وزیری برایش تعیین نشده است. حالا هم که «مسعود فیاضی» بهعنوان وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش معرفی شده با حواشی بسیاری روبهرو شده که برای آنها مجبور به پاسخگویی میشود. وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش به حواشی مطرحشده درباره خودش ازجمله انتخابش بهدلیل نسبت فامیلیاش با «علیرضا زاکانی»، شهردار تهران، نحوه طی مدارج تحصیلی، مخالفتش با موسیقی، ممیزیهای مجله رشد و مطرح شدن نامش در طرح صیانت از فضای مجازی پاسخ داد. این در حالی است که گزینه پیشنهادی رییسجمهور برای وزارت آموزشوپرورش این هفته بهمنظور ارائه برنامههای خود برای اداره این وزارتخانه در کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی حضور پیدا خواهد کرد.
با فتوای آیتالله سیستانی علیه رژیمصهیونیستی و حرام اعلام کردن تجارت با اسرائیل، اربیل در شمال عراق، به بنبست عادیسازی روابط با رژیمصهیونیستی رسید، علاوهبرآن فتوای آیتالله سیستانی بار دیگر موجب شد تا ملت مظلوم فلسطین پشتگرم به حمایت برادران مسلمان خود در دیگر کشورها باشند و نوعی وحدت اسلامی را بار دیگر بتوان در این فتوای تاریخی و ارزشمند میان مذاهب مختلف اسلامی مشاهده کرد.
اگرچه مذاکرات وین وارد مرحله تازهای شده است اما مواضع جدیدی مقامات ایران، تحلیلها و رویکردهای جدیدی را بهوجود آورده است. از اعلام شروط سهگانه تا تغییر رویکرد ایران نسبتبه ماهیت مذاکرات در وین باعث شده است تا نگاه تکراری مانند گذشته به آن دچار تحول شده و از شرایط جدیدی صحبت شود.
اصلاح ساختار اقتصادی یکی از اولویتهای مهم و اساسی دولت سیزدهم است؛ دولتی که بنا دارد ریل اقتصادی کشور را تغییر دهد و بدون گره زدن اقتصادی کشور به سیاست خارجی و مذاکرات هستهای، تحول بنیادین در اقتصاد و تولید ایجاد کند. همچنانکه روز گذشته، رییسجمهور در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت تاکید کرد که «مهمترین هدف دولت اجرای عدالت است لذا بودجهریزی نیز منطبق با اجرای عدالت و عدالتمحور باشد.» او گفت که بودجهریزی باید براساس نیازهای واقعی تدوین شود و از چانهزنی و بخشینگری جلوگیری شود.