باوجود تاکیدات مجموعه نظام در خصوص رفع کامل تحریمها و بازگشت بدون پیششرط آمریکا به برجام، این اظهارات میتواند مسیر دیگری را پیش پای طرفهای مقابل قرار و بهویژه «بایدن» قرار دهد. رییسجمهوری که برجام را شعار انتخاباتی خود قرارداده بود و بازگشت به آن را بارها تکرار کرده بود؛ اما پس از پیروزی حتی زیر میز بازی با مردم آمریکا هم زده و حرف هایش را تغییر داد.
موضع آشنای دولت
نگاه به غرب و بستن با کدخدا هر چند دستاوردی برای ایرانیان نداشته است اما گویا هنوز دولتمردان را نیز ناامید نکرده؛ امیدی که هزینههایی گزاف بر ملتی بزررگ تحمیل کرده است. معلقنگهداشتن امور کشور در برههای به امید برجام و پس از آن به امید اجرای برجام پایان ماجرای ما و غرب نیست؛ آغازی است برای خوشباوری و غرب را مرکز عالم دانستن. انتظار برای تغییر ترامپ و امید به آمریکای بایدن نیز گرهای از مشکل ملت ایران باز نکرد و شرطها دوباره چهره واقعی آمریکا را به نمایش گذاشت.
در شرایطی که یکصدایی میتواند راهگشای شکستن قفل تحریم باشد، سیگنالهایی برای همزبانی با بایدن از داخل صادر میشود؛ سیگنالهایی که عنصر مخربی برای کسب «منافع ملی» به حساب میآیند. هر چند «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه اظهارات «آشنا» را شخصی اعلام و بر این نکته تاکید میکند که با وزارت خارجه یا محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه هماهنگی نشده است اما چندصدایی مستتر در این اظهارات، عاملی مهم به حساب میآید که دشمن از آن غفلت نخواهد کرد.
خطیبزاده افزود: موضع ایران در خصوص عدمپایبندی ایالاتمتحده به تعهدات قطعیاش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورایامنیت و مسیر بازگشت این کشور به برجام روشن است که بارها توسط وزیر خارجه به دقت و روشنی بیان شده است. سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: پس از رفع تحریمها توسط آمریکا، ایران همانگونه که مقام معظم رهبری اعلام فرموده اند اقدامات جبرانی خود را متوقف میکند. مرجع راستیآزمایی بر اساس برجام آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
گام به گام با تحریم
طرح «گام در مقابل گام» نمونه دیگری از همراهی با شروط بایدن است و واکنشهایی را داخل در پی داشت. طرحی که خوش خیالی در کاخ سفید برای بازگشت بدون اقدام به برجام را برانگیخت. یک منبع آگاه ایرانی به شبکه خبری العالم درباره این طرح، گفت: تا زمانی که تحریمهای آمریکا علیه ایران برداشته نشود، هیچگونه مذاکراتی بین واشنگتن و تهران برگزار نخواهد شد.
این منبع آگاه اضافه کرد: تفسیر غربیها درباره اظهارات رییسجمهور و وزیر خارجه ایران درباره طرح جدید، اشتباه بوده و هیچگونه طرح جدیدی برای مذاکره با واشنگتن وجود ندارد. وی ادامه داد: موضوع «گام در مقابل گام» برای آغاز مذاکره با واشنگتن از سوی مقامهای ارشد ایران رد شده و تا زمانی که تحریمها علیه ایران برداشته نشود، هیچگونه مذاکرهای با واشنگتن انجام نخواهد شد.
رییسجمهور نیز در آخرین جلسه هیات دولت با این موضوع پرداخت و گفت: غربیها بدانند که از 20 ژانویه تا امروز هر ساعتی که میگذرد، یعنی شما قانون را زیر پا میگذارید و این در تاریخ خواهد ماند. همه شرایط برای اینکه همه هفت کشور به برجام برگردند، آماده است و آمریکا باید پیشقدم باشد در راهی که خودش در شکست آن پیشقدم شده است. وی افزود: ما برای کل مقابل کل و جزء مقابل جزء تعهدات آمادهایم و این شما هستید که باید این راه را انتخاب کنید. سیاست نگاه به غرب در سالهای گذشته چالشهای بسیاری را برای مردم و کشور بهوجود آورده است؛ چالشهایی که باوجود پرداخت هزینههای سنگین هنور درس عبرتی برای دولتمردان نشده است. اعلام آمادگی برای بازگشت بیهزینه آمریکا به برجام بازی در زمینی است که غربیها میخواهند و مسوولان باید نسبت به این موضوع حساس باشند. آمریکای بایدن هم مانند آمریکای ترامپ حقی برای تعیین شرط ندارد و باید با اجرای تعهدات خود شرایط بهرهمندی ایران از تعهدات برجامی را فراهم کند. دولتمردان نباید در مقابل زیادهخواهیهای غربیها و بهویژه آمریکاییها کوتاه بیایند زیرا در این صورت مسائل دیگری مثل مباحث موشکی، حقوق بشر، منطقه و... روی میز آنها برای فشار بر ایران قرار خواهد گرفت.
