«رجب طیب اردوغان»، رییسجمهور کهنهکار ترکیه که شخصیت باثباتی در این عرصه ندارد، گاهی به دامن شرق میرود و برای مبارزه با امپریالیسم آمریکا به همکاری با چین و روسیه میپردازد و گاهی به دامن غرب میرود و سودای مبارزه با تروریسم در سوریه را در سر میپروراند. گاهی سر از لیبی در شمال آفریقا درمیآورد و به فکر توسعهطلبی و پهن کردن چتر عثمانیگری در قاره سیاه است و گاهی به همکاری نظامی با پاکستان و مانور مشترک با آذربایجان میپردازد که مبادا منافع ملی او در قرهباغ ارمنستان کاهش یابد. گاهی هم اقدامات تروریستی رژیمصهیونیستی را تقبیح میکند و گاهی هم با مقامات رژیم اسرائیل بر سر یک میز مینشیند و عکسی به یادگار میگیرد، اکنون هم که داستان پیوستن او به اتحادیه اروپا و اخراج سفرای 10کشور غربی بهدلیل دخالت در مسائل داخلی را پیش میکشد .داستان پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا که چند دهه کشوقوس و مذاکره میان آنکارا و بروکسل را به همراه داشته، به نظر میرسد ماهیتی همچون افسانه پیدا کرده است. هربار درحالیکه به نظر میرسد پازل عضویت ترکیه در اتحادیه اروپایی بهسمت تکمیل شدن پیش میرود اما به یکباره با برهم خوردن روند، تمامی تلاشها نافرجام باقی میماند اما این همه نابسامانی و نافرجامی اردوغان در عرصه بینالملل برای چیست و این دولتمرد سرزمین عثمانی چرا در داخل و خارج دیگر محبوبیتی ندارد؟ نقش اپوزیسیون داخلی و منتقدان اردوغان در انزوای سیاسی او تا چه اندازه تاثیرگذار بوده است و چرا اقتصاد این کشور روزبهروز نحیفتر میشود.
«فشار از پایین، چانهزنی از بالا» تاکتیکی بود که سعید حجاریان آن را در سالهای حاکمیت دولت اصلاحات، برساخت تا بدین وسیله و همزمان با فشار بدنه اجتماعی از پایین نخبگان اصلاحطلب در ساخت قدرت فشار بیاورند تا از این طریق اصلاحات به اهداف سیاسی خود برسد. باوجود خالیشدن انرژی جامعه و شکست پروژه اصلاحات در آن برهه، نخبگان اصلاحطلب اما دست از این تاکتیک برنداشتند و به مجرد امکان یافتن فرصت، دوباره بسیج افکار عمومی علیه حاکمیت را در دستورکار قرار دادند. در شرایط فعلی هم که پایگاه اجتماعی اصلاحات بهکلی آب رفته، کنشگران و اندیشهورزان اصلاحطلب دوباره به سراغ فشار از پایین و چانهزنی از بالا رفتهاند. نشانههای این بازعزیمت اصلاحطلبان بهسمت اعمال فشار در بالا و پایین چیست؟
نظامیان سودان که از دوسال پیش با عزل عمرالبشیر قدرت را در دست گرفتند و اداره امور دولت را علیالحساب به غیرنظامیان داده بودند روز گذشته کار را یکسره کردند و با کودتایی دیگر کل امور این کشور را در دستان خود قبضه کردند.
علی جواهری / مدتهاست گرانی گریبانگیر بازار گوشت قرمز شده، قیمتها سربهفلک گذاشته و مردم کمدرآمد توان خرید گوشت را ندارند. افزایش قیمت موجب شده این کالای پروتئینی در سفره و سبد خوراک خانوادههای کمدرآمد و حتی متوسط جامعه کمتر دیده میشود. ازسویدیگر، بهرغم تمام تمهیدات درنظر گرفتهشده، قیمت این منبع تامین پروتئین کاهش قابلتوجهی نیافته است. همزمانی شیوع کرونا در کشور از بهمن سال گذشته موج جدیدی از گرانیهای ناباورانه را در بعضی از کالاهای اساسی مردم ایجاد کرده بهطوریکه افسار قیمت گوشت قرمز در بازار گسیخته شده و با وجود آنکه کمبودی در عرضه دام سبک و سنگین وجود ندارد اما دلالان با سوءاستفاده از گرانی هزینههای اولیه قیمت گوشت را افزایش دادهاند. به هر روی همزمان با افزایش قیمت کالاهای اساسی در چند سال گذشته، آمار مصرف گوشت نیز در ایران پایین آمده و سرانه آن به حدود پنج کیلوگرم در سال رسیده است. این درحالی است که طبق اطلاعات منتشرشده در سازمان جهانی خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) سرانه مصرف گوشت قرمز و سفید در جهان ۴۱کیلوگرم است و ایرانیان از لحاظ مصرف گوشت در رتبه ۹۸ در بین ۱۹۶کشور جهان قرار دارند. در سال۸۴ قیمت هر کیلو گوشت چهارهزارو 580 تومان بود که با رشد بیش از دوهزار درصدی در سال۹۹ به ۱۰۲هزار تومان و درحالحاضر این رقم به بالای ۱۴۰هزار تومان رسیده است اما این سوال مطرح میشود که سرانجام قیمت گوشت در ماههای آینده به کجا خواهد رسید؟ آیا تولید پاسخگوی نیاز داخلی خواهد بود؟ «صبحنو» برای پاسخ به این سوالات با «منصور پوریان» رییس شورای تامینکنندگان دام کشور گفتوگو کرده است.
احمدرضا حجارزاده / سیوهشتمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران که از ۲۷مهرماه سال جاری به دبیری صادق موسوی در مجموعه تجاری ایرانمال آغاز شده بود، شامگاه دوم آبانماه با معرفی برگزیدگان این دوره از جشنواره به کار خود پایان داد. این درحالی بود که امسال مراسم اختتامیه جشنواره با حاشیهای ازسوی رییس سازمان سینمایی کشور مواجه بود. جشنواره سیوهشتم با برخورداری از دو بخش کلی مسابقه سینمای ایران و سینمای بینالملل برگزار شد و بخش سینمای ایران خود به چهار گروه فیلمهای داستانی، پویانمایی، مستند و تجربی تقسیم شده بود. این دوره از جشنواره که با محوریت سینمای تجربی برگزار شد، شامل نشستهای تخصصی مجازی2038 با حضور 12مدرس بینالمللی سینما بود و همچنین انتشارات انجمن فیلم کوتاه، 11عنوان کتاب تازه را با موضوع سینمای تجربی معرفی کرد. در خلال این جشنواره، نمایشگاه عکس «ایران من» با 53عکس ارسالی از دفاتر استانهای انجمن سینمای جوان و تجربی در معرض دید تماشاگران قرار گرفت.