روحالله فرقانی / نگاه راهبردی پاکستان نسبتبه تحولات افغانستان، موضوعی نیست که اسلامآباد بخواهد بهسادگی از کنار آن بگذرد، چراکه با تحولاتی که در عرصه جهانی و ظهور قدرتهای شرقی درحال رخ دادن است، این کشور تلاش دارد تا با چرخش نگاه خود از غرب بهسمت شرق، راهبردهای کلان خود را ترسیم کند. سیاستهایی که میتوان آن را با تحولات جاری افغانستان نیز مرتبط دانست چراکه اسلامآباد معتقد است با همکاری چین و شرکای منطقهای او و باز شدن کمربند بینالمللی ابریشم است که میتواند با سرعت بیشتری به توسعه اقتصادی دست یابد. پاکستان اگر بگوییم تاثیر زیادی در پیروزی و پیشروی طالبان در افغانستان داشته است، بیراهه نگفتهایم؛ کشوری که برای پیشبرد برخی اهداف منطقهای خود سیاستهای راهبردی در پیش گرفت تا مگر با در کنار قرار گرفتن برخی گروههای منتقد دولت کابل و قدرتهای شرقی همچون چین، احیاکننده خوبی برای جاده ابریشم و احداث کمربند ترانزیت بینالمللی باشد و همچنین با دوری جستن از آمریکا، بتواند منافع اقتصادی و سیاسی خودش را در شبهقاره دنبال کند.شاید موضوع کشمیر را بتوان بهترین وجه مثال آورد، چراکه غرب نگاه یا حمایتی از اسلامآباد دراینباره ندارد. این کشور دریافته است که با قرارگرفتن در کنار پکن میتواند دغدغه کشمیر و جامو را که سالهاست دلیل تنش با هند بوده است حلوفصل کند.
با آغاز به کار دولت جدید که برآمده از اندیشه اصولگرایی/انقلابی است، سایر جریانهای بیرون مانده از قدرت باید نسبت خود با آن را مشخص کنند. در این بین اصلاحطلبان پس از حضور هشتساله در دولت، باید معلوم کنند که هماکنون میخواهند اپوزیسیون رادیکال باشند یا اپوزیسیون مصلح. یک حالت دیگر هم محتمل است؛ اینکه مانند سالهای ابتدایی دهه70(جریان چپ) بخواهند مدتی از میدان سیاست بیرون بنشینند تا در وقت مقتضی، احیانا میدانداری کنند. درباره همین موضوع با محمدعلی ابطحی، فعال اصلاحطلب و عضو مجمع روحانیون مبارز به گفتوگو پرداختیم. ابطحی معتقد است که اصلاحطلبان فعلا نباید دست به انتقاد از دولت بزنند چون از نقد آنها، پیام خوبی دریافت نمیشود. از او درباره نسبت علی لاریجانی و اصلاحطلبان در آینده پرسیدیم؛ او معتقد است که ائتلاف خاتمی و لاریجانی، خاتمی قدرتمندتری در جامعه شکل نخواهد گرفت. در ادامه مشروح گفتوگوی «صبحنو» با محمدعلی ابطحی را از نظر خواهید گذراند.
جواد بخشی / مذاکرات برجامی مدتهاست که محور گمانهزنیهای تحلیلگران و رسانههاست؛ مذاکراتی که در اواخر دولت دوازدهم نیز به سرانجام مقصود نرسید و علیرغم خوشباوریها، آمریکاییها باز با زیادهخواهی و تکرار مواضع باطل، نهتنها قفل عدم اجرای تعهداتشان را باز نکردند، بلکه شرایط را بیشازپیش، پیچیده کردند.
«درخت گردو» فیلمی به کارگردانی محمدحسین مهدویان و تهیهکنندگی سید مصطفی احمدی محصول سال ۱۳۹۸ سینمای ایران است. فیلمنامه این اثر ازسوی ابراهیم امینی و حسین حسنی نوشته شده است. این فیلم از فیلمهای راهیافته به بخش اصلی سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر است. محمدحسین مهدویان سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی و پیمان معادی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را کسب و مینو شریفی بازیگر نقش مریم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد. ترانه این فیلم با شعری از روزبه بمانی و صدای علیرضا قربانی خوانده شده است و حبیب خزاییفر بهعنوان آهنگساز و اردشیر کامکار بهعنوان کمانچهنواز با این فیلم همکاری کردهاند. داستان فیلم «درخت گردو» در سه بازه زمانی سالها ۶۶، ۸۳ و ۹۵ روایت میشود و براساس داستان واقعی تلخ زندگی فردی رنجکشیده اهل کردستان، به نام قادر مولانپور است که خانوادهاش درگیر فاجعه بمباران شیمیایی سردشت بودند. پیمان معادی نقش فردی بهنام «قادر مولانپور» را بازی میکند که در خلال بمباران شیمیایی سردشت خانوادهاش دچار مشکلات شیمیایی میشوند. دراین گزارش به بهانه اکران «درخت گردو»، ابتدا جنایات صدام در موضوع حملات شیمیایی را مرور و سپس به فیلم محمدحسین مهدویان نگاهی میاندازیم.
علی جواهری / اختلافنظر بر سر رسمیت ثبت اسناد مالکیت خودرو در مرکز تعویض پلاک و دفاتر اسناد رسمی، موضوعی است که در سالهای اخیر، بارها شاهد ظهور و بروز آن در رسانهها بودیم و واقعیت امر این است که این اختلافنظر، نهتنها سودی به مردم نرسانده، بلکه موجب تضییع وقت و حقوق بسیاری از مردم همراه با هزینههای مادی شده است. هر کدام از این ارگانها، سند صادره ازسوی سازمان خود را به رسمیت میشناسند. طبق نظر پلیس راهور، برگ سبزی که تحت عنوان سند مالکیت هنگام معامله خودرو صادر شده؛ سند قطعی خودرو محسوب میشود و دیگر نیازی به ثبت سند در دفاتر رسمی و پرداخت هزینه اضافه ازسوی طرفین برای صدور سند نیست. از طرفی، سازمان ثبت اسناد، تنها سند رسمی ثبتشده در دفاتر را دارای اعتبار قانونی میداند و مدعی است که هرگونه خرید و فروش خودرو باید به ثبت دفاتر اسناد رسمی برسد و برگ سبز خودرو معتبر نیست. در این میان خریداران و فروشندگان خودرو سردرگم شده و این سوال مهم برایشان پیش آمده که آیا «برگ سبز» حکم سند قطعی خودرو را دارد یا نه؟ آیا ثبت سند در دفاتر اسناد رسمی الزامی است یا نه؟