عملیات علیه منافقین هواپیمارُبا
کشور در سالهای نخستین پیروزی انقلاب اسلامی درگیر مبارزه با ضد انقلاب و جنگ تحمیلی بود و دشمنان قسمخورده نظام جمهوری اسلامی ایران به منظور وارد آوردن فشار مضاعف بر نظام نوپای ایران اسلامی اقدام به ربایش چندین فروند هواپیمای فاقد گارد امنیت پرواز کرده و باعث پایین آمدن ضریب امنیتی در پروازها به واسطه انجام مداخلات غیرقانونی شدند. به همین دلیل و با توجه به وظیفه تصریح شده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در قانون اساسی مبنی بر پاسداری و نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن این ماموریت حساس و خطیر نیز با فرمان تاریخی حضرت امامخمینی؟ره؟ مبنی بر «تشکیل سپاه حفاظت هواپیمایی» به سپاه محول شد. محسن رضایی فرمانده وقت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیشتر در اینباره گفته بود: در سال 63 منافقین هفتهای دو هواپیما از ایران میربودند که آمار آنها به 16 هواپیما رسیده بود. در این برهه بود که حضرت امامخمینی ؟ره؟ بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی ایران در سال63 با اتخاذ تصمیمی جدی به غائله هواپیماربایی در ایران پایان دهند. محسن رضایی در اینباره میگوید: حاجاحمد آقا در تماسی به بنده گفت که امام فرمودهاند که بچههای سپاه به فرودگاه رفته و آن را بگیرند و هیچ هواپیمایی حق پرواز بدون حضور پاسدار را ندارد؛ لذا ما این جملات امام؟ره؟ را به نیروهای سپاه تهران و حفاظت ابلاغ کردیم. رضایی درباره آثار و تبعات مبارک فرمان حضرت امام چنین روایت میکند: چهار روز پس از ابلاغ پیام امام، اولین هواپیما ربوده شد و منافقین خلبان را از آسمان اصفهان مجبور به حرکت بهسوی عراق کردند؛ بنابراین پاسداران که در آن پرواز با لباس شخصی حاضر شده بودند، بهسمت منافقین شلیک کرده و با لطف خدا گلوله شلیکشده به قلب یکی از منافقین اصابت کرد و بدون اینکه باعث انفجار هواپیما شود، مردم نجات یافتند.
فرمان امامخمینی؟ره؟ برای تشکیل سپاه حفاظت هواپیمایی کشور
چند سال بعد، امام با پایان جنگ تحمیلی طی نامهای به تاریخ اول دی 67 به فرمانده وقت سپاه پاسداران دستور تشکیل سپاه حفاظت هواپیمایی را دادند. امامخمینی؟ره؟ در نامه خود چنین آوردند: با تشکر از زحمات ارزشمند سپاه پاسداران در حراست از هواپیماها و برخورد با هواپیماربایان و با ابلاغ سلام به آنان، سپاه پاسداران چون گذشته مسوول حفاظت هواپیماهاست و در صورت ربوده شدن هواپیمایی، سپاه مسوول است. پس از این فرمان، در روز 5 دی همان سال سپاه حفاظت هواپیمایی کشور رسما تشکیل و از این تاریخ به بعد سپاه پاسداران مسوول برقراری امنیت پروازهای خطوط هوایی و فرودگاههای کشور شد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در طول این سالها، در عملیاتهای مقابله با هواپیماربایی موفقیتی کامل داشته و توانسته در حوزه فعالیتهای خود، موفقیت صددرصدی را به ثبت برساند. عملکرد سپاه حفاظت هواپیمایی در این سالها توجه سازمانهای بینالمللی را نیز به خود جلب کرده، به طوری که سازمان بینالمللی هواپیمایی (ایکائو) در سالهای 1386 و 1391 امتیازات بالایی به بازرسیهای امنیتی سپاه در فرودگاههای کشور داده است.
شهدا و جانبازان سپاه حفاظت پرواز
سپاه حفاظت پروازها در طول سالهای پس از تشکیل، شهدا و جانبازان زیادی را تقدیم حفظ امنیت مردم کرده است. سردار صفرعلی موسوی، فرمانده سپاه حفاظت هواپیمایی دی 96 در گفتوگویی با تسنیم با اشاره به تعداد شهدای این نیرو، اظهار کرد: سپاه حفاظت هواپیمایی از زمان تأسیس تاکنون 70 نفر شهید تقدیم انقلاب اسلامی کرده است. او در اینباره افزود: البته از این تعداد شهدا 40 نفرشان از سوی سپاه حفاظت به جبهههای نبرد علیه دشمن بعثی اعزام شدند و به شهادت رسیدند و 30 شهید نیز در سوانح هوایی به فیض شهادت نایل شدند. سردار موسوی با اشاره به جانبازان این نیرو هم گفت: همچنین سپاه حفاظت هواپیمایی 400 جانباز تقدیم انقلاب اسلامی کرده که بیش از 95 درصد آنها مربوط به دوران دفاع مقدس است.
گارد آهنین بر آسمان ایران
در حال حاضر ایران از جمله کشورهایی است که ضریب آسیبپذیریاش به حداقل رسیده و امنیت خطوط هوایی کشورمان از چنان جایگاهی در جهان برخوردار است که برخی از کشورها به ما لقب «گارد آهنین» دادهاند. اقدامات خرابکارانه و مداخلهجویانه در بخش صنعت حملونقل هوایی، بعد از حضور سپاه در این صنعت دهها مورد بوده که الحمدلله سپاه حفاظت هواپیمایی در برخورد با اینگونه تهدیدات و مداخلات غیرقانونی صددرصد موفق بوده و هیچ هواپیماربایی موفقی پس از حضور سپاه در ناوگان حملونقل هوایی انجام نشده است.
قدردانی از سرعت عمل امنیت پرواز سپاه
محمد حسن ذیبخش، سخنگوی سازمان هواپیمایی با اشاره به جزئیات تغییر مسیر فوکر ایرانایر گفت: پرواز 334 شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) از نوع فوکر 100 در مسیر اهواز به مشهد در موقعیت اصفهان تهدید به بمبگذاری شد و پرواز سریعا در ساعت 22:40 به فرودگاه اصفهان تغییر مسیر داد.
وی با بیان اینکه این پرواز ۶۳ مسافر و ۹ خدمه پرواز داشت افزود: خلبان ضمن اعلام وضعیت فوق العاده درخواست فرود در اصفهان داشت که بدون مشکل فرود آمد و سپس هواپیما به منطقه امن هدایت و مسافران پیاده شدند.
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری اضافه کرد: با اقدام به موقع نیروهای امنیتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هواپیماربایان دستگیر شدند و هواپیما مورد بازرسی امنیتی قرار گرفت و همچنین در دستوری ویژه بازرسیهای فرودگاهها در ترمینالها و رمپ پروازی علیالخصوص در فرودگاه اهواز تقویت شد.
ذیبخش افزود: سازمان هواپیمایی کشوری ،بدین وسیله مراتب قدردانی از زحمات ارزشمند گارد امنیت پرواز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حفاظت از جان مسافران و خدمه پرواز و خنثی سازی توطئه هواپیماربایی در پرواز مذکور را اعلام میکند.