سخنگوی وزارت امورخارجه بار دیگر بر اولویت جمهوری اسلامی ایران بهویژه دولت سیزدهم در تقویت همکاریها و توسعه مناسبات با همه همسایگان بدون مداخلههای خارجی تاکید و ابراز امیدواری کرد: معدود کشورهای شورای همکاری که سعی در تحمیل دیدگاههای ایرانستیزانه خود دارند، بهجای نگاه به بیرون از منطقه و طرح درخواستهای غیرعملی از کشورهای فرامنطقهای، با تغییر روش به مذاکرات درونمنطقهای توجه کنند و اقدامات اعتمادسازی را برای تقویت دیپلماسی انجام دهند.خطیبزاده گفت: شورای همکاری باید بداند که درخواستهای غیرقابلقبول، ایراد اتهامات واهی علیه جمهوری اسلامی ایران و تکرار مکررات نخنماشده، راهحل مشکلات منطقه و این کشورها نبوده و منطقه نیازمند تغییر پارادایم از وابستگی بیرونی به تعامل سازنده درونمنطقهای و شمولگرایی به جای رویکرد حذفی است.
فرانسه بهدنبال بازیابی جایگاه خود در منطقه
در سطحی دیگر، توجه به این مساله ضروری است که ماکرون و فرانسه از مناسبات با کشورهای حوزه خلیجفارس و غرب آسیا در پی بازیابی جایگاه سابق خود در این منطقه است. درواقع، پاریس در سودای احیای نقش و جایگاه پرنفوذ دوران استعمار در غرب آسیا و شمال آفریقاست. محور اصلی سیاستهای ماکرون احیای شکوه و عظمتی است که قبلا شارل دوگل آن را مدنظر داشت اما قطعا تفاوتهایی در تاکتیکها و بعضی راهبردهای ماکرون دیده میشود.ماکرون با بررسی برخی از سیاستهای ناکام دهه اخیر فرانسه تلاش میکند برای جبران آنها از یکسو چندجانبهگرایی را بهعنوان سیاستی عام و موفقیتآمیز در قالب همسویی با آمریکا و اتحادیه اروپا در مورد مناطق مختلف جهان و بهویژه غرب آسیا در پیش گیرد. در این میان، خروج آمریکا از اروپا و خاورمیانه و بیتفاوتی بین کشورهای اروپایی، یک خلأ ژئواستراتژیک ایجاد کرده است. درواقع، پاریس بهدنبال راههای جدیدی برای حفظ استقلال خود در سیاست دفاعی و پر کردن خلأ استراتژیک است که بهدلیل کاهش علاقه آمریکا به اروپا و مناطق دیگر چون خاورمیانه ایجاد شده است. ادعای امارات و شورای همکاری خلیجفارس، درحالی
ازسوی رسانههای منطقه دنبال میشود که این روزها مصادف است با عضویت ایران در باشگاه شانگهای که تهران موفق شده است در مسیر اتحاد با شرق گام بردارد؛ اقدامی که گویا به مذاق غرب خوش نیامده و امارات این روزها مهمان پاریس شده است تا بار دیگر شعله تفرقه و تنش را در منطقه غرب آسیا روشن کند.گویا، «محمد بنزاید» از یکسو و امانوئل ماکرون از سوی دیگر، بر حول یک دشمن و رقیب مشترک تحت عنوان محور اخوانی به رهبری ترکیه و رجب طیب اردوغان بهسمت همگرایی و همکاری در عرصه سیاست خارجی گرایش دارند. ولیعهد اماراتمتحدهعربی در 15سپتامبر 2021 (24 شهریور 1400) در سفری رسمی برای دیدار با امانوئل ماکرون، رییسجمهوری فرانسه وارد پاریس شده است. این سفر در شرایطی صورت میگیرد که در 23آگوست (ماه گذشته میلادی) «جان ایو لودریان»، وزیر امورخارجه به همراه «فلورانس پارلی»، وزیر دفاع فرانسه برای بررسی اوضاع افغانستان و موضوع تخلیه شهروندان و دیپلماتهای خارجی به امارات سفر کرده بودند. امارات و فرانسه طی سالیان اخیر دو بازیگر مهم در مسائل مختلف آفریقا بودهاند و نقطه عطف این همکاری در بحران لیبی و همچنین تقابل با سیاستهای ترکیه در این منطقه به چشم خورده است. با این اوصاف، اکنون این پرسش قابلطرح است که محمدبنزاید از سفر به پاریس چه اهدافی را دنبال میکند و متقابلا ماکرون از پذیرش ولیعهد امارات چه انگیزههایی را در سر میپروراند؟