در این زمینه با محمدکاظم انبارلویی، معاون سیاسی حزب موتلفه به گفتوگو نشستیم. وی در گفتوگو با «صبحنو»، اظهاركرد: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران طبق قانون اساسی و توسط شورای عالی امنیت ملی اتخاذ میشود و مصوبات آن با تایید مقام معظم رهبری تبدیل به قانون میشود. وی افزود: آنچه رهبر انقلاب درباره بدعهدی آمریکاییها بارها مطرح کردهاند باید مورد توجه تمام مسوولان باشد و تصمیم جمهوری اسلامی ایران برای بازگشت به نقطه صفر برجام نشان میدهد که سیاست نظام در اینباره مشخص است.
آمریکا به تعهدات خود عمل کند
انبارلویی با بیان اینکه آمریکا باید مو به مو به تعهدات خود عمل کند، گفت: آنها حدود ۲۷ تعهد برجامی دارند که باید به آن عمل کنند. تحریمهای نفتی، کشتیرانی، بانک، بیمه و... از جمله این تعهدات است که باید رفع شود. معاون سیاسی حزب موتلفه ادامه داد: از روز امضای قرارداد برجام به تعهدات خود عمل کردیم و حتی فراتر از پادمان تعهداتی دادیم تا اعتمادسازی شود، اما هیچکدام از ۲۷ تعهد آمریکا اجرایی نشد. وی افزود: دولت، مجلس، نیروهای مسلح و در مجموع کلیت نظام مواضع مشخصی دارند. تعهداتی که اجرا کرده بودیم را گام به گام به عقب بازگشتیم تا به نقطه صفر رسیدیم. اگر آمریکاییها به تعهدات خود عمل کردند ما با تصمیم شورای عالی امنیت ملی و بر اساس مصوبه مجلس باید راستیآزمایی کنیم تا به تعهدات خود بازگردیم. انبارلویی گفت: البته خساراتی که در این سالها با آن مواجهشدهایم را فراموش نمیکنیم و این خسارتها باید جبران شوند.
حرف بیهوده گام به گام
معاون سیاسی حزب موتلفه با تاکید بر اینکه این حرف نظام است و موضع نظام مشخص است، گفت: حسامالدین آشنا در اندازه این حرفها نیست و نباید این حرفها را بزند و بر اساس مصوبه قانونیاي که وجود دارد و همچنین بر اساس مواضع رهبری و شورای عالی امنیت ملی باید عمل شود؛ جزء به جزء، گام به گام و... حرفهای بیهودهای است.
وی در ادامه تاکید کرد: آمریکا حتی یک تحریم را بر نخواهد داشت و یک قدم هم جلوتر نخواهد آمد. اخیرا وندی شرمن اعلام کرد که باید راجع به برجام جدیدی صحبت كرده و برجام جدیدی را امضا کنیم و این موضوع در اظهارات مقامات کاخ سفید نیز بارها بوده است. انبارلویی تاکید کرد: اینکه برخی افراد گاهی مصاحبه و سخنرانی میکنند و حرفهایی را فراتر از آن چیزی که نظام به آن رسیده، میزنند، قابل قبول نیست. تحریمها باید برداشته شود تا یک فضایی باز شود و ما بتوانیم تصمیم بگیریم که به برجام بازگردیم. معاون سیاسی حزب موتلفه با تاکید بر اینکه فضایی که اوباما میگفت و مطرح میکرد که جامعه جهانی علیه ایران است، امروز شکسته است، گفت: امروز روسیه و چین با تحریمهای آمریکا همراهی نمیکنند و ما نباید نگاهمان فقط به غرب و آمریکا باشد.
وی افزود: باید به دنیای دیگری به وسعت چین، روسیه، هند، قاره آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین منهای آمریکای جنایتکار بیندیشیم. آمریکا دهههاست که روابط خصمانهای با ما دارد.