روحالله فرقان / بیرون آمدن عکسی که یک چهره طالبان با اسلحه پشت میز ریاست بانک مرکزی افغانستان نشسته، بیش از همیشه این سوال را پیش میآورد که طالبان چگونه به بوروکرات تبدیل خواهند شد؟ آیا قرار بر این است که اسلحه همیشه کنار کامپیوتر باشد،یا با اسلحه جلسه را اداره و با سفرا دیدار کنند و مقامات دیگر کشورها را ببینند یا اینکه به بوروکرات تبدیل خواهند شد؟ آیا در گذار از دولت شبهرسمی به دولت رسمی تبدیل به سیاستمداران دوره استقرار و تثبیت خواهند شد؟ اگر چنین شود با بدنه ایدئولوژیک و حامیان خود چه خواهند کرد؟ و اگر غیر از این باشد با مردم افغانستان چه خواهند کرد که ممکن است ناامیدیشان از دولت اشرف غنی به نارضایتی از دولت طالبانی هم تبدیل شود. سوال بزرگ درباره افغانستان چگونگی نگاه طالبان به تدبیر امور، مدیریت و گرداندن کشور است. آیا طالبان قادر خواهد بود بدون استفاده از سایر گروهها و اقوام و تفکرات غیرطالبانی کار کشور را پیش ببرد؟ ترکیب کابینه موقت افغانستان در خود حاوی پیام جدی به سایر گروهها ست که فعلا خبری از مشارکت دادن آنها نیست. در مطالب این شماره سعی کردیم ضمن بررسی کابینه جدید به این سوالات هم پاسخ دهیم.
خبرها حاکی از آن است که موج پنجم کرونا بهآهستگی در حال فروکش کردن است اما در برابر این مساله که خبر خوبی است، سرعت واکسیناسیون در کشور همچنان کند است. البته در روزهای اخیر خبرهای زیادی درباره واردات واکسن به کشور منتشر شده است اما مشاهدات عینی از مراکز واکسیناسیون نشان میدهد که کمبود واکسن در برخی مراکز و شهرها همچنان وجود دارد که ظاهرا این مساله هم به کاستیها در زمینه توزیع واکسن بازمیگردد. روی دیگر این مساله هم بسیج امکانات و افزایش مراکز واکسیناسیون در کشور است. فرمانده سپاه پاسداران بهتازگی به تمام فرماندهان سپاه استانها دستور داده است تا از تمام امکانات موجود برای کمک به روند واکسیناسیون استفاده کنند و در این زمینه اختیار تام دارند. از سوی دیگر، وزیر بهداشت و درمان نیز اعلام کرده است: «منتظر باران واکسن بودیم اما حالا با سیل واکسن روبهرو شدهایم.» اما در کنار خبرهای واکسنی به این موارد هم توجه کنید که گفته شده دانشگاهها بهطور حتم از آبانماه کار خود را به صورت حضوری آغاز خواهند کرد چون دانشجویان و اساتید همگی واکسینه خواهند شد. همچنین به گفته وزیر بهداشت، افراد بالای 18سال در مناطق روستایی برای واکسیناسیون فراخوان شدهاند. روز گذشته هم آمار روزانه کرونا تا حدودی فروکش کرد تا امیدوار به کاهش تعداد جانباختگان و مبتلایان جدید در روزهای آینده باشیم. براساس اعلام وزارت بهداشت و درمان در فاصله ظهر روز پنجشنبه تا ظهر روز جمعه 445 بیمار کرونایی در کشور فوت کرده و 21هزار و 114بیمار جدید هم شناسایی شدند. این در حالی است که گفته میشود اگر فرایند واکسیناسیون با سرعت مناسب از ابتدای سال یا همان اواخر بهار آغاز شده بود، تلفات کرونا در یکماه اخیر رقمهای تلخ را ثبت نمیکرد.
سفرهای استانی پایان هفته رییسجمهور حالا پس از گذشت چندماه تفاوتهای کار میدانی و مدیریت از راه دور را بهخوبی برای مردم آشکار کرده است. پنجشنبههای افتتاح که ماهها در جریان بود علیرغم دستورها و بهرهبرداریهای پرسروصدا، مردم را از وضعیت نابسامان فعلی راضی نکرد و آنها نهتنها در این سالها در آرزوی دیدار با مسوولان ارشد نظام بودند، بلکه حتی امیدی به شنیده شدن صدایشان نداشتند.
زخم کاری مجموعهای به کارگردانی محمدحسین مهدویان و به تهیهکنندگی محمدرضا تختکشیان، محصول سال۱۴۰۰ است که بهصورت اختصاصی در فیلیمو و شبکه نمایش خانگی پخش میشود. قسمت هفتم این مجموعه بهدلیل عدم تفاهم عوامل تولید و تیم نظارت ساترا توقیف شد و سپس بعد از چهار روز قسمت هفتم در فیلیمو پخش شد. این سریال در روز ۱۹شهریور ۱۴۰۰ به پایان رسید. این مجموعه اقتباسی از رمان بیست زخمکاری نوشته محمود حسینیزاد است که با نگاهی از تراژدی مکبث نوشته ویلیام شکسپیر نگاشته شده است. پخش قسمت نهم این مجموعه در ۸مرداد توانست ۲۰میلیون و ۴۲۰هزار دقیقه تماشا در فیلیمو به ثبت برساند و رکورد پیشین را که برای همگناه با ۲۰میلیون و ۱۷۰هزار دقیقه بود، بشکند. فیلمبرداری این مجموعه در ۱۰تیر ۱۴۰۰ در تهران به پایان رسید. داستان زخم کاری برگرفته از رمان بیست زخم کاری نوشته محمود حسینیزاد است. این رمان در سال۱۳۸۵ هجری خورشیدی نوشته شد و در سال۱۳۹۵ به آن مجوز نشر داده شد اما دقیقا در زمان آغاز ساخت زخم کاری در آذر و دیماه ۱۳۹۹ مجوز نشر این کتاب باطل شد و فروش این کتاب ممنوع شد. روز گذشته آخرین قسمت از این سریال منتشر شد.
حاج حیدر رحیمپور ازغدی، فعال و مبارز پیش از انقلاب و مجاهد سالهای پس از انقلاب درسن ۸۹سالگی دعوت حق را لبیک گفت. این مرحوم از سال۱۳۴۲ پس از دستگیری و تبعید امام خمینی (ره) فعالیتها و مبارزات خود را در نهضت امام خمینی(ره) از سرگرفت و تا پیروزی انقلاب از پا ننشست.