سالها از تاکید رهبر انقلاب مبنی بر اهمیت حضور در آبهای آزاد میگذرد و در این سالها دهها ناوگروه با اعزام به مناطق مختلف جهان، ماموریتهای مهمی را به سرانجام رساندهاند. علاوه بر حفاظت از کشتیهای تجاری و نفتکشها در مقابله با دزدان دریایی و همچنین ناامنیهای دیگر، حضور و اهتزاز پرچم ایران در اقیانوسها، فصل جدیدی برای ارتش جمهوری اسلامی ایران به شمار میرفت که نهتنها پیام اقتدار ایران را به جهانیان میرساند، بلکه دست برتر ایران و بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی تا رسیدن به اهداف بزرگ را به رخ استعمارگران و مستعمرهها میکشید.
علی جواهری / بازار سیمان از مدتی قبل دچار اختلال شد و از همان ابتدا تولیدکنندگان سیمان علت بروز این اختلال را کاهش تولید ناشی از کمبود برق اعلام کردند اما فروشندگان مصالح بروز اختلال در بازار سیمان را برنامهریزیشده و حاصل اقدامات انجمن تولیدکنندگان میدانند. این مساله سبب شد بهای هر پاکت سیمان در بازار ایران وارد کانال ۱۰۰هزار تومانی شود. همان زمان وزارت صمت برای کنترل قیمت سیمان اعلام کرد برای کنترل قیمتها، سیمان تولیدی از بورس کالا عرضه میشود اما این مساله هم نتوانست به مهار قیمتها کمک کند. به این ترتیب، قیمت تمامشده ساختوساز سربهفلک کشید. در یکماه گذشته هر کیسه سیمان با قیمت ۱۰۰هزار تومان فروخته میشد اما با مهلت یکهفتهای دولت به سیمانیها برای اخذ کد بورسی و عرضه سیمان به بورس، قیمت سیمان کمی متعادل شد. حالا هر کیسه سیمان ۳۰هزار تومان ارزان شده است. این در حالی است که گفته میشود حداکثر ارزش واقعی یک کیسه سیمان حدود ۴۰هزار تومان است. بررسیها نشان میدهد در استانهای مختلف هم سیمان در بازار آزاد ارزان شده است اما هنوز مصالحفروشان نسبتبه نوسان قیمت در بورس کالا اعتراض دارند. اما این سوال مطرح می شود که چرا قیمت سیمان دچار نوسان میشود؟ تاثیر گرانی یا ارزانی سیمان در قیمت مسکن چقدر است؟
متخصصان امر سالهاست که یکی از موانع اصلی تولید در کشور را سختی گرفتن مجوز کسبوکار و تامین مالی برای راهاندازی آن کسبوکار عنوان کردهاند. مجلس یازدهم که حل مشکلات معیشتی مردم را از ابتدای کارش، در رأس اولویتهای کاری خود قرار داده مدتهاست درباره این دو دغدغه ورود کرده است.کمیسیون ویژه «جهش و رونق تولید» مدتهاست که طرح تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار را در دستورکار خود قرار داده که بنابر اخبار منتشره، قرار است امروز یکشنبه گزارش آن در صحن علنی مجلس قرائت شود. در کنار این طرح، کمیسیون مزبور طرح دیگری هم برای رونق بخشیدن به تولید کشور با نام «تامین مالی» را دنبال میکند. در گفتوگو با محسن زنگنه، سخنگوی کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید به ابعاد طرح تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار پرداختهایم. زنگنه در این گفتوگو، از فشارهای آشکار و پنهان برخی اصناف بر نمایندگان مجلس برای الغای این طرح سخن میگوید. به گفته زنگنه، هرچند این فشارها، در ظاهر مصلحانه و دغدغهمندانه است اما در عمق ماجرا، برآمده از تعارض منافع است. در ادامه مشروح گفتوگوی «صبحنو» با این نماینده را ازنظر خواهید گذراند.
دکتر کیهان برزگر، استاد روابط بینالملل و پژوهشگر ارشد مسائل استراتژیک و سیاست خارجی در گفتوگویی تفصیلی با «صبحنو»، در توضیح اولویتهای سیاست خارجی دولت جدید ایران گفت که برجام همچنان مهمترین موضوع سیاست خارجی ایران است؛ منتهی تفاوتی که به وجود آمده این است که احتمالا در دوره آقای رئیسی از ظرفیتهای منطقهای برای پیشبرد برجام بهشکلی که به منافع ایران نزدیکتر باشد، بیشتر استفاده خواهد شد. همچنین به گفته دکتر برزگر، دولت رئیسی برای تکمیل زنجیره روابط بینالمللی ایران باید سیاست خارجی هوشمندانهای را در متعادل کردن روابط با شرق و غرب و کشورهای منطقه دنبال کند. درعینحال این استاد دانشگاه به این پرسش که آیا ایالاتمتحده مشتاق احیای برجام است، پاسخ مثبت داد. برزگر دو منطق را برای این رویکرد واشنگتن مطرح کرد: «منطق نخست اینکه آمریکا خواهان حفظ اصول و ارزشهای حاکم ازجمله معاهده «منع اشاعه هستهای» یا همان ان.پی.تی در جهان است و با توجه به انباشت اورانیوم غنیشده 20درصد، راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته و تقویت توانایی در افزایش غلظت اورانیوم به 60درصد و تولید فلز اورانیوم، یک نوع نگرانی در غرب به وجود آمده که ایران بسیار به آستانه «گریز هستهای» نزدیک شده است.» این استاد روابط بینالملل منطق دوم کاخ سفید را به خروج نیروهای آمریکایی از منطقه مرتبط دانست و گفت: «آمریکای دوران بایدن بیشتر متمرکز بر حل رقابتهای استراتژیک با چین و روسیه و مسائل درونی خود است و این در حالی است که متحدان واشنگتن در منطقه خواهان آن شدهاند که این کشور بدون حل مساله هستهای ایران البته آنطور که آنها میخواهند یعنی بسط آن به موضوعات دیگر، منطقه را ترک نکند.» او در ادامه گفت: «مشکل این است که اکنون بعضی از اعضای کنگره آمریکا به دولت بایدن فشار میآورند که مسیر مذاکرات را بهسمت نوعی «برجامپلاس» ببرند که درواقع یک برجام جایگزین و مضاعف است.» در ادامه مشروح گفتوگوی «صبحنو» با این استاد دانشگاه را ازنظر خواهید گذراند.
احمدرضا حجارزاده / اتفاق جالب و عجیب امسال برای سینمای ایران این بود که درست 21سال پس از اعلام روز 21شهریورماه بهعنوان روز ملی سینما، همزمان در آستانه 121سالگی سینمای ایران نیز قرار داریم. فارغ از آنکه طی این زمان طولانی سینمای ایران چقدر توانسته به معیارهای ملیشدن نزدیک شود یا دست بیابد، به همین مناسبت مروری کوتاه داشتهایم بر تعدادی از فیلمهای سینمای کشور که با موضوع سینما ساخته شدهاند یا در بستر خط داستانی خود به مساله سینما پرداختهاند. همچنین گپوگفتهایی با کارگردانان و منتقدان سینمای ایران داشتهایم تا تعریف و دیدگاه آنها را از سینمای ملی بدانیم. این شما و این هم پرونده کوچک ما به بهانه 121سالگی سینمای ایران!
پس از گذشت دو دهه از حملات ۱۱سپتامبر، علاوه بر اینکه واشنگتن در طرحهای خود در غرب آسیا بهخصوص در عراق و افغانستان با شکست روبهرو شده، در ایجاد پروژه خاورمیانه جدید هم شکست خورده است، شکستی که پس از 20سال نشان از استیصال واشنگتن و شرکای غربی او در خاورمیانه است. ۲۰ سال پساز ۱۱ سپتامبر این واقعه بهخصوص در خاورمیانه تکثیر شده و آمریکا با ۱۱ سپتامبرهای گوناگونی در منطقه مواجه شدهاست، حال آن که روح این حادثه همچنان بر ایالات متحده قرار دارد و هنوز پایان نیافته. انگار ۱۱ سپتامبر تکثیر شده باشد.